رئیس گروه تحقیقات فناوری و نوآوری مؤسسه مطالعات و تحقیقات بازرگانی با تاکید بر اینکه انتشار فناوری خودروهای الکتریکی به عنوان یک «تکامل فناوری» فرصتی بینظیر را برای ذینفعان این صنعت فراهم میکند تا جایگاه خود را در زنجیره ارزش بهبود بخشند. از صنعت خودرو ، گفت: این خودروها قطعا گزینه ایده آلی برای مصرف کننده خواهند بود.
به گزارش ای بی اس نیوز، مجید جلیلی – رئیس گروه تحقیقات فناوری و نوآوری پژوهشکده مطالعات و تحقیقات بازرگانی – در یادداشتی به بررسی مزایای خودروهای برقی در توسعه اقتصادی، اجتماعی و اقتصادی، پایداری زیستمحیطی پرداخت و معتقد است:
امروزه مقوله توسعه پایدار با جهت گیری های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به موضوعی مهم در فضای سیاسی کشورها تبدیل شده است. در این مسیر استفاده بهینه و کارآمد از منابع انرژی یکی از مهمترین اصولی است که ابزارهای زیادی از جمله توسعه استفاده از خودروهای برقی را در بر می گیرد. خودروهای برقی فرصت ها و مزایای بسیاری را هم از منظر «تولید» و هم از دیدگاه «مصرف» ارائه خواهند کرد، بنابراین روند رو به رشد سرمایه گذاری در این حوزه نوید دنیای بدون خودروهای فسیلی را در کمتر از 20 سال می دهد. (در طول سال آینده نزدیک به 300 میلیارد دلار در خودروهای برقی سرمایه گذاری خواهد شد. مهمترین مزیت های خودروهای برقی را می توان به شرح زیر برشمرد:
1- پنجره فرصتی برای بهبود صنعت خودرو: تحولات فناوری، شرایط بازار، تغییرات نهادی و مزیت های نسبی همواره به عنوان فرصت هایی برای بهبود فناوری و نوآوری و در نتیجه رقابت پذیری یک صنعت تلقی شده است. در این راستا، انتشار فناوری خودروهای الکتریکی به عنوان یک «تکامل فناوری» فرصتی منحصر به فرد برای بازیگران این صنعت فراهم کرده است تا جایگاه خود را در زنجیره ارزش صنعت خودرو بهبود بخشند. با توجه به اینکه امروزه تقریبا 60 درصد زنجیره تامین صنعت خودرو به 5 کشور جهان تعلق دارد، تحولات تکنولوژیکی در خودروهای برقی فرصت ورود سایر کشورها به این صنعت را فراهم می کند و صنعت به اصطلاح خودروسازی فراگیر می شود (دموکراتیزه شدن). ).
2- کاهش نیاز به سوختهای فسیلی: چالشهای مربوط به تولید، انتقال و قیمت سوختهای فسیلی، کشورهای جهان بهویژه واردکنندگان انرژیهای فسیلی را بر آن داشته تا استفاده از سوختهای فسیلی را سرلوحه خود قرار دهند. جایگزینهای این سوختها. . پروژه های خود را، که از طریق توسعه خودرو مهم است. برقی امکان پذیر است.
3- ملاحظات اجتماعی و زیست محیطی: کاهش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ، ایجاد فضا برای استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و همچنین کاهش آلودگی صوتی (خودروهای برقی تقریباً بی صدا هستند) از مزایای اساسی برق خودروها از نظر اجتماعی و زیست محیطی است. ملاحظات
4- سودآوری در آینده نزدیک: در حال حاضر هزینه باتری که نزدیک به 50 تا 70 درصد ارزش یک خودروی برقی را تشکیل می دهد، به طور متوسط سالانه 7 درصد کاهش می یابد. این اهمیت در کنار محبوبیت این خودروها و تحریک تقاضای آنها، صرفه جویی در مقیاس لازم برای تولید اقتصادی تر این خودروها را در آینده نزدیک فراهم می کند.
5- سهولت تولید: برخلاف سیستم های پیچیده خودروهای بنزینی، خودروهای برقی دارای سیستم های نسبتا ساده تری هستند. این امر تولید و مونتاژ نهایی این خودروها را تسهیل می کند.
6- مزیت اقتصادی برای مصرف کننده: خودروهای برقی در مقایسه با خودروهای بنزینی هزینه نگهداری کمتری دارند و حتی با مدلسازی صحیح و اقتصادی قیمت برق می توانند از نظر هزینه های نگهداری و مصرف سوخت و انرژی عملکرد بهتری داشته باشند. این مزایا در کنار مزیت های فنی مانند صدای کم و شتاب بالا، این خودروها را به گزینه های ایده آلی برای مصرف کنندگان تبدیل کرده است.
7- ایجاد تخصص ها و فرصت های شغلی جدید: اگرچه با توجه به توسعه صنعت خودروهای برقی، بخشی از مشاغل صنعت خودرو و خدمات آن از بین می رود، اما زنجیره تولید و نگهداری این خودروها شامل تامین قطعات، تامین قطعات است. زیرساخت های تامین برق، تعمیر و نگهداری و غیره. و این باعث ایجاد تخصص ها، زنجیره های تجاری و مشاغل جدید می شود.
یادداشت های مهم:
• با توجه به شکاف قابل توجه صنعت خودروسازی کشور با پیشتازان جهان در این صنعت، سرمایه گذاری در فناوری های مرتبط با خودروهای برقی می تواند فرصتی برای کاهش فاصله این صنعت با رقبای جهانی آن باشد. این مهم مستلزم مطالعه عمیق ساختار خودروهای برقی و اولویت بندی مناطق تولید قطعات و قطعات این محصول است. علاوه بر این موضوع مشارکت با برندهای مطرح دنیا و تولید مشترک این محصول نیز باید مورد توجه قرار گیرد که می تواند ورود دانش فنی و فناوری این خودروها به کشور را تسهیل کند.
• چالش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ به معضلی جدی در حوزه سیاست شهری کشور تبدیل شده است. اگرچه میزان و سهم مصرف بنزین در آلودگی شهرهای بزرگ همچنان موضوع بررسی کارشناسی است، اما بدون شک بیشتر آلودگی در شهرهای بزرگ ناشی از استفاده از سوخت های فسیلی است. بنابراین خودروهای برقی می توانند نقش موثری در کاهش این آلودگی به ویژه در شهرهای بزرگ داشته باشند.
• چالش مصرف بنزین در کشور به خصوص امسال به موضوع مهمی تبدیل شده است. در کنار ابزار قیمت گذاری این محصول که خود پیامدهای اقتصادی و اجتماعی زیادی دارد، ابزار مدیریت تقاضا نیز می تواند راه دیگری برای حل این مشکل باشد که از طریق توسعه خودروهای برقی تداوم یابد.
• بدون شک یکی از چالش های توسعه خودروهای برقی در کشور تامین نیروی برق در صورت استفاده گسترده است که ممکن است شبکه برق رسانی کشور را با مشکل مواجه کند. بنابراین طراحی چارچوب لازم برای فواصل زمانی شارژ این خودروها بر اساس ویژگی های شبکه تامین و توزیع برق کشور ضروری خواهد بود.
بر اساس برآوردها، سالانه نزدیک به 40 میلیارد دلار یارانه انرژی در کشور هزینه میشود که با توسعه خودروهای برقی، مصرف سوختهای فسیلی کاهش مییابد و علاوه بر تامین منابع درآمد پایدار برای دولت، منابع مالی لازم برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر و بازسازی شبکه توزیع برق در کشور
آنچه مشخص است این است که با استفاده گسترده از خودروهای برقی، با توجه به اینکه ایران از یک سو یکی از تولیدکنندگان اصلی سوختهای فسیلی است و از سوی دیگر، نیاز جهان به سوختهای فسیلی کاهش مییابد. یکی از مصرف کنندگان اصلی سوخت های فسیلی (نسبت به جمعیت آن) و همچنین نقش عمده نفت و فرآورده های مشتق از آن در سبد صادراتی و تامین ارز کشور، اهمیت رشد سریعتر در توسعه و استفاده از خودروهای برقی در کشور بسیار ضروری است. در مقایسه با رشد جهانی آن. زیرا لازم است کشور قبل از گام برداشتن در کاهش مصرف جهانی نفت و فرآورده های وابسته، حداکثر بهره مالی را از این نعمت الهی دریافت کند.
با عنایت به تمایل قطعی به کاهش نقش نفت در روابط سیاسی و تجاری جهانی و اهمیت تعیین اهرم های جایگزین جدید در ساختار سیاسی و اقتصادی کشور، تقویت و توسعه منابع جدید انرژی و انرژی های تجدیدپذیر مبتنی بر فناوری های پیشرفته. و مواد به نظر می رسد به همین دلیل است که تقویت و توسعه زمینه های فناوری و نوآورانه صنایع جدید مانند خودروهای الکتریکی، انرژی های نو، مواد پیشرفته و غیره. برای حفظ جایگاه کشور در روابط جهانی انرژی ضروری خواهد بود.
انتهای پیام