افزایش صادرات نفت قزاقستان از مسیرهای غیرروسی
قزاقستان در تلاش برای کاهش وابستگی خود به روسیه، صادرات نفت خود را در سه ماهه اول سال 2023 از مسیرهایی غیر از همسایه بزرگ خود افزایش داد.
به گزارش ای بی اس نیوز، اگرچه صادرات نفت قزاقستان از طریق دریای خزر و قفقاز نسبتاً پایین است، اما از زمان آغاز حمله نظامی مسکو به اوکراین در فوریه 2022، این صادرات به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
قزاقستان که طولانیترین مرز زمینی با روسیه را در مقایسه با سایر جمهوریهای شوروی سابق دارد، برای کاهش وابستگی خود به روسیه بدون ناراحتی همسایهاش تلاش کرده است.
قاسم جومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان، از به رسمیت شناختن مناطق اوکراینی ضمیمه شده به خاک روسیه خودداری کرده و تلاش کرده است تا وابستگی کشورش به روسیه از جمله شبکه عظیم خطوط لوله نفت و بنادر کشور را محدود کند.
ارقام مشاهده شده توسط رویترز نشان می دهد نفت صادراتی از طریق بندر آکتائو دریای خزر به باکو در آذربایجان، که مسیر اصلی دور زدن روسیه است، بین ژانویه تا مارس 163436 تن بوده است در حالی که در مدت مشابه 28875 تن بوده است.
شرکت حمل و نقل دولتی قزاقستان (Kazmortransflot) به رویترز گفت 104000 تن نفت اضافی در سه ماهه اول سال جاری به خط لوله باکو-تفلیس-جیهان ارسال شده است.
قزاقستان نیز ماهانه بیش از 80 هزار تن نفت به چین صادر می کند. صادرات نفت قزاقستان از طریق مسیرهای غیر از روسیه در سال 2022 به 1.8 میلیون تن معادل 36000 بشکه در روز رسید که نسبت به سال 2021 افزایش 638000 تنی داشت.
برخلاف نفت روسیه، نفت قزاقستان مشمول تحریم های غرب نیست. اما این تحریم ها مشکلاتی را برای برخی از محصولات قزاقستان ایجاد کرده است.
یک تاجر غربی که در معاملات نفتی قزاقستان دخیل است، گفت که بنادر روسیه برای خریداران اروپایی سمی باقی مانده اند، بنابراین نفتکش ها محتاط هستند و به دنبال مسیرهایی هستند که به شرکت خط لوله روسی ترانس نفت مرتبط نیستند.
به گزارش رویترز، اصلی ترین و سودآورترین مسیر صادرات نفت قزاقستان همچنان کنسرسیوم خط لوله خزر است که نفت را از طریق پایانه دریای سیاه روسیه به بازارهای جهانی ارسال می کند. نفت عرضه شده از این خط لوله در سال گذشته 1 درصد کاهش یافت و به 51.99 میلیون تن رسید، اما همچنان بیش از 80 درصد از کل صادرات نفت قزاقستان را تشکیل می دهد.
انتهای پیام