سایر موضوعات

ارزان تر از بنزین؛ تاریخچه یارانه سوخت هواپیما

استاد دانشگاه امیرکبیر گفت: پرداخت یارانه برای سوخت هواپیما منطقی نیست. زیرا بیشتر دهک های ثروتمند هستند که از آن سود می برند و حتی از قیمت بنزینی که اکثر مردم استفاده می کنند ارزان تر است.

جناب آقای مرتضی زمانیان کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما وی گفت: یارانه سوخت قابل توجهی به بخش هوانوردی به ویژه مسافری تعلق می گیرد. تا چند وقت پیش حتی شرکت های هواپیمایی خارجی هم از این یارانه بهره مند می شدند.

وی با بیان اینکه بحث شرکت های خارجی با نظارت رسانه ای و کارشناسانه تعدیل شده است، افزود: شرکت های هواپیمایی داخلی سالانه حدود 35 تا 40 هزار میلیارد تومان یارانه سوخت برای سفرهای داخلی و خارجی دریافت می کنند.

آقای زمانیان قیمت سوخت جت را لیتری 600 تومان عنوان کرد و ادامه داد: هر بار که این حامل انرژی را در بورس انرژی عرضه می کردیم قیمت ریالی آن از 20 هزار تومان هم گذشت اما این 600 تومان حتی شامل همه مالیات ها نیز می شود. عوارض و هزینه سوخت نیز وجود دارد.

یارانه سوخت هواپیما در جیب ثروتمندان

این کارشناس اقتصادی گفت: قرار است با تخصیص سوخت یارانه ای هواپیما به شرکت های هواپیمایی، قیمت بلیت کنترل شود، اما فروش میانی بلیت و افزایش سایر هزینه های شرکت های هواپیمایی باعث شده است که به مرور زمان قیمت بلیت هواپیما به صورت غیر رسمی و رسمی افزایش یابد. .

وی با بیان اینکه افزایش قیمت بلیت قابل کنترل نیست، تصریح کرد: بسیاری از افراد تمایل دارند برای یک تور در طول سفر هزینه ای پرداخت کنند و تمامی نیازها از جمله هتل، بلیط و غذا را به طور همزمان تامین کنند و امکان پذیر نیست. محاسبه کنید که قیمت بلیط دقیقاً مطابق با بخشی از هزینه سفر است که به آن اختصاص داده شده است. این بدان معنی است که قیمت بلیط را نمی توان به طور واقعی کنترل کرد.

استاد دانشگاه امیر کبیر گفت: با فرض امکان کنترل قیمت بلیت، با توجه به منطق عدالت نمی توان گفت که دولت اجازه دارد به همه ادارات و به همه مردم یارانه بدهد. زیرا این یارانه ها از انفال و منابع عمومی است و باید به صورت موجه هزینه شود.

وی با اشاره به داده های مرکز ملی آمار خاطرنشان کرد: 85 درصد سفرهای هوایی توسط سه دهک ثروتمند جامعه انجام می شود. قابل درک است که یارانه برای رسیدن به تمام فقرا یا اقشاری ​​مانند نخبگان یا اختصاص به آموزش، آموزش عالی و بهداشت در نظر گرفته شده است، اما این قابل درک نیست که در شرایط فعلی اقتصادی، یارانه ای برای دستیابی به ثروتمندان پرداخت شود. دهک ها

سهم هزینه بلیط هواپیما در کل هزینه های سالانه یک خانوار ناچیز است

آقای زمانیان با بیان اینکه دولت می تواند بگوید نمی تواند به یکباره پرداخت یارانه سوخت هواپیما را متوقف کند، افزود: با فرض اینکه این موضوع یکباره اتفاق بیفتد باید توجه داشته باشیم که سوخت هواپیما مانند بنزین روی همه تاثیر نمی گذارد.

وی بار دیگر با تاکید بر داده های مرکز ملی آمار گفت: سهم حمل و نقل هوایی از کل سبد هزینه خانوارهای ایرانی به طور متوسط ​​حدود دویست درصد است.

این استاد دانشگاه امیرکبیر ادامه داد: علاوه بر این، بسیاری از افرادی که کد ملی آنها برای دریافت بلیط هواپیما ثبت شده است، هزینه بلیت را خودشان پرداخت نمی کنند; مثلاً کارمندان دولتی یا شرکت های خصوصی هستند که به مأموریت های تجاری می روند. بنابراین نمی توانیم بگوییم که افزایش قیمت بلیت هواپیما پس از حذف یارانه سوخت مستقیماً بر همه کاربران هواپیما تأثیر می گذارد.

وی افزود: خانوار شهری به طور متوسط ​​سالانه 24 هزار تومان برای حمل و نقل هوایی و خانوار روستایی حدود 6 هزار تومان پرداخت می کنند. سهم حمل و نقل هوایی کمتر از 2 درصد از کل سفرهای داخل کشور و 30 درصد از سفرهای خارج از کشور را تشکیل می دهد. هواپیماهای داخلی تنها 60 درصد حمل و نقل هوایی را پوشش می دهند.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: پرترددترین مسیر هوایی ایران تهران – مشهد با قیمت مصوب حدود یک میلیون و 300 هزار تومان است که در صورت انتشار قیمت سوخت جت حدود یک میلیون تومان افزایش می یابد. این تغییر قیمت برای اقشاری ​​که از هواپیما استفاده نمی کنند تاثیری ندارد اما بر اقشاری ​​که از هواپیما استفاده می کنند که دهک های ثروتمند نیز هستند تاثیر دارد.

ما کارهای مهم تری نسبت به یارانه دادن به سوخت هواپیما داریم

وی تاکید کرد: واقعیت این است که در شرایطی که در کشور محدودیت وجود دارد و مشکل فقر و خدمات عمومی جدی است، نمی توان به همه چیز یارانه داد. یارانه حمل و نقل هوایی مسافر یکی از مجلل ترین یارانه هایی است که می توان تصور کرد.

استاد دانشگاه امیرکبیر گفت: این نحوه پرداخت یارانه واقعا منطقی نیست. یعنی اگر پول اضافه در کشور بود و مشکل فقر و نابرابری و مشکلات تولید حل می شد، می شد پرسید که آیا می توان به حمل و نقل هوایی یارانه داد یا نه، اما آیا الان در چنین شرایطی هستیم و باید. اینجوری حساب میکنیم؟ ?

وی با بیان اینکه ممکن است برخی از تاثیر این اصلاحات بر افزایش تورم نگران باشند، افزود: بررسی‌های کارشناسان مختلف نشان می‌دهد که در صورت آزادسازی قیمت سوخت هواپیما، بر تورم زیر یک درصد اثرگذار خواهد بود که در شرایط کنونی اقتصادی این امر تاثیرگذار است. ، کاملا قابل اغماض است.

آقای زمانیان با اشاره به آمارهای سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: سالانه حدود 35 تا 40 هزار میلیارد تومان برای یارانه سوخت هواپیما هزینه می شود، به همین دلیل برخی تعجب می کنند که چرا پول تولیدکنندگان گندم دیر بایگانی می شود یا حقوق کارکنان پرداخت نمی شود. به درستی یا چرا در آموزش و بهداشت مشکلاتی وجود دارد؟

وی افزود: دفاتر و حساب‌های اقتصادی می‌گویند منطق جیب و پرداخت وجود دارد و شما نمی‌توانید آنطور که می‌خواهید خرج کنید، زیرا در بخش دیگری کسری خواهیم داشت. دولت قدرت تعیین نرخ سوخت جت را دارد، اما از سال 2014 تغییری نکرده است.

زمانی شرکت های هواپیمایی خارجی نیز یارانه سوخت دریافت می کردند

این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین گفت: قیمت سوخت هواپیماهای خارجی 600 تومان محاسبه می شد، اما این روند تغییر کرده و با نرخ منطقه ای برای آنها محاسبه می شود، اما جالب است بدانید که تا همین چند وقت پیش، ریال را تسویه کردند. به نرخ 28500 تومان. سوال اینجاست که چرا در این مدت از شرکت های خارجی حمایت کرده ایم و چه کسی مسئول است؟

وی در خصوص مقایسه قیمت سوخت هواپیما و سوخت خودرو گفت: قیمت بنزین خودرو و سوخت جت که برخی به آن بنزین هواپیمایی می گویند در بورس تقریبا برابر است. اگر به یارانه دادن به آن ادامه می دادیم، سوخت جت باید حداقل به اندازه سوخت خودرو هزینه می کرد، اما اکنون حتی از سوخت خودرو نیز ارزان تر است.

آقای زمانیان در ادامه تاکید کرد: هر روز که اصلاحات را به تعویق بیندازیم سخت‌تر می‌شود مثل صدور ارز 4200 تومانی. پیشنهاد من این است که دولت به وزارت نفت اجازه دهد سوخت جت را در بورس انرژی عرضه کند و شرکت های هواپیمایی داخلی سوخت خود را بر اساس قیمت بورس خریداری کنند تا به قیمت های بین المللی وابسته نشوند.

راه های بهتری برای حمایت از صنعت هواپیمایی وجود دارد

وی درباره تاثیر کاهش یارانه سوخت جت بر سودآوری شرکت های هواپیمایی نیز بیان کرد: وقتی سوخت جت با قیمت یارانه ای در اختیار این ایرلاین ها قرار می گیرد، مجبور می شوند قیمت بلیت را از طریق مقر تنظیم بازار و دیوان عالی کشور تعیین کنند. شورای هوانوردی که به نفع آنها نیست.

استاد دانشگاه امیرکبیر افزود: اگر بگذاریم قیمت بلیت هواپیما واقعی شود و شرکت های هواپیمایی نیز سوخت خود را در بورس انرژی بخرند، منابع آزاد شده را می توان صرف حمایت از دولت مورد نظر کرد. به عنوان مثال، اگر دولت بخواهد به طور خاص از یک منطقه محروم حمایت کند، می تواند برای پروازهای آن منطقه تخفیف اعمال کند.

این کارشناس اقتصادی گفت: دولت می تواند بگوید می خواهد از حوزه هواپیمایی حمایت کند اما این حمایت راهکارهای دیگری دارد. به عنوان مثال، می تواند این منابع را به توسعه فناوری هوایی یا نوسازی ناوگان اختصاص دهد. می تواند صندوقی برای حمایت از این حوزه از بخش خطوط هوایی ایجاد کند.

وی ادامه داد: بسیاری از کشورها از صنعت هوانوردی خود حمایت می کنند اما از همین سوخت جت نیز مالیات خود را دریافت می کنند. این حمایت در ایران ناعادلانه است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا