از بدهی به شرکت دخانیات تا راهکار افزایش سهم سیگار ایرانی

پیگیری های ای بی اس نیوز از شرکت دخانیات ایران برای بررسی جزئیات این موضوع بی پاسخ ماند. اما برای بررسی کارشناسی این موضوع به سراغ رئیس انجمن تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان فرآورده های دخانی رفتیم.
رئیس انجمن فرآورده های دخانی گفت: در صورت واگذاری شرکت دخانیات ایران به بخش خصوصی واقعی، با توجه به ظرفیت بالای شرکت، برندهای خوب و کادر متخصص، می توان انتظار داشت که این شرکت بتواند بهبود یابد و در حوزه رقابت و اشتراک گذاری اما تا زمانی که این امر محقق نشود، وضعیت شرکت دخانیات هر روز بدتر خواهد شد.
بدهی دولت به شرکت دخانیات
تاجدار با بیان اینکه با توجه به تغییرات این 10 سال امکان بازگرداندن وظایف حاکمیتی به این شرکت وجود ندارد و به صلاح کشور نیست، تصریح کرد: اگر این شرکت حاکمیت وظایفی داشته باشد تاخیر را جبران کنیم. و برای افزایش توان رقابتی آن ممکن است سایر شرکت های رقیب مشکلاتی ایجاد کنند و از طرفی درآمد دولت از این صنعت کاهش یابد. در دهه 1970، شرکت دخانیات دارای وظایف حاکمیتی و تولیدی بود، اما تنها 15 تا 20 درصد از سهم بازار را در اختیار داشت و 80 درصد آن از منابع غیررسمی به کشور قاچاق می شد. در اواخر دهه 70 ابتدا مجوز واردات و تولید مشترک صادر شد و در نهایت در برنامه پنجم توسعه مصوب شد که نیاز کشور در خاک ملی تولید شود. بر این اساس مرکز کنترل و برنامه ریزی دخانیات شرکت های بین المللی را برای ایجاد کارخانه در ایران تحت فشار قرار داد.
به گفته وی، دولت به شرکت دخانیات بدهکار است و باید به این شرکت کمک کند تا ساختار خود را اصلاح کند. پس از اصلاح ساختار، اگر شرکت دخانیات ایران بخواهد در عرصه رقابت باقی بماند، باید به بخش خصوصی واقعی سپرده شود. اما در حال حاضر نمی تواند رقابت کند و این وضعیت را از چشم شرکت های رقیب می بیند، در حالی که مشکل جای دیگری است.
اما به گفته رئیس انجمن تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات دخانی، در عمل وظایف حاکمیتی از شرکت دخانیات ایران جدا و به مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات واگذار شده است، اما وظایف مدیریتی که قرار بود واگذاری به بخش خصوصی بدون تغییر ساختار تعدیل شد، قدرت، نوسازی و چابکی به Caisse de Retraite Foulad سپرده شد. قرار بود بخش مدیریتی دخانیات به بخش خصوصی واگذار شود، اما این اتفاق نیفتاد و با استناد به اینکه صندوق بازنشستگی فولاد زیرمجموعه ای است، به بخش خصوصی و سپس به گروه های نظارتی واگذار شد. وزارت امور اجتماعی گفته است که این شرکت یک شرکت دولتی و تحت نظارت دولت است. او دوباره در راس شرکت قرار گرفت.
وی گفت: در سال 1391 دولت وقت تصمیم گرفت تا بر اساس اصل 44 قانون اساسی، وظایف حاکمیتی را از شرکت دخانیات ایران حذف و تولید آن را به بخش خصوصی واگذار کند. .
سهم برندهای ایرانی در بازار سیگار چقدر است؟
رئیس انجمن تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان فرآورده های دخانی با بیان اینکه دولت به شرکت دخانیات بدهکار است و باید به این شرکت کمک کند تا ساختار خود را اصلاح کند، گفت: در حال حاضر 20 تا 25 درصد سیگارهای بازار متعلق به ایرانیان است. مارک ها
تاجدار با اعلام اینکه واگذاری شرکت دخانیات به این شکل به صندوق بازنشستگی فولاد که خود هزار و یک مشکل دارد اشتباه بوده است، تصریح کرد: نحوه انتخاب سران نیز راه پیچیده ای است و تقریباً در شکل یک شرکت دولتی مدیران از میان کارشناسان صنعت دخانیات انتخاب نمی شوند و هر بار حداقل یک سال طول می کشد تا مدیران جدید با جزئیات تولید دخانیات آشنا شوند. با این شیوه انتخاب رهبران و تغییرات فراوان در هیات مدیره، عدم همکاری اعضای هیات مدیره و سختی تصمیم گیری، طبیعی است که شرایط شرکت دخانیات هر روز بدتر می شود.
در همین رابطه محمدرضا تاجدار در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با بیان اینکه اطلاعات کافی از جزئیات بدهی شرکت دخانیات ندارد، گفت: خود شرکت حتی باید در این خصوص اظهار نظر کند. در گذشته شرکت دخانیات هم کار مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور را انجام می داد و هم تولید می کرد، یعنی هم کارکرد مدیریتی و هم حاکمیتی داشت.
به گزارش ای بی اس نیوز، حدود دو هفته پیش رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی گفت که شرکت دخانیات در حال سقوط است. به گفته عیسی زاده، این شرکت حدود 45 میلیارد زیان انباشته داشته و 4000 میلیارد تومان بدهی دارد و طبق آمار دیوان محاسبات 200 پرونده دارد و نمی تواند به فعالیت خود ادامه دهد.
وی گفت: این شرکت 5000 نفر مشغول به کار است اما میزان محصولات تولیدی و سهم بازاری که دارد حداکثر با 500 نفر قابل تولید است. … عدم رعایت و رعایت کلیه مقررات و الزامات از جمله انجام تشریفات مناقصه و مزایده که خود مستلزم دو ماه کار است، فرصت را سوزانده و از رقبا عقب ماند. این در حالی است که در این شرایط سخت و با وجود تحریم ها از نظر تامین ارز، تامین مواد اولیه و… تولیدکننده باید بتواند به سرعت تصمیم بگیرد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در حال حاضر 60 درصد بازار سیگار در اختیار برندهای بین المللی، 20 تا 25 درصد در اختیار برندهای ایرانی است و یکی از این شرکت ها شرکت دخانیات ایران است و البته مابقی. بازار در دست سیگارهای قاچاق است
انتهای پیام