به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ علی اکبر محرابیان در نشست مشترک با اعضای کمیسیون انرژی که در مرکز نظارت شرکت مادر تخصصی توانیر برگزار شد، گفت: کمیسیون انرژی یکی از کمیسیونهای مهم شورای اسلامی است که مصوبات نقش مهمی در دستیابی به اهداف عالیه نظام در زمینه های مختلف دارد.
وی افزود: انرژی یکی از مولفه های مهم رشد و توسعه کشور است که استفاده صحیح از آن می تواند به جمهوری اسلامی ایران کمک کند تا در مسیر توسعه کشور گام های بلندی بردارد.
وزیر نیرو با تاکید بر لزوم استفاده بهینه از انرژی الکتریکی گفت: حدود 70 سال است که دولت های مختلف ایران به دلیل صرف یارانه های رایج در صنعت برق با مشکلات عدیده ای در توسعه این صنعت مواجه بوده اند که در این زمینه ضروری است. توجه. بازنگری های جدی باید انجام شود.
محرابیان با قدردانی از عملکرد مجلس یازدهم به ویژه کمیسیون انرژی در تصویب قوانین مناسب برای رشد و توسعه صنعت برق گفت: اقدامات و مصوبات مجلس گذشته در حوزه برق نقطه عطفی است که در صورت کامل بودن آن نقطه عطفی است. اجرا شود، نقش مهمی در بهبود وضعیت این صنعت خواهد داشت.
وزیر نیرو با ابراز امیدواری از تداوم رویکردهای مجلس یازدهم در حوزه انرژی در مجلس فعلی، افزود: نیروهای شایسته و نخبه زیادی در صنعت برق ایران وجود دارند که با تغییر رویکردها در صنعت برق و اصلاح قوانین، می تواند به اتفاقات بزرگ و افتخاری در ایران دست یابد. این صنعت برای کشور و منطقه تفاوت ایجاد خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در ابتدای دولت سه برنامه بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت برای توسعه حوزه برق برنامه ریزی کردیم، افزود: در حوزه برق نیز برنامه 20 ساله تدوین شد. که به دعوت مقام معظم رهبری و تصویب آن، یک برنامه میان مدت همسو با برنامه هفتم توسعه و سه برنامه کوتاه مدت یک ساله نیز اجرا شد.
محرابیان با تاکید بر اینکه برای رفع عدم تعادل برق باید دو بعد عرضه و تقاضا را همزمان در نظر گرفت، خاطرنشان کرد: احداث نیروگاه هزار مگاواتی علاوه بر بحث تامین سوخت، حداقل به یک میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد. و بنابراین اگر بحث تولید مطرح شود اگر انرژی بدون در نظر گرفتن مدیریت تقاضا دنبال شود، این سوال هزینه های بسیار سنگینی را بر اقتصاد کشور تحمیل می کند.
وزیر نیرو با اشاره به تفاوت مصرف برق ایران با برخی کشورهای منطقه و جهان، گفت: به عنوان نمونه تقاضای برق مصرفی ترکیه حدود 50 هزار مگاوات، مصر 30 هزار مگاوات و آلمان 30 هزار مگاوات است. 80000 مگاوات امسال تقاضای مصرف برق ایران به بیش از 79 هزار مگاوات رسید که نشان از ظرفیت بالای مدیریت مصرف برق در مناطق مختلف ایران دارد.
وی به وعده ایجاد 30 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی در ابتدای دولت اشاره کرد و گفت: 20 هزار مگاوات از این ظرفیت به نیروگاه های حرارتی و 10 هزار مگاوات به انرژی های تجدیدپذیر متصل شد.
محرابیان افزود: طی سه سال گذشته 10 هزار و 382 مگاوات از ظرفیت نیروگاه حرارتی به بهره برداری کامل رسیده و 7 هزار و 838 مگاوات دیگر نیز در دست ساخت است و این نیروگاه ها به طور میانگین بیش از 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند.
اجرای چندین اقدام برای جذاب کردن اقتصاد برق در حوزه انرژی های تجدیدپذیر
وزیر نیرو در خصوص انرژیهای تجدیدپذیر نیز با تاکید بر اینکه اقتصاد بخش برق امکان جذب سرمایهگذاری برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر را فراهم نکرده است، اظهار داشت: طی سه سال گذشته اقدامات متعددی برای تولید برق انجام شده است. اقتصاد جذاب در زمینه انرژی های تجدیدپذیر از جمله این. اقدامات راه اندازی تابلو سبز بورس بود و هم اکنون حدود 13 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر در دست ساخت است و در صورت اجرای دقیق برنامه ها تا یک سال آینده این سرویس اجرایی خواهد شد.
