وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: تا پایان سال آینده خط جدید تولید باتری های لیتیومی خودروهای برقی به بهره برداری می رسد.
با توجه به این؛ از حدود 10 سال پیش تولید باتری های لیتیومی مورد نیاز خودرو و ماهواره در کشور آغاز شد و در آن زمان ایران نیز به جمع 7 کشور صاحب این فناوری پیوست.
عباس علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در حال حاضر روی فناوری و بازیابی باتری ها کار می کنیم و در این زمینه اقداماتی انجام شده و پیشرفت های خوبی در این زمینه حاصل شده است.
به گفته آقای رضا شجاعی معاون سازمان توسعه منابع انرژی وزارت دفاع؛ دانش فنی تولید باتری لیتیومی به طور کامل در کشور بومی سازی شده و این دانش در اختیار کشور قرار دارد. اکنون بیش از 80 متخصص در زمینه طراحی و تولید باتری لیتیومی آموزش دیده اند.
آقایان یکی از کارشناسان سازمان توسعه منابع انرژی گفت: فناوری باتری های لیتیومی در ایران با تکنولوژی روز دنیا همخوانی دارد و می توان اذعان داشت که تولید این نوع باتری در کشور مشابه پیشرفته ترین کشورهای جهان
به گزارش خبرنگار تلویزیون؛ باتریهای لیتیومی در حال حاضر بیش از هر جای دیگری در خودروهای نسل جدید استفاده میشوند و به گفته سازندگان، میتوان از آنها دوباره استفاده کرد.
عادل داماشی، مدیرعامل شرکت برق رسانی مپنا می گوید: باتری لیتیومی دارای چرخه عمر مداوم است، ابتدا در خودروهای برقی استفاده می شود، سپس به ذخیره سازی انرژی و در مرحله بعد به چرخه بازیافت منتقل می شود. . و قابلیت بازیافت تا 45 درصد را دارد که باعث کاهش آلودگی باتری نیز می شود. این روش قابل حل است.
بر اساس وعده مسئولان وزارت امنیت، خط تولید نیم گیگابایتی باتری های لیتیومی تا یک سال آینده به بهره برداری می رسد و در صورت تحقق، سالانه 30 هزار خودروی برقی باتری داخلی تولید خواهد کرد.
گزارش رضا صفری; خبرنگار تیم تحریریه خبرگزاری صنعت