مهدی زارع در پایان خاطرنشان کرد: وقتی حجم آب دریاچه ارومیه که حدود 23 میلیارد مترمکعب آب بود به حدود 3 میلیارد مترمکعب برسد، چنین وضعیتی پیش می آید. چندین دریاچه در اطراف عیب این مهم است که بار سیال روی گسل ها در 25 سال گذشته به ندرت حذف شده است و وقتی حجم حذف آب به این بزرگی می شود، می توان انتظار داشت که بر روی گسل ها نیز تأثیر بگذارد. علاوه بر این، هنگامی که به داده های لرزه خیزی توجه می کنیم، می توان فرآیند خشک شدن را مرتبط با لرزه خیزی دانست.
خبرگزاری رکنا توسط سردبیران رکنا
اخبار خبرگزاری رکنا
وی افزود: بنابراین اگر زلزله ای به بزرگی 5 ریشتر رخ دهد ظرف چند هفته ماکت ها این امر قابل پیش بینی است و اگر بزرگی زمین لرزه بیش از 6 ریشتر باشد، ممکن است تا چند ماه زلزله در این منطقه رخ دهد.
رئیس مرکز پیش بینی زلزله در ادامه در پاسخ به اینکه تعداد زلزله هایی که در این منطقه رخ می دهد ممکن است مربوط به خشک شدن باشد. دریاچه ارومیه وی گفت: زمین لرزه های رخ داده در این منطقه را می توان با خشک شدن دریاچه ارومیه نیز مرتبط دانست. لرزه خیزی این منطقه به ویژه در 25 سال گذشته به تدریج تحت تأثیر خشک شدن دریاچه ارومیه قرار گرفته است و شواهد و داده های لرزه ای به ویژه زلزله های کوچک این را نشان می دهد. اما زلزله اخیر خوی در حدود 30 کیلومتری ساحل شمالی دریاچه ارومیه را نمی توان به این معضل ربط داد.
مهدی زارع رئیس مرکز پیش بینی زمين لرزه و استاد پژوهشکده زلزله شناسی در گفتگو با رکنا درباره کپی های متوالی در حالت وی گفت: زمانی که زلزله 5.6 ریشتری رخ می دهد، به طور کلی می توان انتظار داشت که این پس لرزه ها برای یک یا دو هفته ادامه داشته باشد. وقوع زلزله در غرب یا شرق کشور ربطی به پس لرزه ندارد. زلزله بشروی که اخیرا در شرق ایران رخ داد، پس لرزه های آن به مدت دو هفته ادامه یافت.
زارع خاطرنشان کرد: این پس لرزه ها زمانی خطرناک است که به ساختمان آسیب بزند. اما در جریان زلزله اصلی فرو نریخت و این پس لرزه منجر به ریزش ساختمان آسیب دیده خواهد شد. نمونه آن زلزله ای است که در سال 2013 در شهر وان ترکیه رخ داد. با وقوع زلزله اصلی، هتل بایرام که در جریان زلزله اصلی فروریخت، 12 روز پس از زلزله اصلی با پس لرزه 5 ریشتری فروریخت و همه مهمانان هتل کشته شدند.
https://www.rokna.net/fa/tiny/news-865555>منبع:
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز