دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

افغانستان با چالش های داخلی زیادی مواجه است/ مردم افغانستان تصمیم گیرندگان اصلی هستند

مجتبی نوروزی در گفت و گو با خبرنگار ای بی اس نیوز با اشاره به تحولات یک سال گذشته در افغانستان اظهار داشت: افغانستان در سال 1400 فضای بسیار قوی را از نظر تحولات ایجاد کرد که شاید کمتر کسی در ابتدای سال جاری تصور می کرد که پایان طالبان به پایان رسیده است. تمام صورت باید بر این جغرافیا حاکم باشد.

نوروزی با بیان اینکه دلایل متعددی در تحولات افغانستان دخیل بود، گفت: برخی بخش ها به نقش بازیگران خارجی به ویژه آمریکا مربوط می شد. اینکه آنها در تطبیق ماسترپلان(های ماسترپلان) خود ناامید و شکست خوردند و برای تطبیق پلان دوم خود که تثبیت ناامنی در افغانستان بود به دنبال راه حل بودند.

رایزن فرهنگی سابق سفارت ایران در افغانستان گفت: در این 7 ماه چندین سوال مطرح شده است، از جمله اینکه طالبان در این مدت نسبت به دهه 90 که بر کشور حکومت می کردند چقدر تغییر کرده است. شواهدی مبنی بر تغییر در این گروه وجود دارد، اما به نظر می رسد که هنوز یک تغییر بسیار عمیق و استراتژیک صورت نگرفته است.

نوروزی در پایان گفت: علاوه بر این، طالبان در عرصه داخلی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی با چالش‌های زیادی روبرو هستند که مشروعیت داخلی آنها با مشکل مواجه شده است. افغانستان دورانی را می گذراند که آینده آن نامشخص است، اما همانطور که رهبران ما همیشه تاکید کرده اند، این مردم افغانستان هستند که باید سرنوشت خود را تعیین کنند.

رایزن فرهنگی سابق سفارت ایران در افغانستان افزود: اواخر سال گذشته یعنی در اسفند ماه سال 99 قرارداد دوحه بین آمریکا و طالبان امضا شد. آکوردهای یک قسمتی کاملاً کوتاه و واضح هستند و به گفته برخی کارشناسان دارای بخشهای پنهان هستند.

وی ادامه داد: بسیاری تصور می کردند بر اساس این تفاهم نامه و اسرار پنهانی که آمریکا به دلایل مختلف باید از افغانستان خارج شود، طالبان می توانند بخشی از قدرت در افغانستان را در دست بگیرند و با دولت تعامل داشته باشند، سابقه این کشور. اما تعداد کمی باور داشتند که طالبان قادر به بازپس گیری قدرت کامل خواهند بود.

وی افزود: به عبارت دیگر، حاکمان سابق افغانستان به ویژه رئیس جمهور پیشین این کشور، هم در سایه دیدگاه های قومی و قبیله ای خود و هم در سایه حکومت مسلط پیرامون خود به فساد سازمان یافته گسترده و در سایه می پردازند. از نافرمانی و عدم توسل به مردم». و از دست دادن پایگاه های مردمی و فسادی که در افغانستان در آستانه انتخابات ایجاد کرد، افغانستان را به جایی رساند که رژیم قبلی دوام نیاورد و طالبان حدود هفت ماه حکومت کرد.

کارشناس مسائل افغانستان با اشاره به دلایل دیگر تحولات افغانستان گفت: بخشی دیگر از دلایل به مسائل داخلی افغانستان برمی گردد. تعامل با افرادی که همیشه در افغانستان حضور داشته اند، نوع روابط قومی بین آنها در مسایل قدرت، اصرار جریان های افراطی و تماماً در دستان پشتون بودن حکومت و نوع تعامل و همکاری رئیس جمهور سابق افغانستان این روزها باعث سقوط رژیم قبلی شد. همه اینها به بازگشت طالبان به قدرت کمک کرد.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *