سایر موضوعات

افزایش تولید برنج دیم


رئیس پژوهشکده برنج کشور گفت: با همکاری معاونت زراعت و معاونت آب و اراضی وزارت جهاد کشاورزی برنامه ریزی برای افزایش عملکرد تولید برنج در دیم به صورت قطره ای در دست اقدام است. آبیاری سیستم.

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، مریم حسینی رئیس پژوهشکده برنج کشور گفت: کشت برنج در دنیا به دو صورت رویشی و مستقیم انجام می شود که بستگی به اقلیم دارد. ، شرایط آب و هوایی و فراوانی کشت. در روش نهال، بذرها را به مدت 20 تا 25 روز در گنج می رویند و زمین اصلی نیز گل آلود است و نهال ها را به زمین اصلی منتقل می کنند. این روش کشت در بسیاری از کشورهای جهان و شمال ایران رایج است. در این سیستم کشت، آبیاری متناوب می تواند مصرف آب را تا حدودی کاهش دهد.

وی افزود: در برخی مناطق که برنج به تناوب با سایر محصولات کشت می شود، کشاورزان برای صرفه جویی در هزینه، کاهش سختی کار و جلوگیری از تخریب ساختار کف محصول از سیستم کشت مستقیم استفاده می کنند. کشت مستقیم به دو روش کشت روی بستر مرطوب و کشت روی بستر خشک (خشک کردن) انجام می شود. آنچه در سال های اخیر به نام خشک کردن برنج در برخی استان های کشور انجام شده است، سیستم کشت مستقیم بذر در بستر دیم است.

رئیس پژوهشکده برنج کشور افزود: خشک کردن برنج باعث کاهش هزینه های تولید و کاهش مشکلات کاشت می شود. اما تغییر سیستم کشت از کاشت مستقیم به دیم به تنهایی نمی تواند در مصرف آب صرفه جویی کند، اما به دلیل عدم وجود لایه سخت در خاک، نفوذ عمیق و جانبی آب در خاک افزایش یافته و تبخیر از سطح خاک افزایش یافته است. همچنین بیشتر است، بنابراین در این سیستم کشت میزان مصرف آب کاهش نیافته است و در برخی موارد حتی از سیستم آبیاری غرقابی نیز بیشتر است.

حسینی تصریح کرد: کاهش مصرف آب در خشک کردن برنج تنها از طریق سیستم های نوین آبیاری به ویژه آبیاری قطره ای امکان پذیر است. البته اگرچه این سیستم آبیاری باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود، اما در این شرایط عملکرد نیز تا حدودی کاهش می یابد.

رئیس پژوهشکده برنج کشور افزود: پژوهشکده برنج کشور با همکاری سایر نهادها و مراکز تحقیقاتی کشور و در شرایط اقلیمی مختلف، مطالعاتی در زمینه کشت دیم و راهکارهای صرفه جویی در مصرف آب انجام داده است. نتایج این مطالعات نشان داد که برای هر اقلیم، بسته به شرایط آب و هوایی، در دسترس بودن آب، تناوب زراعی، نوع خاک، فلور علف های هرز و سایر عوامل موثر، دستورالعمل های خاصی برای هر منطقه باید رعایت شود.

وی ادامه داد: دستورالعمل های فنی برای کشت در هر منطقه تهیه شده که شامل نوع رقم، نحوه کاشت و برداشت و سیستم های آبیاری مناسب است. بنابراین خشک کردن برنج در هر منطقه مستلزم رعایت دستورات هر منطقه و استفاده از سیستم آبیاری مدرن است.

رئیس پژوهشکده برنج کشور گفت: وقتی از سیستم های نوین آبیاری در دیم استفاده می شود، باید تمام عملیات کشاورزی بر اساس روش آبیاری تنظیم شود. به عنوان مثال: کنترل علف های هرز، آفات، بیماری ها و روش کوددهی در این شرایط متفاوت است و اگر این موارد رعایت نشود. عملکرد کاهش می یابد؛ بنابراین توصیه می کنیم کشاورزان دستورالعمل های کشاورزی را رعایت کنند و یافته های علمی را در این زمینه به کار گیرند.

حسینی تاکید کرد: توجه به الگوی کشت و مناسب بودن شرایط آب و هوایی به ویژه آب موجود برای کشت برنج ضروری است. بنابراین استفاده از آب های زیرزمینی برای کشت برنج توصیه نمی شود و فقط برای استان های شمالی با بارندگی کافی و آب قابل دسترس، حاشیه رودخانه های کم تراز و مناطق با آب های سطحی کافی و قابل دسترس توصیه می شود.

وی افزود: در حال حاضر با همکاری معاونت زراعت و معاونت آب و اراضی وزارت جهاد کشاورزی برنامه ریزی برای افزایش عملکرد تولید برنج به روش کشت دیم با سیستم آبیاری قطره ای در حال انجام است که پس از تکمیل؛ نتایج اطلاع رسانی خواهد شد.

رئیس پژوهشکده برنج کشور اضافه کرد: با استفاده از فناوری های نوین، کشاورزی دقیق، معرفی ارقام مناسب برای دیم (شکل هوازی) و با معرفی دانش به شالیزارها درصدد افزایش بهره وری آب در سیستم های کشت مستقیم و بذرپاشی هستیم. تا حد امکان.

وی ادامه داد: برنج یک محصول استراتژیک است و نقش مهمی در سبد غذایی مردم دارد، از سوی دیگر ایران کشوری با منابع آبی محدود است و در تولید برنج باید به حفظ منابع اساسی توجه ویژه ای داشته باشیم. آب و خاک خاص تولید پایدار برنج نیز مستلزم توجه به منابع آب و خاک و کاهش هزینه های تولید است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا