جمعه , ۲ خرداد ۱۴۰۴

ارز 4200 تومان; سیاستی که جواب نداد!


از اردیبهشت 1396 دولت قبل تصمیم گرفت با طرحی به اصطلاح تخصیص ترجیحی ارز به کالاهای اساسی مورد نیاز مردم، جلوی افزایش قیمت ها و تورم را بگیرد و بازار را کنترل کند، اما ارز 4200 تومانی در تخصیص، اجرا و نظارت. کارایی لازم را نداشت و در نهایت حذف شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، در پی تشدید تحریم های آمریکا علیه ایران در اردیبهشت 1396، دولت وقت تصمیم گرفت به همه کالاهای وارداتی ارز با نرخ ترجیحی اختصاص دهد، ارزی با نرخ 4200 تومان. اما با توجه به تخصیص 18 میلیارد دلار از منابع ارزی کشور به واردات انواع کالاهای لوکس و غیر ضروری طی سال اول اجرای این طرح، فهرست مذکور به 25 قلم کالا کاهش یافته و در نهایت محدود به پنج مورد نیاز اولیه، دارو و تجهیزات پزشکی بود.

نتیجه اجرای این طرح تخصیص حدود 70 میلیارد دلار ارز با نرخ ترجیحی 4200 تومان طی چهار سال بود اما با وجود این قیمت بسیاری از کالاها در بازار به ویژه کالاهای اساسی، دارو و پزشکی تجهیزاتی که همچنان در ارز ترجیحی گنجانده شده بودند، افزایش یافتند که عملاً نشان دهنده ناکارآمدی این طرح است. زیرا توزیع ناعادلانه یارانه ارزی و اتلاف منابع به مصرف کننده نهایی، گسترش فساد در بهره مندی از منابع ارزی کشور، قاچاق معکوس محصولات و اعطای یارانه به مصرف کنندگان خارجی، تشدید رشد پایه پولی به لطف افزایش ذخایر ارزی بانک مرکزی و ایجاد اثرات بلندمدت تورم یکی از مهمترین پیامدهای ترجیح ارزی تخصیصی بود.

به همین دلیل دولت و بانک مرکزی پس از بررسی کارشناسان و با همکاری نمایندگان مجلس تصمیم گرفتند ارز 4200 تومانی را در قانون دارایی 1401 لغو کنند. آمارها نشان می دهد تا پایان سال 1401 نسبت به مدت مشابه سال قبل واردات روغن آفتابگردان و گندم به ترتیب 32 و 47 درصد کاهش داشته و واردات ذرت و روغن پالم نیز 23 و 22 درصد کاهش داشته است. ، به ترتیب.

کاهش واردات نتیجه اصلاح سیاست بدی است که برخی فعالان اقتصادی را مبالغی مبنی بر واردات یا واردات به قصد قاچاق به کشورهای همسایه نشان می دهد. همچنین طی نیمه اول سال 1401 میزان ارز تخصیصی به واردات کالاهای اساسی علیرغم افزایش شدید قیمت ها، دو میلیارد دلار نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافت.

از سوی دیگر، بررسی‌ها نشان می‌دهد که حذف ارز ترجیحی 130 هزار میلیارد تومان در منابع مالی دولت صرفه‌جویی کرده است که می‌تواند منجر به کسری بودجه و تحمیل تورم 15 تا 20 درصدی بر دولت آن شود.

همچنین بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، پس از شروع جنگ در اوکراین و ظهور تورم جهانی و با در نظر گرفتن قیمت های جدید بین المللی، برای واردات کالاهای اساسی در سال 1401 به وزن l سال قبل به جای 8 میلیارد دلار، 18 میلیارد دلار بود، نیاز به ارز داشت.

بنابراین می توان گفت لغو ارز 4200 تومانی یکی از مهم ترین تصمیمات دولت در حوزه اقتصاد بود که بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی کشور بر لزوم اجرایی شدن آن تاکید کردند. چهار سال گذشته چرا که ادامه روند قبلی در شرایط فعلی بانک مرکزی را با چالش تامین پول با قیمت توافقی و تخصیص این قیمت ترجیحی مواجه می کرد که تبعات تورمی آن به مراتب بیشتر از وضعیت فعلی بود.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *