نادعلی مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی در خصوص وظایف حوزه پولی و اعتباری بانک مرکزی گفت: حوزه پولی و اعتباری بانک مرکزی به سه بخش اجرایی تقسیم شده و سه بخش مشخص را انجام می دهد. وظایف بخش اول مربوط به اعتبار، بخش دوم عملیات بازار باز و بخش سوم استفاده از ابزارهای جدید در حوزه تامین مالی زنجیره تولید است.
مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی در ادامه به خدمات معاونت اعتبارات حوزه پولی و اعتباری بانک مرکزی اشاره کرد و افزود: از نظر اعتباری در گذشته تعاملات بین بانک ها وجود داشت. و بانک مرکزی بر اساس خط اعتباری تعریف شد، یعنی بانک مرکزی از طریق خط اعتباری نیاز، امور مالی بانک ها را حل کرد. خوشبختانه پس از راه اندازی عملیات بازار آزاد ابزارهای جدیدی در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت که این امکان را فراهم کرد تا دیگر از خطوط اعتباری برای رفع نیازهای فوری بانک ها استفاده نشود.
وی افزود: حوزه اعتبارات بانک مرکزی بیشتر بر انتساب های قانون دارایی و سایر مصوبات تمرکز دارد و این انتساب ها را با توجه به ظرفیت و پتانسیل بانک ها بین بانک ها توزیع می کند و دستورالعمل ها، بخشنامه ها و مصوبات مورد نیاز را ابلاغ می کند. همچنین اداره اعتبار بر عملکرد بانک ها در اجرای مصوبات نظارت می کند و گزارش های خود را طبق قانون بودجه به شورای اسلامی و مراجع نظارتی ارسال می کند.
نادعلی با اشاره به حوزه دوم عملیات پولی و اعتباری که عملیات بازار آزاد است و اعطای تسهیلات اعتباری است، ادامه داد: بانک مرکزی در عملیات بازار آزاد از ابزارهای جدید و متناسب با شرایط استفاده می کند، مانند ما. استفاده از تسهیلات، قرارداد بازخرید شرعی یا رپو و سایر ابزارهای جدید.
وی افزود: در این اداره کل نیاز بانک ها را به صورت غیرمستقیم و در قالب مزایده که به صورت هفتگی و موردی انجام می شود برطرف می کنیم. مزایده های موردی به عنوان تاسیسات معمولی اجرا می شوند. تمامی این ابزارها مبتنی بر وثیقه بوده و کاملاً در اختیار بانک مرکزی است که می تواند رفتار بانک ها را در سررسید تنظیم کند. در گذشته استفاده از خط اعتباری دارای معایبی بود و قدرت بیشتر در اختیار بانک قرار می گرفت و بانک ها آن را تا سررسید سپری می کردند و با ابزارهای جدیدی که استفاده می شود، قدرت مدیریت به طور کامل به مرکز سپرده می شود. بانک.
مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی با تاکید بر استفاده از ابزارهای نوین در حوزه زنجیره تامین مالی تولید و ابزارهای اعتباری، افزود: حوزه سوم عملیات بانک مرکزی پول و اعتبار به این موضوع مربوط می شود. بخش با ابزارهای اعتباری جدید، بانک ها به جای پرداخت نقدی تسهیلات، به زنجیره ها و رینگ های مختلف تولید تسهیلات اعتباری پرداخت می کنند. بانک مرکزی با شناسایی این زنجیره ها در قالب ابزارهای اعتباری مانند گواهی اعتبار مولد یا اقساطی، صورتحساب های الکترونیکی، اسناد اعتباری ریالی و سایر ابزارها و برای فیش هایی که صادر می شود، اقدام به مدیریت اعتبار می کند.
نادعلی گفت: یکی از مهمترین ابزارهای اعتباری، اوراق گام است که تاکنون توسط بانک مرکزی منتشر و در اختیار بانک ها قرار گرفته است و از این اوراق در شبکه های تامین مالی تولید استفاده می کنند.
انتهای پیام
بانک مرکزی اعلام کرد که شبکه بانکی در شش ماهه نخست امسال حدود 1954 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 49 درصد افزایش داشته است.
به گزارش ای بی اس نیوز، محمد نادعلی – مدیر کل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی – با ارائه آمار و ارقام عملکرد این بانک در بخش اعتبار، گفت: شبکه بانکی در اولین دوره حدود 1954 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرد. شش ماهه امسال که نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر است. در گذشته 49 درصد افزایش داشته است. عمده این تسهیلات مربوط به تامین سرمایه در گردش است که تقریباً 67 درصد از این تسهیلات را شامل می شود.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، وی با اشاره به اینکه بخشی دیگر از شبکه بانکی ارائه شده، تسهیلات اجباری مندرج در قانون دارایی سال 1401 است، افزود: تسهیلات اجباری اصلی، تسهیلات مربوط به ازدواج و فرزندآوری است. و تا 23 مهرماه سال جاری 534 هزار فقره وام زوجیت به مبلغ 73.5 هزار میلیارد تومان بازپرداخت شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 55 درصد افزایش داشته است. شامل 17 هزار میلیارد تومان.
مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی ادامه داد: همچنین برای 82 هزار و 740 نفر تسهیلات سپرده مسکن که بر اساس قانون جهش تولید مسکن مصوب شد، 4 هزار و 700 میلیارد تومان پرداخت شد. در شش ماهه نخست امسال 58 هزار و 500 میلیارد تومان مشوق به 7 هزار و 612 بنگاه دانش بنیان پرداخت شد که نسبت به شش ماهه نخست سال 1393 رشد 100 درصدی داشته است.
وی در پایان با اشاره به سایر تسهیلات تسهیلاتی که به بانک ها ابلاغ و توسط آنها اجرا شد، گفت: به عنوان مثال برای خرید تضمینی گندم مبلغ 30 هزار میلیارد تومان به عنوان تسهیلات به بنگاه های دولتی برای خرید تضمینی گندم پرداخت شد. . 3 هزار میلیارد تومان اقساط برای خرید تضمینی سایر محصولات و نهاده های کشاورزی پرداخت شده است.