افغانستان؛ 7 ماه پس از حکومت طالبان
وی گفت که یکی از اهداف این نشست بحث در مورد نگرانی های جاری در مورد وضعیت افغانستان و رایزنی با دوستان در منطقه در مورد راه های خروج از وضعیت شکننده کنونی است.
جمهوری اسلامی ایران نیز در این مدت چندین محموله کمک های بشردوستانه برای رفع نیازهای مردم افغانستان به افغانستان ارسال کرد.
در هر صورت وضعیت در خاک افغانستان به گونه ای است که ابهامات بسیاری همچنان باقی است و هنوز نمی توان پاسخ روشنی در مورد اینکه طالبان چگونه توانستند قدرت را در دست بگیرند، داد. پشت توافق دوحه چه بود؟ آیا اشرف غنی از این معامله آگاه بود؟ در هر صورت وضعیت طالبان بستگی به نحوه عمل آنها دارد. اگر حکومت فراگیر تشکیل شود، انحصار قدرت از بین خواهد رفت و افغانستان در نهایت به صلح و ثبات خواهد رسید. این یک جنگ نیابتی می شود و می تواند منجر به تجزیه افغانستان شود. .
همین نگرانیها بار دیگر رنگ مهاجرت را بر چهره این کشور و مردمش انداخته است، بیآنکه بدانند آینده چه چیزی در انتظارشان است. مهاجرت نه تنها در میان مردم عادی بلکه در میان روشنفکران و تحصیلکردگان نیز صورت گرفت، در زمانی که این افراد می توانستند در انکشاف و آبادانی افغانستان بسیار فعال باشند.
به گزارش ای بی اس نیوز، سرزمین افغانستان خسته از جنگ و ناملایمات، خسته از بحران، بیکاری و فقر، دیگر توان جنگیدن نداشت و سرنوشتی مبهم در انتظارش بود.
باید در نظر داشت که آمریکایی ها با وجود خروج بخش زیادی از نیروهای خود از افغانستان، همچنان تاکید دارند که کار آمریکایی ها در افغانستان به پایان نرسیده و در آنجا استراتژی متفاوتی را دنبال خواهند کرد.
با ادامه این روند و تداوم ناآرامی های مدیریتی و همچنین گروه های اپوزیسیون مانند گروه های مقاومت که فعال هستند، این امکان وجود دارد که با تغییر اقلیم در فصل بهار، دوباره شاهد درگیری در جامعه افغانستان باشیم.. در حال حاضر سه جریان مقاومت در برابر طالبان وجود دارد، یکی در داخل افغانستان به رهبری زنان، دیگری در پنجشیر و دیگری در آنکارا به رهبری جنرال دوستم، یک عالم و خاخام.
نباید فراموش کرد که علاوه بر حمایت و توطئه آمریکا، برخی از بازیگران منطقه ای نیز راه را برای قدرت گرفتن مجدد طالبان هموار کردند.. طالبان پس از ورود به کاخ ریاست جمهوری افغانستان در ماه اوت 1400، همزمان با حادثه 11 سپتامبر و اندکی پس از معرفی اعضای کابینه خود، پرچم خود را بر فراز ارگ ریاست جمهوری به اهتزاز درآوردند. کابینه ای که مورد انتقاد بسیاری از مردم کشور قرار گرفت و مانع از تشکیل دولت جهانی این گروه شد.
زمانی که طالبان هفت ماه پیش به قدرت رسیدند، تعداد کمی فکر می کردند که می توانند به راحتی و بدون جنگ کنترل افغانستان را در دست بگیرند. آنها با وجود وعده هایشان هنوز نتوانسته اند دولتی فراگیر با مشارکت همه قومیت ها تشکیل دهند و حتی خودشان را حفظ کنند. راضی است، بنابراین سرنوشت و آینده ساکنان این سرزمین هنوز نامعلوم و مبهم است که چگونه روزگار خواهد گذشت.
ایالات متحده همچنین تاکید می کند که کار در افغانستان به پایان نرسیده و در آنجا استراتژی متفاوتی را دنبال خواهد کرد.
از سوی دیگر، ترس از قدرت گرفتن طالبان نه تنها به افغانستان حمله می کند، بلکه کشورهای منطقه و کشورهای همسایه نگران امنیت کشور و مرزهای خود هستند، هر چند طالبان احساس می کردند که هیچ خطری وجود ندارد. به کشورهای همسایه ارائه شود.
absnews
برخی فکر میکنند این حادثه در افغانستان شکست شرمآور آمریکاییها بود، برخی دولت بایدن را مقصر این تحولات میدانند، اما واقعیت این است که ایالات متحده 20 سال فرصت داشته تا اقدامات خود را اجرا کند. اما او فرصت را از دست داد و نتوانست جامعه افغانستان را به طور کامل درک کند، نتیجه این شد که در پی توافقی که ابعاد آن مشخص نیست، مردم افغانستان دوباره درگیر جنگ و بحران در داخل کشور شدند.
به گفته وی؛ در آن چهار صفحه توافق شده بود که طالبان به هیچ گروهی از افغانستان اجازه فعالیت علیه آمریکا را ندهند و طالبان به قدرت برگردند. بنابراین یک بخش مخفی وجود دارد که هنوز منتشر نشده است.
پس از آن دومین نشست همسایگان افغانستان در حالی برگزار شد که هنوز دولتی بر اساس خواست مردم و جامعه جهانی برای مشارکت همه اقوام و علیرغم تلاش برخی کشورها مانند پاکستان و پاکستان تشکیل نشده است. قطر طالبان را به رسمیت می شناسد، آنها پاسخ مثبتی از کشورها یا سازمان ملل برای به رسمیت شناختن دریافت نکرده اند.
در واقع، به نوعی همسایگان افغانستان، چین و روسیه، طالبان را تقریباً به رسمیت می شناسند، اما ظاهراً دیدگاه چین و روسیه در مورد افغانستان با سایر کشورهای همسایه متفاوت است و فرقی نمی کند که کدام گروه کشور را رهبری کند، این دو دیدگاه استراتژیک با توجه به افغانستان. فئودور لوکیانوف، کارشناس ارشد سیاست خارجی روسیه در مسکو، گفت که روسیه به وضوح علاقه مند به ایجاد ثبات در افغانستان با یک دولت باثبات است.
دیپلماسی طالبان از مرزهای افغانستان فراتر می رود، پس از گذشت هفت ماه هنوز نتوانسته اند جامعه افغانستان را راضی کنند یا یک دولت فراگیر تشکیل دهند.
چین و روسیه به افغانستان از نظر استراتژیک، اقتصادی و متفاوت از سایر کشورهای همسایه نگاه می کنند و فرقی نمی کند که کدام گروه بر این کشور حکومت می کند.
روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان نه تنها کل جامعه افغانستان، بلکه منطقه و جامعه جهانی را نیز شوکه کرده است. او نمی داند چه سرنوشتی در انتظار مردان و زنان و جوانان و کودکان این منطقه با اندیشه و ایدئولوژی طالبان است.
البته طالبان فکر می کنند که دولت تشکیل شده اصلاً دولت است زیرا دو وزیر از تاجیک ها، یک وزیر از ازبک ها و یک معاون وزیر از شیعیان انتخاب شده اند. اما این نوع برداشت طالبان توسط اکثر کشورها پذیرفته نیست. اگرچه طالبان ادعا می کنند که برایشان اهمیتی ندارد که آیا جامعه جهانی این موضوع را به رسمیت می شناسد یا نه، اما آنها نمی دانند که حکومت خارج از تعاملات بین المللی دشوار است.
در مسکو و تهران نیز جلساتی برگزار شد. در نشست مسکو، دیدگاه روسیه در مورد افغانستان مهم بود، زیرا بیم آن داشت که وضعیت امنیتی به گونه ای پیش برود که گروه های تروریستی از جمله داعش قوی تر شده و به سمت آسیای میانه حرکت کنند. به منطقه ای در قفقاز بروید. از این رو، کشورهای شرکت کننده در نشست مسکو در اعلامیه ای تاکید کردند که برای تبدیل شدن به کشوری صلح آمیز، تجزیه ناپذیر، مستقل، از نظر اقتصادی پیشرفته، تروریسم آزاد و جنایات مرتبط با مواد مخدر، باید به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی افغانستان احترام گذاشته شود. مواد مخدر و اجرای مقررات اساسی حقوق بشر.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان وی که در نشست همسایگان افغانستان صحبت می کرد، تاکید کرد که بحرانی که امروز همه ما را نگران کرده، میراث مداخلات نابجای قدرت های سرکوبگر در منطقه ماست.
به نظر می رسد دیپلماسی طالبان فراتر از مرزهای افغانستان است. نه اقدامی کرده اند و نه مردم و جامعه افغانستان از وضعیت موجود راضی بوده اند و نه بر خلاف میل جامعه جهانی نتوانسته اند حکومتی فراگیر متشکل از اکثریت قبایل تشکیل دهند.
گفته می شود که ظهور مجدد طالبان به دلیل توافق با زلمی خلیل زاد، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان بوده است و قرارداد امضا شده در حدود 400 صفحه است که تنها 4 صفحه آن منتشر شده است.گفته می شود که تجدید حیات طالبان به دلیل توافق این گروه با زلمی خلیل زاد، فرستاده ویژه آمریکا برای افغانستان است. پیرمحمد ملازهی کارشناس مسائل شبه قاره به گفته وی، طالبان بر اساس توافقنامه با آمریکا به قدرت رسیدند و توافقنامه امضا شده میان ملا برادر و خلیل زاد حدود 400 صفحه است که تنها چهار صفحه آن منتشر شده است.
ایران به عنوان کشور مهم و همسایه افغانستان که دارای بزرگترین مرز مشترک با این کشور است، همواره تمامی مسائل مربوط به افغانستان را دنبال کرده و از طریق نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان و تشکیل کارگروه ها، پیگیری های لازم را انجام داده است. -up انجام شده است. علاوه بر این، در چارچوب سیاست های کشور، مقامات ما با طالبان جلسات، نشست ها و گفت وگوهایی را برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه برگزار کردند.
محسن پاک آیین، رئیس سابق دفتر وزارت امور خارجه افغانستان وی افزود: با وجود تلاشهای جامعه جهانی و سفرها به کشورهای همسایه، هنوز ارادهای در این گروه برای تشکیل دولت فراگیر نمیبینیم و در عین حال هیچ ارادهای از سوی طالبان برای رعایت معیارهای استانداردهای بینالمللی وجود ندارد. و مطابق با استانداردهای بین المللی است.» اگر سیاست طالبان تغییر نکند، سال آینده نیز شاهد همین وضعیت خواهیم بود.