به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، چند روزی از ارسال نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت به وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی می گذرد و اخذ هرگونه عوارض صادراتی را ممنوع کرده است. . و عوارض گمرکی و الزام قراردادهای ارزی در زمینه صادرات صنایع دستی. فرش دستبافت به جز ارزش مواد اولیه مصرفی تبلیغ شد.
فرش دستباف علاوه بر هنر ایرانی بودن، یکی از محصولاتی است که می تواند اشتغال زایی و ارزآوری خوبی داشته باشد. با این حال فعالان صنعت فرش تخمین می زنند که تحریم های یکجانبه آمریکا در سال 87 نزدیک به 25 درصد بازارهای صادراتی ایران را مختل کرد، اما پس از درخواست بانک مرکزی از صادرکنندگان فرش دستباف به تعهدات ارزی خود، صادرات این محصول کاهش یافت. خورد زیرا فرش بر خلاف سایر محصولات به سرعت به فروش نمی رسد و به همین دلیل ارز صادراتی این محصول نمی تواند با سرعت مورد نظر دولت به کشور بازگردد.
بحث تعهد قرارداد ارزی باعث شده صادرکنندگان فرش دستباف صادرات این محصول را متوقف کرده و محصولاتی را که فروش راحت تری دارند وارد بازار کنند. وضعیت اسفبار صادرات فرش دستباف به حدی پیش رفته است که سالانه کمتر از 50 میلیون دلار از این محصول به کشورهای دیگر صادر می شود.
بر این اساس است که در سالهای اخیر همواره فعالان صنعت فرش خواستار معافیت این کالا از تکلیف ارزی شدهاند، زیرا ۸۰ درصد فرش بافته شده ایران صادر میشود و تنها ۲۰ درصد آن در کشور مصرف میشود.
بر اساس ماده (ک) تبصره 9 قانون بودجه سال 1402 مقرر شد قراردادهای ارزی صادرات فرش دستباف ممنوع شود. اما این کار هنوز انجام نشده است.
همین چند روز پیش بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت با ارسال نامه ای به وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی خواستار اجرای این مصوبه شد.
عبدالله بهرامی، مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونی های فرش دستباف در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز؛ وی با اشاره به اینکه برای اولین بار در دو سال اخیر جایگاه صادرکننده فرش را در بین کشورهای منطقه از دست داده ایم، گفت: طی 10 سال گذشته صادرات فرش دستباف از 500 میلیون دلار به 50 میلیون دلار افزایش یافته است. میلیون دلار در سال.
وی با اشاره به نامه وزیر امنیت برای اجرای قطعنامه 1402، افزود: موضوع معاوضه یکی از مشکلات صادرکنندگان فرش است که همچنان مطرح است. این مشکل در سال های اخیر منجر به کاهش چشمگیر صادرات فرش دستباف شده است.
بهرامی با اشاره به اینکه تنها 10 درصد فرش دستباف در بازار داخلی یافت می شود گفت: 90 درصد فرش دستباف صادر می شود. به دلیل بی توجهی و عدم حمایت دولت، صادرات فرش دستباف از 500 میلیون دلار در سال 2013 به 50 میلیون دلار در سال کاهش یافته است. صادرات فرش دستباف در بدترین شرایط تحریم کمتر از 500 میلیون دلار نبود و حتی به مرز یک میلیارد تا یک میلیارد و 200 میلیون دلار رسید. کمترین میزان صادرات فرش دستباف در این دو سال به ثبت رسیده است.
مدیرعامل اتحادیه ملی تعاونی فرش دستباف، قیمت مواد اولیه را در سالهای اخیر افزایش چشمگیری عنوان کرد و ادامه داد: اگر کشورهای دیگر طی چند سال گذشته به میزان مشخصی فرش تولید کردهاند، طی 10 سال گذشته، آنها را افزایش دادهاند. هنوز آنها را با همان قیمت تولید می کنند. قیمت، اما در کشور ما به دلیل تورم و گرانی، هزینه تولید برای تولیدکنندگان بسیار افزایش یافته است.
مدیرعامل اتحادیه ملی تعاونی فرش دستباف گلوگاه مشکل صادرات فرش ما را ناشی از خودتحریمی های داخلی دانست و گفت: باید محدودیت های بانک مرکزی برای صادرکنندگان فرش برداشته شود.
به گفته مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای فرش دستباف، جدای از تحریمهای خارجی، تحریمهای داخلی از جمله تعهد ارزی بانک مرکزی و عدم حمایت از قالیبافان و صادرکنندگان، تولید فرش دستباف را به یک سوم کاهش داده است. صادرات به شدت کاهش یافت
مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای تولیدکنندگان فرش دستباف ایران با اشاره به عدم فرآوری مواد اولیه فرش گفت: هنوز هیچ سرمایهگذاری، نه در بخش دولتی و نه در بخش خصوصی که فرآوری و فرآوری میکند وجود ندارد. از همه این مواد اولیه عالی استفاده می کند. و پشم درجه یک ایران واردکننده پشم و ابریشم شده است در حالی که زمانی تولیدکننده و صادرکننده پشم و ابریشم بوده است. در حال حاضر سالانه 700 تن ابریشم وارد می کنیم.
وی با بیان اینکه اکثر تولیدکنندگان کارگاه های خود را تعطیل کردند، گفت: قالی بافی می کردند اما نتوانستند آن را بفروشند که در نتیجه تعداد زیادی فرش در انبارهایشان باقی ماند.
absnews