پس از درگذشت «مهسا امینی» و شکلگیری اعتراضها در کشور، بار دیگر بحثها و مناظرههایی بین صاحبنظران سیاست داخلی، حقوقدانان و البته بخشی از جامعه در خصوص نحوه ابراز اعتراض و نحوه مواجهه با آن از سوی دولت صورت گرفت. و همه این پی یک سوال اصلی را مطرح کردند. آیا مقامات اصل مندرج در قانون اساسی «حق تظاهرات» را کاملاً به رسمیت می شناسند یا آن را بیانی بدون ضمانت اجرا می دانند؟
به گزارش ای بی اس نیوز، بر اساس اصل 27 قانون اساسی، «تشکیل راهپیمایی ها و راهپیمایی ها بدون حمل سلاح آزاد است، مشروط بر اینکه مخل به مبانی اسلام نباشد»، اما تجربه چهار دهه اخیر نشان می دهد. که اجرای این اصل مترقی همواره با مشکلاتی مواجه است، مشکلاتی که در اعتراضات 1401 بیشتر نمایان شد.
یادآوری شرایطی که در اعتراضات اخیر بهویژه در بازه زمانی شهریور تا آبان امسال و یا دوره اوج اعتراضها به وجود آمده است، میتواند تصویر روشنتری از مشکلات موجود ترسیم کند. اقشاری از جامعه به دنبال بیان اعتراضات خود بوده اند و برخی از آنها متهم به «اقدام علیه امنیت ملی» شده اند و شاید از ترس چنین اتهامی تعدادی دیگر از معترضان ترجیح داده اند سکوت کنند. با این حال نباید از افرادی که سعی کرده اند در آب گل آلود ماهی بگیرند و جو را آلوده کنند غافل شویم.
در چنین فضایی است که دوباره این سوال مطرح می شود; منتقدان کجا و چگونه اعتراض خود را ابراز می کنند. تعدادی از نمایندگان مجلس نظرات خود را در این خصوص بیان کرده اند که در ادامه می خوانید.
قالیباف: ما معتقدیم اعتراض عامل پیشرفت کشور است
محمدباقر قالیباف رئیس شورای اسلامی شهر وی در این خصوص گفت: اعتراض را نه تنها عادلانه و عامل پیشرفت کشور می دانیم، بلکه معتقدیم این جنبش های اجتماعی سیاست ها و تصمیمات را تغییر خواهند داد به شرطی که با خشونت طلبان، جنایتکاران و تجزیه طلبان مرزبندی شود. توسط رهبر معظم انقلاب اعلام شد. ضمن اینکه در دیدار با کارگران اعتراضی که در آن مرز با دشمن مشخص شده بود را تایید کردند. نمونه بارز کارآمدی این روش اعتراض به مطالبات معلمان و مستمری بگیران در ماه های گذشته است که نتایج ملموسی به دنبال داشته است.
وی ادامه داد: بر این اساس مرزبندی از طریق خشونت و براندازی شرط لازم برای دستیابی به نتایج ملموس و تغییر در پی اعتراضات است و نظام سیاسی کشور نیز بستر قطعی برای هر نوع اصلاح و تغییر است. برای تضمین منافع عمومی، بر اساس خواست مردم. بخشی از این تغییر، اصلاح نظام حکومتی در نظام سیاسی جمهوری اسلامی است که باید به حکمرانی جدید منجر شود.
نیکزاد: تظاهرات در جمهوری اسلامی ممنوع نیست
علی نیکزاد نایب رئیس شورای اسلامی وی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: کشور دارای سه قوه مقننه، مجریه و قضائیه است. هر هفته تظاهرات مقابل مجلس به صورت مشروع، قانونی و با عزت و احترام انجام می شود، بنابراین منعی برای تظاهرات در جمهوری اسلامی وجود ندارد. حتی ممکن است مردم با تصمیمات این وزارتخانه مخالفت کنند، در مقابل این وزارتخانه تجمع می کنند و معمولاً نمایندگان آنها با هماهنگی این وزارتخانه در جلسه ای با بالاترین مقام این وزارتخانه پرونده های خود را مطرح و با آنها برخورد می کنند. استقرار.
وی همچنین گفت: ما هم قبول داریم که مردم بتوانند در هر موضوعی نظر و اعتراض خود را بیان کنند و دولت هم امنیت ابراز نظر را برای آنها فراهم کند. شاید در این زمینه نیاز به تدابیر جدی داریم تا اعتراضات مطرح شود و انتقادات مطرح شود اما آشوبگر در بین مردم زمینه جولان را پیدا نمی کند. باید از مجلس برای نظارت بر اجرای اصول قانون اساسی در خصوص برگزاری مجامع و در صورت لزوم اصلاح قانون دعوت شود تا شهروندان بتوانند در عرصه های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و صنفی ابراز نظر کنند.
نادری: ما به تشکیلات اعتراضی نیاز داریم
احمد نادری عضو کمیسیون ریاست جمهوری مجلس است وی در این خصوص به ای بی اس نیوز گفت: ما به یک نهاد معترض در جمهوری اسلامی ایران نیاز داریم و باید هر چه زودتر در این مسیر حرکت کنیم. نهاد اعتراض شامل فراهم شدن شرایط اقدام اعتراضی برای شهروندان معترضی است که می خواهند اعتراض خود را در چارچوب نظام جمهوری اسلامی ایران اعلام کنند. حتی اگر اشتباه کنند، با مشکلی که باید برایشان تعریف شود مخالفند. بخشی از این سازوکار به تعریف مکانی برمی گردد که مردم بتوانند اعتراض خود را در آنجا ابراز کنند، بنابراین در وهله اول باید امنیت جان معترضان حفظ شود و همچنین حفظ امنیت و آزادی بیان آنها ضروری است.
وی همچنین تاکید کرد: اعتراضات باید در چارچوب قانون باشد، به این ترتیب میتوان از تجربه موفق اعتراضات دو سال و نیم گذشته در مجلس استفاده کرد.
حفظ: مسئولان نظام صمیمانه و صمیمانه با شنیدن اعتراضات موافقت می کنند
بابک نگهداری، رئیس پژوهشگاه مجلس شورای اسلامی وی با تاکید بر اینکه همه مسئولان نظام پذیرش واقعی و صمیمانه ای برای شنیدن اعتراض دارند، خاطرنشان کرد: ضعف بزرگ در شرایط کنونی نبود سازوکار مناسب برای رساندن اعتراض به گوش مسئولان است. دشمنان از این ضعف سوء استفاده می کنند و تمام تلاش خود را می کنند تا اعتراضات را به شورش تبدیل کنند. ما باید این ضعف را برطرف کنیم. در نهایت، در همه کشورها اعتراضات علیه روندها، رویدادها، قوانین و غیره وجود دارد.
وی با بیان اینکه وجود اعتراضات نشانه قوت و سلامتی است نه ضعف، گفت: حرکت خوب هر دستگاه حاکمیتی برای شنیدن اعتراضات و رفع مشکلات لازم است. دشمن تمام تلاش خود را می کند تا اعتراضات را به اغتشاش تبدیل کند. دشمن می خواهد ارتباط بین دولت و مردم را مختل کند. وقتی ارتباط و گفتگو وجود ندارد; کم کم مردم و دولت همدیگر را درک نمی کنند و این ادعای اصلی دشمنان در شرایط کنونی است.
وی همچنین بر این نکته تاکید کرد: قانون اساسی ما به صراحت حق اعتراض مسالمت آمیز را به رسمیت شناخته است اما متاسفانه در این سال ها نتوانستیم سازوکار مناسبی برای این موضوع تهیه کنیم. در همین راستا مجلس در حال تدارک تدابیری برای تعیین کانون های تجمعات اعتراضی است. اما این اقدام به تنهایی کافی نیست و باید از توانایی ها و وسایل دیگری نیز استفاده کرد.
نوری: برای تشکیل تجمعات به قانون دیگری نیاز نداریم
همچنین غلامرضا نوری قزلچه رئیس فراکسیون مستقل ولایی وی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، بر لزوم وجود بستری برای فعالیت احزاب، گروه ها و کانون های مختلف سیاسی، اجتماعی و صنفی جامعه تاکید کرد. اگر مجلس نظرات مردم را منعکس کند و احزاب و کمیته ها و جلسات علنی آنها فعال باشد و مراکز مختلف در مسائل سیاسی و اجتماعی فعال باشند، مردم نظرات خود را در آنجا مطرح می کنند و کار به اینجا کشیده نمی شود. بیشتر.
وی همچنین گفت: برای تشکیل مجامع نیاز به قانون دیگری نداریم و این موضوع در اصل 27 قانون اساسی به وضوح مورد توجه قرار گرفته است. مردم هر روز ایرادات و مشکلات خود را در مجلس مطرح می کردند. در مقابل شورای اسلامی محل اعتراض مردمی و ابراز عقیده مشخص شده و تریبونی در آن قرار داده شده است. مردم می توانند به اینجا بیایند و شعار بدهند و دیدگاه خود را بیان کنند و همیشه این اتفاق می افتد.
رحیمی جهان آبادی: مجلس هرچه زودتر بسترهای قانونی برای ابراز اعتراضات مردمی را مشخص کند
جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده اصلاحات وی همچنین به ای بی اس نیوز گفت: با توجه به اینکه قانون اساسی زیرساخت های ابراز اعتراض را مشخص کرده است، باید مبنای قانونی آن را مشخص کنیم تا مردم بتوانند نظرات، ایرادات و انتقادات خود را بیان کنند که این مشکلی است که در همه کشورها وجود دارد. در این زمینه مجلس باید هرچه سریعتر وارد عمل شود و زمینه قانونی برای اجرای ظرفیت های قانون اساسی در راهپیمایی ها و تظاهرات قانونی فراهم کند تا مردم اعتراض و انتقاد خود را بیان کنند. در این شرایط فشار از روی مردم برداشته شده است و مردم نیز با ساختارشکنان، تجزیه طلبان، منافقین و سلطنت طلبان به مرزهای خود احترام می گذارند.
به گزارش ای بی اس نیوز، با بررسی سخنان نمایندگان و همچنین نظرات کارشناسان و فعالان سیاسی می توان گفت که مشکل ابراز ایرادات ناشی از نبود قانون نیست و بیشتر مشکل از آنجاست. از اجرای قانون
انتهای پیام