08:01 – 15 سپتامبر 1403
اگرچه تا سال 1400 واردکننده تخم مرغ و تا سال گذشته واردکننده مرغ برای رفع کسری نیاز کشور و تنظیم بازار بودیم، اما با اتخاذ برنامه مدون، سیاست افزایش جوجه ریزی و مدیریت تولید، به این موضوع رسیده ایم. نقطه ای که دیگر تنها نیازی به واردات نداریم، بلکه اکنون محصولاتی را به بازارهای جهانی صادر کرده ایم.
بر اساس آمار اعلام شده در سال گذشته 136 هزار تن تخم مرغ به ارزش بیش از 130 میلیون دلار به بازارهای هدف صادر شد و امسال ظرفیت صادرات 200 هزار تن تخم مرغ به سه بازار هدف وجود دارد کشورهای حوزه خلیج فارس، دو کشور از کشورهای مشترک المنافع و دو کشور آفریقایی صادر شدند. همچنین در زمینه مرغ نیز از ابتدای سال 18 هزار و 600 تن صادرات داشته ایم در حالی که هدف ما صادرات 10 هزار تن در ماه است و تاکنون 30 درصد هدف محقق شده است.
طبق آمار سالانه 8 میلیارد دلار نهاده تنها برای بخش طیور وارد می شود، زیرا صادرات آنها می تواند تا حدودی تراز تجاری صنعت طیور را بهبود بخشد و وابستگی به درآمدهای نفتی را کاهش دهد. اگرچه در حال حاضر امکان صادرات به بازارهای هدف در صنعت طیور اعم از مرغ لایه ای و گوشتی وجود دارد.
ابراهیم حسن نژاد درباره صادرات محصولات پروتئینی گفت: بر اساس برنامه هدفمندی، طی 6 ماهه سال جاری 21 هزار تن مازاد گوشت مرغ صادر می شود که بیشترین آن تاکنون محقق شده است.
حسنی نژاد شرایط تولید تخم مرغ را مساعد دانست و گفت: بر اساس برنامه ریزی امسال صادرات 160 هزار تن تخم مرغ در دستور کار بود که بخشی از آن به اتمام رسیده است. طی سال گذشته 140 هزار تن محصول تخم مرغ به کشورهای هدف صادر شده است.
ایران رتبه نهم تولید تخم مرغ در جهان را دارد
محمد مرادی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گفت: تا قبل از سال 1402 هجری شمسی در رتبه دهم تولید تخم مرغ در جهان بودیم و از اواخر سال گذشته در رتبه نهم جهان قرار گرفتیم. ظرفیت و پتانسیل فعلی تولید بین یک میلیون و 500 تا یک میلیون و 600 هزار تن است و پیش بینی می شود امسال بین یک میلیون و 370 تا یک میلیون و 400 هزار تن تخم مرغ تولید شود.
وی مصرف تخم مرغ تا پایان سال را به یک میلیون و 200 هزار تن اعلام کرد و افزود: بر اساس آمارها توانایی صادرات 200 هزار تن تخم مرغ را داریم و پیش بینی می شود که سودی به همراه نداشته باشد. کمتر از 200 میلیون دلار تا پایان سال
مرادی خرید یارانه را ابزاری برای کنترل قیمت تخم مرغ دانست و گفت: اگرچه خرید یارانه از سوی اتحادیه منجر به افزایش قیمت مشخصی شد اما همچنان با نرخ معقولی فاصله دارد. یعنی در 1.5 سال گذشته شاهد افزایش قیمت کالاهای استراتژیک بوده ایم اما در 18 ماه گذشته تغییری در اصلاح قیمت تخم مرغ ایجاد نشده است و این یک هشدار است زیرا تولید بنگاه اقتصادی است و قیمت باید واقعی باشد وگرنه در اوج مصرف کشور ناگهان اتفاقات ناگواری رخ می دهد و تنها شرط تداوم و ثبات تولید اقتصاد آن است تا مجبور به واردات نباشیم. سال های گذشته
مدیرعامل اتحادیه مرغداران میهن ادامه داد: طبق تکالیفی که بر عهده اتحادیه گذاشته شده، امسال اتحادیه بدون حضور دولت خرید تضمینی انجام داد و اعداد خرید بیشتر از قبل بود چرا که با توجه به دامداری ها. آمارهای حمایتی در بلندمدت بالغ بر هزار تن تخم مرغ خریداری شده است، در حالی که اتحادیه در مدت زمان کوتاه تری 5 برابر این رقم خریداری کرده است، هرچند که مشارکت در خرید جزء وظایف حمایتی آن برای امور دام و دام است. در زمینه دامپروری قانون واگذاری به اتحادیه، نهادها موظف به همکاری با اتحادیه هستند.
وی گفت: طبق آمار اعلام شده از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی، طی 18 ماه گذشته کمترین نوسان قیمت را در خصوص تخم مرغ به ثبت رسانده ایم که برای ادامه روند فعلی تولید و صادرات ضروری است به طوری که قیمت ها ضروری است. واقع بینانه هستند، زیرا امروز از یک واردکننده تخم مرغ به یک صادرکننده تبدیل شده ایم.
بر اساس آمار اعلام شده، امکان صادرات 250 هزار تنی تخم مرغ به بازارهای هدف وجود دارد و پیش بینی می شود حداقل صادرات در سال جاری تا پایان سال به 150 تا 160 هزار تن برسد.
صنعت مرغداری با 70 درصد ظرفیت خود در حال فعالیت است
محمدعلی کمالی سروستانی مشاور اتحادیه مرغداران گفت: طبق آمار در شرایط فعلی با امکان تولید 3 میلیون تن تخم مرغ رتبه های پنجم تا ششم تولید مرغ را در دنیا داریم.
وی با بیان اینکه صنعت طیور با 70 درصد ظرفیت خود در حال فعالیت است، تصریح کرد: با توجه به زیرساخت های صنعت طیور می توان تولید مرغ را از 2 میلیون و 400 هزار تن به 3 میلیون تن افزایش داد و استفاده حداکثری از ظرفیت اسمی نیاز دارد. تقاضا، حفظ بازار داخلی و تثبیت صادرات.
کمالی سروستانی سیاست واردات گوشت مرغ را اشتباه دانست و گفت: واردات مرغ تحت هیچ شرایطی کمکی به تولیدکننده و مصرف کننده نکرد و اکنون ظرفیت کافی برای تامین نیازهای داخلی و ذخایر استراتژیک وجود دارد به شرطی که مدیریت تولید و تامین نهاده ها کافی باشد. از آنجایی که مرغ وارداتی گران است، با اختصاص یک سوم این میزان برای حمایت از تولید داخلی، مشکلی در تامین آن نخواهیم داشت.
ظرفیت نصب شده برای تولید 3 میلیون تن مرغ در کشور وجود دارد که 2 میلیون و 200 هزار تن در حال تولید است و در صورت وارد شدن این ظرفیت ها به چرخه تولید، امکان صادرات حداقل 300 تا 350 هزار تن مرغ وجود دارد. وعده غذایی حداقل 600 میلیون دلار
عرضه 100 درصد تخم مرغ داخلی از خروج حداقل 100 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری می کند.
حمیدرضا کاشانی، رئیس هیئت مدیره فدراسیون طیور میهن گفت: طبق آمار در سال های گذشته که واردات تخم مرغ داشتیم، سالانه به طور متوسط 100 میلیون دلار واردات داشتیم، در حالی که با تامین کل نیاز داخلی از طریق واردات، مبلغی معادل 1.5 میلیارد دلار از کشورهای همسایه وارد شد که حدود 3 میلیارد دلار باید از بازارهای جهانی صرف واردات می شد که خوشبختانه اکنون با تولید داخلی از خروج ارز جلوگیری شده است.
به گفته وی، طبق آمار در سال های گذشته 10 تا 30 درصد نیاز کشور از طریق واردات تامین می شد، اما اکنون با تولید داخلی، دیگر نیازی به واردات نداریم، بلکه به صادرکننده تخم مرغ تبدیل شده ایم. انتظار می رود این روند با حمایت صنعت ادامه یابد.
کاشانی گفت: با توجه به افزایش هزینه های تولید، قیمت پیشنهادی تخم مرغ کیلویی 57 هزار و 500 تومان و قیمت مصرف کننده 68 هزار تومان است و باید اصلاح قیمتی تولید شود.
امکان صادرات 100 هزار تن مرغ تا پایان سال وجود دارد
علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه مرغداران گفت: در سال های گذشته سابقه واردات 70 هزار تنی و تا 180 هزار تنی را داشتیم. و معتقدم هر کیلو مرغ وارداتی برای مصرف کننده و منابع ارزی ضرر دارد.
به گفته وی، سال گذشته در سه ماهه اول سال به دلیل کمبود تولید، مرغ گرم روزانه وارد کشور می شد، در حالی که امسال نه تنها کمبود داریم، بلکه صادرکننده هم هستیم که اگر تصمیمات دولت انجام شود. برنامه را مختل نمی کند، توانایی صادرات به بازارها وجود دارد.
ابراهیمی گفت: بر اساس آمار از ابتدای سال تاکنون 18 هزار و 600 تن مرغ به بازارهای هدف صادر شده است و اکنون در صورت وجود دولت امکان صادرات بیش از 100 هزار تن مرغ تا پایان سال وجود دارد. آن مداخله را انجام نمی دهد.
طی سال های گذشته بازار با کمبود مرغ و تخم مرغ و صف های طولانی خریدار مواجه بود، اما با توجه به رویکرد وزارت جهاد کشاورزی پس از چند سال شرایط تولید به مرغ و تخم مرغ رسید و به خارج از کشور صادر شد. که از طریق اتخاذ سیاست های حمایتی انتظار می رود و باید روند تولید و صادرات پایدار ادامه یابد.
خبرنگار: آزاده محبی