اصلاح ساختارها و قوانین فاسد در الگوی پیشرفت اسلامی ایران
همچنین در ارتباط با نتایج و دستاوردهای اجرای پیش نویس سند استاندارد اقدامات می توان به مواردی چون: گسترش سلامت اخلاقی و حرفه ای کارگزاران، پیشگیری و کاهش گرایش به خطا در بین مسئولان اشاره کرد. ، گسترش مشارکت مردم در اداره جامعه، افزایش امنیت و رضایت عمومی، تقویت حس «عدالت» در جامعه و اصلاح سوء استفاده ها و تفکیک کارکردها.
– اصل صداقت، شفافیت، مسئولیت پذیری، پاسخگویی و انسان بودن.
انتهای پیام
– اصل شایسته سالاری با تأکید بر خلوص اقتصادی، سادگی و قابلیت اطمینان در اجرای نقش ها و مسئولیت ها.
علاوه بر این، این طرح با عبارات خاصی در بخش افق پنجاه ساله پیش نویس سند الگو پیوند خورده است، مانند «ریشه کن شدن فساد و تبعیض در کشور» و «مشارکت آزادانه مردم».
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از مرکز ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایران پیشرفت، یکی از زمینه های فساد و تخلف، سوء استفاده برخی از صاحبان منصب از موقعیت قانونی یا رسمی برای پیشبرد امور اقتصادی، شخصی و خانوادگی است که از وقوع آن جلوگیری یا جلوگیری می شود. مدیریت دقیق و صحیح این مشکل می تواند به یکی از مهمترین اهداف نظارت دست یابد.
وی قبل از تدوین این طرح، به عنوان گامی در روند تهیه اسناد پشتیبان سند الگو، با کمک دیگر اتاق فکر، سعی در شناسایی مسائل و مشکلات جاری کشور داشت و بر اساس دانش مشکلات شناسایی شده اقدام به تدوین این طرح کرد تا پس از شناسایی ضعف رعایت موازین سیاسی مناسب و ضعف فرآیندهای مشارکت سیاسی و ریشه کنی فساد در نهادهای دولتی و حفظ نظام و نظارت نامحسوس، مبارزه آشکار با متخلفین بدون اغماض و غارت بیت المال و بازگرداندن اموال غارت شده به بیت المال امکان پذیر است.
– اصل جهت گیری به سمت عدالت، پرداخت اقساط و مبارزه با ظلم، فساد و تبعیض به عنوان اصل مرجع برای تحقق الگوی پیشرفت.
بر این اساس و به دلیل اهمیت سلامت دولت و اثربخشی نظارت و اصلاح ساختار اداری در جهت بهبود و تقویت قابلیت اطمینان، یکی از اقدامات پیش نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با عنوان «نهادسازی پاسخگویی مسئولان، نظارت رسمی، مردمی و رسانه ای بر ارکان و اجزای اداری نظام و جلوگیری از دخالت منافع عمومی و منافع خصوصی مسئولان کشور، اصلاح ساختارها و قوانین فاسد و اقدام سرسختانه و بی رویه با خطاکاران و مفسدان
– اصل خودباوری، حرکت جهادی و انقلابی در عرصه های علمی و عملی.
مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نوشت: در شرایطی که بحث نظارت در نهادهای نظارتی فعال شده و همه مسئولان به صورت شفاف پاسخگو هستند، پاسخگویی دولت ها و دولت ها به حق یکی از مطالبات جدی این نهاد تلقی می شود. مردم. همچنین در دورهای که رسانهها بهعنوان رکن چهارم دموکراسی، مسئولیت اطلاعرسانی و نظارت بر همه نهادها را بر عهده گرفته و آزادانه و بیباکانه چشمان جامعه محسوب میشوند، میتوان درخواستها را به درستی پیگیری کرد. از برخوردهای دولت با فاسدان، ناکارآمدها، قانون شکنان و قانون مداران حمایت کرد.
لازم به ذکر است که اندازه گیری های مدل با بهره مندی از بخش دیگری از مدل از جمله مبانی مدل که اهمیت بیشتری دارد و مبانی نظری اندازه گیری ها را تشکیل می دهد، تدوین شده است. اقدام ذکر شده نیز مربوط به بندهای خاصی از بخش اصلی پیش نویس سند نمونه است. از جمله در مبانی انسان شناختی الگو آمده است: «انسان دارای کمال و سعادت اختیاری است که در صورت انتخاب صحیح و در چارچوب تمسک به هدایت الهی و رشد فکری، می توان به آن حد نهایی رسید. و یا در بخشی دیگر از مبانی جامعه شناختی سند الگویی می گوید: «عده ای از سنت های الهی حاکم بر جوامع و تاریخ عبارتند از: پیوند تحولات اجتماعی به روح و اراده انسان؛ فراوانی برکات ناشی از تقوا، عدالت و عدالت. استقامت؛ مجازات و کیفر جامعه به دلیل اشاعه ظلم، فساد، گناه و ترک امر به معروف و نهی از منکر، مهلکه و قیامت و تسلط مؤمنان بر اهل دروغ در برخی از بندهای مبانی عملی پیش نویس سند آمده است. همچنین عناصری هستند که در این طرح مورد استفاده قرار گرفته اند، از جمله:
در خصوص الزامات تحقق این طرح می توان به مواردی از جمله: تشویق و معرفی مدیران مسئول; اطلاعیه در رسانه ها از برخورد با متخلفان و نتیجه آن؛ حمایت قانونی از افشاگری؛ و تعیین حقوقی حدود منافع فردی و جمعی را متذکر شد.
– اصل امر به معروف و نهی از منکر به ویژه توصیه های دلسوزانه متولیان نظام.