مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی ایران گفت: همزمان با فراگیر شدن یارانه ها در سال گذشته و افزایش هزینه های تولید، عرضه مرغ بیش از تقاضا بود که این امر باعث شد صنعت طیور در سال گذشته زیان زیادی را متحمل شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، برنامه سعادت آباد رادیو تهران میزبان است
آقای کمالی مشاور اتحادیه مرغداران ایران برای پاسخگویی به سوالات مربوط به عرضه و قیمت مرغ بود.
سوال: شنیده ها حاکی از آن است که قیمت مرغ در مغازه های سطح شهر حتی در برخی مغازه ها به کیلویی 90 هزار تومان رسیده است و در پیامک های ما شهروندان از کمبود مرغ در قصابی ها و پروتئین فروشی ها گلایه دارند. چرا وضعیت بازار اینگونه است؟ ?
کمال: این به دلیل اتفاقاتی است که در سال گذشته رخ داد، پس از رواج یارانه ها در صنعت طیور، یک سری الزامات باید رعایت می شد و پیشنهاد ما به عنوان تولیدکننده این بود که دولت نیز تولید کننده را مصرف کننده و مصرف کننده در نظر بگیرد. تهيه كننده. ما بر این عقیده بودیم که باید تسهیلاتی به آنها داده شود تا 220 درصد هزینه تولید هر کیلو مرغ را جبران کنند. کارت پروتئین را باید بتوان بخشی از افزایش قیمت را پوشش داد. خوب، آن دو چیز به طور کامل اتفاق نیفتاد. بحث کارت پروتئین به عنوان یارانه نقدی اعمال شد که معتقدیم برای مصرف پروتئین هزینه نشده است و از طرفی مرغداران. آنها با کمبود شدید پول نقد مواجه بودند. این یک طرف مشکل است. طرف دیگر مشکل این بود.
سوال: آیا می گویید تقاضا در بازار به این دلیل کاهش یافته است، نقدینگی مرغداران کاهش یافته است؟
کمال: این بدان معناست که عرضه بسیار بیشتر از تقاضا بوده که باعث شده صنعت طیور طی سال گذشته زیان زیادی را متحمل شود. میانگین قیمت مرغ در سال گذشته حدود 36 تا 37 هزار تومان بود در حالی که قیمت هر کیلو مرغ بدون بهره 43 تا 44 هزار تومان بود.
سوال: اما پارسال هیچ جا مرغ 36 تومن نفروختند.
کمال: حق داری مرغ زنده عرضه کنی چون می بینی ما تولید کننده هستیم تولید کننده مرغ را دم در دارد صاحب مرغ بعد از آن کشتارگاه است عمده فروشی دارد خرده فروش است و هر کدام مرتباً از این سفره سود می برند. این مشکل باعث شد که این ماموران گله خود را زودتر بیرون بکشند یا به اصطلاح اصلاً تخم نگذارند زیرا مرغ بسیار ارزان می شد.
سوال: پیروزی در لک به چه معناست؟
کمال: یعنی به مرغ مادر تخمگذار استراحت می دهند و بعد از دو ماه یک سری تخم دیگر به اصطلاح از او و جوجه ها می گیرند.
سوال: یعنی به طور کلی تولیدکنندگان تصمیم به کاهش تولید خود گرفته اند که در حال حاضر باعث کمبود مرغ در بازار شده است؟
کمال: بله و امروز نتیجه آن را می بینیم در حالی که در اسفند و بهمن ماه افزایش زیادی در جوجه داشتیم و متأسفانه حتی در آن زمان هم شرکت پشتیبانی اعتبار یا حمایت کافی دریافت نکرد و مجوز خرید مرغ از مرغداران و نگهداری آن را نداشت.
سوال: پس چرا وقتی مرغ زیاد بود صادرات نکردید؟
کمال: اجازه صادرات ندادند، صادرات بحث ایجاد نیست، باید بازار پیدا کرد و بازار آن را حفظ کرد.
سوال: اما با قیمتی که به مردم ایران می فروشید، بازاری وجود ندارد. درست است، یعنی مرغداران می توانند راحت تر در اینجا بفروشند.
کمال: این هم یک مشکل است. ما معمولا مرغمان را می خریم چون مردم برای خرید مرغ سنگین می آیند، برخلاف کشورهای اطراف ما که مرغ سبک هم مصرف می کنند. بنابراین در این زمینه با مشکلاتی مواجه می شویم. می بینیم که البته یک نکته را به شما بگویم مرغ در ایران یک کالاست زیرا برای این افراد بر خلاف کشورهای دیگر مرغ را گرم مصرف می کنند نه منجمد و بنابراین بستگی به فصل و فرصت ها و مسائل دارد. .
سوال: اکنون با توجه به تغییر فصل و اقداماتی که در مرغداری ها انجام می شود، آیا می توان امیدوار بود که وضعیت بازار بهبود یابد؟
کمال: در مورد برنامه ریزی هایی که انجام شده قطعا همینطور است. امیدواریم به اصطلاح کاهش تولید که در اسفند اتفاق افتاد در فروردین، اردیبهشت و خرداد جبران شود و در یکی دو هفته آینده شاهد آثار آن باشیم.
سوال: پس تلفات مرغداران چه می شود، حالا چه شد که می توانند تولید را افزایش دهند، آیا دولت اقدامی کرده است؟
کمالی: دولت تدبیر خاصی انجام نداده است. درخواست کردیم که این تسهیلات را در اختیار مرغداران قرار دهد و نهاده را به موقع به آنها عرضه کند. برای ایجاد تعادل، چون الان جوجه یک روزه خیلی گران شده، جوجه هایی که باید 15 هزار تومان بفروشند به مرغداران ما 26 و 27 تومان می فروشند که هزینه تولید آنها را بسیار بالا می برد.
سوال: وضعیت مرغ منجمد را چطور می بینید آقای دکتر کمالی آیا مرغ منجمد آماده واردات و توزیع است؟
کمال: شعار امسال که مقام معظم رهبری فرموده اند کنترل تورم و رشد تولید است تا رشد تولید رخ ندهد.
سوال: در آخر به فکر سفره مردم باشیم.
کمالی:ما بر این عقیده هستیم که اگر برنامه ریزی درست انجام شود نیازی به واردات نداریم. الان هم اگر بخواهند بروند مرغ سفارش بدهند، امروز مرغ را ندارند، وقتی تولید ما زیاد شود مرغ به این کشور می آید. دوباره و سپس این واردات علیه ما تولید می شود، بنابراین از شما می خواهیم که مدتی با ما تحمل کنید. انشالله تا ده پانزده روز آینده به تولید مناسب برسیم، دولت هم قیمت مناسب را اعلام کند و بازار به تعادل برسد و یک مقدار سوء استفاده در بازار و خرده فروشی در حال انجام است. . فروش ناعادلانه انجام شده است. طبیعتا این بی عدالتی باید کنترل شود. مرغ 90 هزار تومانی و 100 هزار تومانی را تایید نمی کنیم.
سوال: 90 درصد یعنی چقدر به مردم سود می فروشند؟
کمال: اینها با محاسبه ای که کردیم حدود 6، 7 تومان قیمت دارند، مرغ را گرانتر می فروشند تا ده هزار تومان.
سوال: حالا این کاهش قیمتی که شما می گویید ده پانزده روز دیگر 7000 یا 8000 تومان می شود؟
کمال: شاید کمی بیشتر، حالا باید دید شرایط چگونه خواهد بود، کمی تنش در بازار و برای بازگشت بازار به حالت عادی طبیعتا زمان می برد.