تولید 45.7 تراوات ساعت برق در دولت سیزدهم
محرابیان در خصوص تولید برق نیز افزود: دولت سیزدهم طی سه سال گذشته 45.7 تراوات ساعت برق تولید کرده که میانگین سالانه آن 15.2 تراوات ساعت بوده و نسبت به میانگین تولید سالانه دولت یازدهم و دوازدهم افزایش داشته است. 6.5 تراوات ساعت
وی اقدامات انجام شده در خصوص اصلاح ساختار اقتصادی صنعت برق را برجسته کرد و گفت: در دولت نهم قیمت هر کیلووات ساعت انرژی در ایران 40 تومان یا 4 سنت بود اما در ابتدای زیر سیزدهم. دولتی، این نرخ به 90 تومان یا یک چهارم سنت رسید. این نشان می دهد که صنعت برق ایران به مرور زمان به جای توسعه و افزایش درآمد از نظر اقتصادی و درآمدی، به یک موتور بدهکار تبدیل شده است.
محرابیان افزود: در سه سال گذشته یکی از برنامه های جدی وزارت نیرو اصلاح گردش مالی در بخش برق بود، در حالی که پیش از این برخی نیروگاه ها 5 سال تاخیر داشتند که امروز بیش از 60 درصد برق تولید شده است. نیروگاه در بورس انرژی به مشتریان فروخته می شود. فروخته می شود و نیروگاه ها درآمد خود را به صورت نقدی دریافت می کنند.
وی با پیش بینی اینکه میزان برق فروخته شده در بورس تا پایان سال به 75 درصد می رسد، گفت: بر اساس برنامه هفتم توسعه دولت موظف شد میزان برق فروخته شده در بورس را 60 درصد افزایش دهد. . تا پایان سال و این هدف در سال اول اجرای برنامه محقق شد.
وزیر نیرو افزود: در حال حاضر رویه سرمایه گذاری در صنعت نیروگاهی کشور بر اساس قانون برای رفع موانع توسعه صنعت برق تغییر کرده است و برای سرمایه گذارانی که نیروگاه های با راندمان بالا می سازند، جذابیت های فوق العاده ای داشته است. در قانون لحاظ شده است.
محرابیان بر لزوم مدیریت مصرف برق و همچنین افزایش ظرفیت تولید تاکید کرد و گفت: در بسیاری از کشورها با افزایش قیمت برق در زمان پیک مصرف و تعیین قیمت لحظه ای برق، مشتریان را مجبور می کنند مصرف خود را در ساعات پیک مصرف محدود کنند اما در در فصل گرما سه سال گذشته برنامه های مختلفی را برای بخش های مختلف اجرا کرده ایم تا بتوانیم ضمن شکستن پیک مصرف برق، برق کافی را در اختیار بخش های مختلف قرار دهیم.
وی تصریح کرد: در بخش صنعتی، صنایع به سه گروه کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم شدند و در حالی که برق صنایع کوچک در فصل گرما بدون محدودیت تامین می شد، هم شهرهای صنعتی و هم صنایع متوسط برق نداشتند نیاز دارد. فقط یک روز و فقط دو هفته گرم این بازه زمانی از یک روز به یک و نیم روز افزایش یافت و برق تحویلی به صنایع بزرگ نیز با تغییر روز به شب مدیریت شد.
نیروگاه 6000 مگاواتی خودتامین صنعتی در حال ساخت
محرابیان در خصوص صنایع انرژی افزود: بر اساس ماده 4 قانون رفع موانع توسعه صنعت برق، صنایع انرژی زا موظف به احداث نیروگاه های خودکفا هستند که تاکنون 1800 مگاوات نیروگاه صنعتی راه اندازی شده است. در حال بهره برداری است و 6000 مگاوات دیگر نیز در دست ساخت است.
وزیر نیرو اضافه کرد: در بخش اداری با تغییر ساعت اداری تا 1400 مگاوات در مصرف برق صرفه جویی شد و در بخش خانگی نیز با اختصاص پاداش و اجرای طرح ها تلاش شد مصرف برق خانگی کاهش یابد. کمپین های انرژی 40 درصد از خانوارهای مشترک برای شرکت در برنامه های پس انداز پاداش دریافت می کنند.
محرابیان با اشاره به طرح ارتقای راندمان دستگاه های سرمایشی در کشور گفت: در ابتدای دولت پروژه تولید کولرهای آبی با موتور BLDC در دستور کار قرار گرفت و هم اکنون این اقدام با هدف صرفه جویی 40 درصدی در بخش برق و 50 درصد در بخش مصرف آب آبنماها به یک نیاز واحدهای تولیدی تبدیل شده است.