معاون سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور گفت: هدف اصلی معاونت علمی ریاستجمهوری در شبکه ملی مدیران تحقیق و توسعه و نوآوری، افزایش هزینههای تحقیق و توسعه بخش خصوصی از سه است. – دهم درصد تا نیم درصد ظرف دو سال.
به گزارش ای بی اس نیوز، تحقیق و توسعه در صنایع بزرگ کشور نقش مهمی در مزیت رقابتی و سود پایدار بنگاه ها و توسعه صنعتی، اشتغال زایی و افزایش ثروت و شکوفایی ملی دارد. تصویب قانون «جهش تولید دانشبنیان» و ظرفیت «اعتبار مالیاتی» برای تحقیق و توسعه، فرصت مناسبی را برای رشد این فعالیتها در شرکتهای بزرگ فراهم کرد. به همین دلیل معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در نظر دارد با تعریف طرحهای تحقیقاتی و توسعه مأموریتمحور، تقویت مراکز نوآوری و تحقیق و توسعه، برنامهای را با هدف افزایش شدت تحقیق و توسعه در کشور اجرا کند. واحدها توانمندسازی و ارتقای نقش افراد موثر در تحقیق و توسعه شرکت های بزرگ. در این راستا، با هدف شبکه سازی، شناسایی و ارتقای نقش این مدیران در اکوسیستم نوآوری کشور، حمایت از تشکیل «شبکه ملی مدیران تحقیق و توسعه و «نوآوری» در دستور کار معاونت آموزشی قرار گرفت. .
مهدی الیاسی معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی در اولین رویداد شبکه ملی مدیران تحقیق و توسعه که به همت این معاونت در دانشگاه الزهرا برگزار شد، گفت: جامعه ایران جامعه ای متمدن است. و طی دو تا سه دهه گذشته تولیدات علمی را بهبود بخشیده ایم و رشد مقالات علمی دانشگاهی افزایش چشمگیری داشته است، اما در پی این نیاز احساس می شود که رشد علمی و رشد دانش محور دو مقوله متمایز هستند. و باید با این سوال مواجه بودیم که اکوسیستم اقتصادی کشور تا چه اندازه در حوزه نوآوری و اقتصاد آگاهی فعال است؟ بنابراین، دو شاخص دیگر که ناشی از بلوغ علمی کشور است، شامل شدت تحقیق و توسعه کشور و میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی در این حوزه نیز مورد توجه قرار گرفت.
معاون سیاست گذاری و توسعه معاونت علمی، بخش خصوصی را بازیگر اصلی این حوزه (تحقیق و توسعه) دانست و افزود: در کشور ما هزینه های تحقیق و توسعه تا حد زیادی سهم دولت است. که البته این مختص جامعه ما نیست و همه دولت ها سعی می کنند از ابزارهای ویژه ای برای تعدیل این نسبت و افزایش سهم بخش خصوصی استفاده کنند. در این فضا مطالعات انجام شده نشان می دهد که شاخص اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه توانسته سهم شرکت های خصوصی را در برنامه های تحقیق و توسعه خصوصی افزایش دهد.
وی ادامه داد: در قانون جهش تولید دانش بنیان باید در بند ب ماده 11 به این موضوع پرداخته شود. اعتبارات مالیاتی و در بند T اعتبار سرمایه گذاری در نظر بگیرید که در فعال سازی بخش تحقیق و توسعه در شرکت های خصوصی بسیار موثر است.
الیاسی سپس به عوارض کمشدگی تحقیق و توسعه در کشور پرداخت و گفت: تحریمهای بینالمللی و بازارهای انحصاری آن باعث شده اقتصاد کلان ما آنطور که باید به سمت توسعه دانش معطوف نشود، اما فراتر از این موضوع کم است. توجه به سازمان تحقیق و توسعه در ارکان بنگاه های اقتصادی و خصوصی، نبود زیرساخت های آزمایشی و آزمایشی و آزمایشگاه های تحقیق و توسعه، تخصیص مالی شرکت ها به فعالیت های کم خطر و کم بازده، خطر شکست برنامه های تحقیق و توسعه و آزمایش های ناموفق، کمبود نیروی انسانی با کیفیت برای فعالیت ها و مدیریت تحقیق و توسعه از دیگر عوارض فعالیت های تحقیق و توسعه در کشور است.
وی همچنین تاکید کرد: اعطای اعتبارات مالیاتی معیاری برای موفقیت طرحهای تحقیق و توسعه نیست و تنها معیار، هزینهکردن شرکتها و بنگاههای بزرگ در این حوزه (تحقیق و توسعه) است. اما در این شبکه در کنار تعامل و شبکه سازی، دغدغه موفقیت این پروژه ها را نیز داریم.
الیاسی در ادامه به رویکرد اصلی معاونت علمی در شبکه ملی مسئولین تحقیق، توسعه و نوآوری کشور پرداخت و گفت: تعریف، تامین مالی و اجرای پروژه های پژوهشی و توسعه ای اثربخش در سطوح بخشی و ملی، شبکه سازی و تامین زیرساخت های مشترک برای تحقیق و توسعه صنعتی از جمله رویکردهای نماینده مجلس در این حوزه می توان به توانمندسازی فردی و ارتقای جایگاه 200 مدیر تحقیق و توسعه در شرکت ها، توانمندسازی سازمانی و ارتقای جایگاه تحقیق و توسعه در کسب و کارها اشاره کرد. هدف اصلی افزایش مخارج تحقیق و توسعه بخش خصوصی (BERD) از 0.3٪ به 0.5٪ در دو سال است. همچنین تعریف پروژههای تحقیق و توسعه مأموریتمحور، توانمندسازی و ارتقای افراد مؤثر در تحقیق و توسعه و تقویت مؤسسات تحقیق و توسعه از دیگر اهداف آن است.
به نقل از معاون علمی رئیس جمهور، وی در پایان افزود: مدیران تحقیق و توسعه شرکت ها و هلدینگ های بزرگ صنعتی، اعضای هیات علمی و پژوهشگران برجسته مرتبط با صنعت، مدیران تحقیق و توسعه شرکت های آینده نگر و بر اساس دانش و مدیران تحقیق و توسعه و نوآوری در دستگاه های اجرایی در میان مخاطبان ما در این شبکه یافت می شود.
انتهای پیام