سایر موضوعات

اقتصاد ایران همچنان در حال رونق است



اتاق بازرگانی ایران جدیدترین گزارش شامخ (شاخص مدیران خرید) را منتشر کرد که بر اساس آن اگرچه انتظارات رونق کاهش یافته است، اما اقتصاد ایران همچنان در مسیر رونق حرکت می کند.

به گزارش ای بی اس نیوز، شاماخ که بر اساس نظر و جایگاه مدیران بنگاه های اقتصادی تهیه شده است در بازه اعداد صفر تا 100 محاسبه می شود و هر چه عدد شاماخ بالای 50 باشد به معنای حضور اقتصاد است. در منطقه رونق و هر چه کمتر باشد به معنای خطر رکود است. پس از اردیبهشت امسال رکورد بیشترین تعداد شمخ از سال های گذشته به ثبت رسید، در خرداد تعداد شمخ همچنان بیش از 50 عدد تعریف شد.

شاخص مدیران خرید (عدم تعدیل فصلی) در خرداد ماه برای کل اقتصاد ایران 53.28 محاسبه شد که نسبت به اردیبهشت 4.02 واحد کاهش نشان می دهد. در این ماه دو مولفه مهم شماخ یعنی میزان سفارشات جدید مشتریان و موجودی مواد اولیه و لوازم خریداری شده کمتر از 50 واحد ثبت شد و این مشکل مانع از رشد شماخ شد.

بررسی اظهارات فعالان اقتصادی و دیدگاه آنها در خصوص مشکلات کسب و کار در خردادماه نشان می دهد که طی یک ماه گذشته مشکل تامین ارز برای واردات مواد اولیه، عدم تعادل بازار ارز و نوسانات شدید قیمت ها، مشکل نقدینگی. تامین، قطعی برق و گاز، توقف تامین مواد اولیه توسط پتروشیمی ها برای قیمت های جدید و هزینه های ناشی از اعمال سیستم مالیاتی نامناسب از جمله مشکلاتی است که تولید و تداوم بنگاه های اقتصادی را تهدید می کند.

شاخص مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) کل اقتصاد ایران در خردادماه 53.28 محاسبه شد که نسبت به ماه گذشته (57.30) کاهش داشت. شاخص کل کندترین رشد را در 4 ماه گذشته (به جز آوریل) نشان می دهد. در خرداد ماه بسیاری از کسب و کارها شرایط را مانند ماه قبل ارزیابی کردند و به گفته فعالان اقتصادی، نوسانات شدید نرخ ارز باعث کاهش تقاضا شد. در این ماه علاوه بر میزان سفارشات جدید مشتریان و موجودی مواد اولیه یا تجهیزات خریداری شده، سایر اجزای اصلی بالای 50 عدد بوده است.

شاخص فعالیت کسب و کار در خرداد ماه (57.26) نسبت به ماه گذشته (60.96) کاهش یافت و کمترین مقدار خود را در 4 ماه گذشته از اسفند (به جز فروردین) به ثبت رساند.

شاخص سفارشات مشتری جدید ژوئن (49.96) نسبت به ماه گذشته (57.15) کاهش یافت و کمترین مقدار خود را در 4 ماه گذشته از مارس 1401 (به جز آوریل) ثبت کرد. رکود و تضعیف تقاضا ناشی از کاهش قدرت خرید و کمبود نقدینگی مشتریان و تداوم بی ثباتی نرخ ارز در ماه های اخیر است.

شاخص ذخایر مواد اولیه یا کالاهای خریداری شده (46.56) که در اردیبهشت ماه (58.08) بهبود یافته بود، مجدداً افت کرد و کمترین ارزش 4 ماهه اخیر را از اسفند 1401 (به جز فروردین) به ثبت رساند. شرکت ها به دلیل نوسانات شدید قیمت، گرانی و مشکل عدم تخصیص و دسترسی به ارز در سال های اخیر با مشکل تامین و تامین مواد اولیه مواجه هستند.

شاخص بهای مواد اولیه یا تجهیزات خریداری شده (73.22) نسبت به تورم در ماه های اخیر، افزایش معتدل تری را تجربه کرد و به کمترین نرخ در 8 ماه اخیر از آبان 1401 رسید، هرچند به گفته فعالان اقتصادی، این افزایش آهسته قیمت ها ناشی از آن است. به دلیل این کاهش نرخ ارز است که در ماه ژوئن رخ داده است. بر این اساس و به دلیل کسادی تقاضا، تورم قیمت فروش نیز کاهش یافت و تولیدکنندگان ضعیف‌ترین نرخ افزایش را در سری ۷ ماهه از آذرماه به ثبت رساندند. اگرچه به دلیل افزایش قیمت تمام شده نهاده ها و دستمزدها، قیمت تمام شده تولید با افزایش شدید همراه بوده و پیش بینی می شود قیمت فروش به شدت افزایش یابد، اما به گفته فعالان اقتصادی، با توجه به کاهش تقاضا و رکود سمت تقاضا، مجبور می شوند محصولات را با قیمت های پایین تری عرضه کنند.

شاخص فروش کالا و خدمات که در اردیبهشت ماه (64.09) با احیای فعالیت ها و سفارشات نسبت به ماه گذشته بهبود یافته بود، در خرداد ماه (50.65) مجدداً کاهش یافت و s تقریباً در محدوده خنثی 50 و در فضا قرار گرفت. 5 ماه اخیر (به جز فروردین) یکی از کمترین مقادیر خود را ثبت کرده است.

اگرچه شاخص انتظارات مرتبط با سطح فعالیت اقتصادی در ماه آینده (17/60) همچنان مثبت است، اما نسبت به روند سه ماهه اخیر، شدت انتظارات مثبت اندکی کاهش یافته و بسیاری از شرکت‌ها نسبت به شرایط رکود تقاضا ابراز نگرانی می‌کنند. قیمت های بازار

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا