ادعای توسعه میدان گازی کیش; از واقعیت تا عمل

**پاسکری ادامه دارد…/آیا کیش به شل می رسد؟
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در تشریح برنامه کلی گفت: توسعه میدان گازی کیش در 4 فاز انجام می شود و با تکمیل توسعه این میدان روزانه 120 میلیون مترمکعب به کشور اضافه می شود. . ظرفیت تولید گاز
بر اساس اطلاعات به دست آمده، در همان روزها، شرکت شل به شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد که تمایلی به انجام هیچ پروژه ای در ایران ندارد. انی ایتالیا اولین فرصت برای تصاحب این منطقه بود و ترجیح داد همه چیز را فراموش کند. پاسخ منفی این دو شرکت به ایران و قراردادهای IPC منجر به تصمیم دیگری از سوی هیات مدیره شرکت ملی نفت شد.
به گفته مطلعان، شرکت ملی نفت ایران علاقه زیادی به این حوزه توسعه یافته توسط شل داشت، به همین دلیل در تاریخ ۲۶ آذر ۱۳۹۴ تفاهم نامه ای با این شرکت امضا کرد. به گفته بسیاری از کارشناسان، شل به ایران نمی آید، اما وزارت نفت اصرار داشت. پس از 9 ماه بود که هانس نیکمپ، معاون شل و کارشناسانش در شهریور 1395 به تهران آمدند و در نشستی مشترک با مسئولان شرکت ملی نفت، یافته های خود را تشریح کردند.
**بانک نیمه دولتی در توسعه میدان کیش
به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، شامگاه دوشنبه 26 بهمن ماه، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در یک برنامه تلویزیونی به افزایش ظرفیت تولید گاز کشور، توسعه میدان گازی کیش پرداخت و اظهار داشت: قرارداد فاز اول این میدان به مساحت 775 را امضا کردیم که 28 میلیون متر مکعب گاز و 11 هزار بشکه میعانات گازی در عمق 3 کیلومتری خلیج فارس قرار دارد و به مقصد منتقل می شود. عسلویه.
این اظهارات معاون وزیر نفت زمانی بیان می شود که هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران در 7 آذر 1385 توسعه این میدان را با سرمایه گذاری 2.2 میلیارد دلاری از منابع داخلی به مدت 48 ماه به شرکت مهندسی و توسعه نفت (متان) واگذار کرد.
**7 میلیارد دلار برای تولید 120 میلیون متر مکعب گاز
مذاکرات فاز دوم و سوم توسعه میدان نیز در قالب قرارداد بیع متقابل با قرارگاه خاتم الاوصیاء آغاز شد که به موازات نهایی شدن مذاکرات و تدوین سند میدانی آغاز شد. طرح توسعه (CDM) در قالب یک توافق اصولی برای برخی از فعالیت های توسعه فازهای 2 و 3. بر این اساس، یک موسسه اعتباری وابسته به نیروهای مسلح که بعداً در بانک دولتی ادغام شد، رسماً متعهد شده است. تامین مالی فازهای 2 و 3 توسعه کیش و تامین اعتبار برای توسعه فاز 1 نیز با تامین مالی چینی در دستور کار قرار گرفته است.
به گفته این مقام مسئول، مطالعات پایه مهندسی سایر فازهای توسعه میدان گازی کیش به پایان رسیده و پس از اتمام آن، ساخت سکوهای دریایی آغاز و فازهای 2، 3 و 4 اجرایی می شود. عملیات در 4 سال آینده در این میدان گازی با احداث خطوط لوله زیر آب توسط شرکت های ایرانی، دیگر به کشورهای خارجی وابسته نیستیم.
یکی دیگر از نکاتی که کارشناسان مطرح کردند زمان اجرای پروژه است که اولین برآوردها از شبهه واردات لوله را ایجاد می کند. دلیل این شبهه این است که طول این لوله گذاری حدود 205 کیلومتر است، شناور لوله گذاری C Master متعلق به شرکت تاسیسات دریایی می تواند روزانه یک کیلومتر لوله گذاری را انجام دهد. کارشناسان عملیات لوله گذاری تخمین می زنند که این پروژه تقریباً 12 ماه طول بکشد. به این ترتیب می توان گفت که توسعه این حوزه در 14 ماه قابل انجام نیست مگر اینکه لوله های استوک خارجی وارد شود که متاسفانه تجربه خوبی در این زمینه ندارد.
شرکت متان توسعه این میدان را برعهده گرفت و 35 مناقصه برای فاز اول برگزار کرد که بخش حفاری به شرکت ملی حفاری و خطوط لوله حمل و نقل به قرارگاه خاتم الانبیا واگذار شد. در مجموع 35 مناقصه که 27 مورد آن برای پیمانکاران، تولیدکنندگان محصولات داخلی و خارجی و مشاوران صادر شده و کار توسعه میدانی با عزم تکمیل و راه اندازی فاز اول در سال 1398 پیگیری شده است.
بررسی وضعیت تاریخی پروژه توسعه میدان گازی کیش و مقایسه آن با آخرین اظهارات مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره این پروژه نشان می دهد که احتمال عملیاتی شدن تولید این میدان گازی در 14 ماه آینده بسیار کم است.
**تولید گاز در 14 ماه مشروط به واردات لوله است نه تولید داخل!
23 مرداد 91 بود که مرحوم رستم قاسمی از شورای اسلامی رای اعتماد گرفت و پس از جلسه به وزارت نفت رفت. ساعت 14 همان روز اولین نشست کاری آن در خصوص میدان گازی کیش با حضور سران متان، علی دیواندری مدیرعامل وقت بانک نیمه دولتی و مدیران پروژه KOGC برگزار می شود. در این نشست مهم، چگونگی توسعه میدان گازی کیش مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. نتیجه مذاکرات این جلسه، این تصمیم مهم و موثر، منجر به دستور وزیر نفت شد که به موجب آن بانک مذکور و گروه مشارکت توسعه میدان کیش از پروژه خارج شدند.
آنا گزارش می دهد؛
در 2 دسامبر 2013، هیئت مدیره Société Nationale des Pétroles طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن، منابع پروژه از طریق منابع اعتباری Société Nationale des Pétroles و بند «ق» تبصره 2 آن تامین شود. قانون مالی 2013 در این مصوبه مقرر شد فاز اول این طرح شامل تولید روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز و 11 هزار و 300 بشکه میعانات گازی باشد. ظرف 18 ماه توسعه خواهد یافت. میزان سرمایه گذاری معادل 1.4 میلیارد دلار بود و قرار بود این پروژه در تابستان 2014 به پایان برسد.
در سال 1394 اما تغییر دیگری در اجرای این پروژه ایجاد شد که به موجب آن زنگنه، وزیر سابق نفت تصمیم گرفت توسعه میدان کیش در قالب قرارداد EPCF دنبال شود. بسیاری از شرکت ها از جمله دیلام، هیوندای، سایپم، متروبانی و اینترپوز و … آمادگی خود را برای شرکت در این مناقصه اعلام می کنند. زمانی که دستور توسعه میدان گازی کیش در قالب قراردادهای جدید نفتی (IPC) صادر شد، کار مناقصه در حال انجام بود.
در آن زمان شرکت ملی نفت ایران و شرکت مهندسی و توسعه نفت به این تصمیم اعتراض کردند. چون توسعه زمین طبق برنامه انجام شد اما در 28 مارس 2009 رسماً اعلام شد که کنسرسیومی به رهبری یک بانک نیمه دولتی این منطقه را در قالب قرارداد بیع متقابل توسعه خواهد داد. در پاییز سال 90 این قرارداد پس از 9 ماه مذاکره پاراف نشد و به دلیل مخالفت هایی که در شرکت متان وجود داشت، مدیرعامل وقت شرکت ملی نفت ایران نیز اقداماتی را انجام داد تا در سال 90، یک شرکت بزرگ بخشی از کار بین طرفین تقسیم می شود.
هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران که چاره ای جز ادامه کار در کیش نداشت، در تاریخ 9 آبان 1395 بار دیگر شرح وظایف پروژه را تغییر داد. بر اساس مصوبه صادره حفاری 14 حلقه چاه موجود را تکمیل و چاه ها را با خط 16 اینچ به خط لوله دریایی 32 اینچ برای انتقال گاز به بندر آفتاب وصل و علیرغم زیرساخت و هزینه پالایشگاه حذف و ادامه کار. و تکمیل خط تراز 56 اینچی به خط لوله ملی هفتم در دستور کار قرار گرفت. بنابراین می توان گفت تصمیم اخیر شرکت ملی نفت ایران در خصوص توسعه میدان گازی کیش جدید نیست و مدیرعامل این شرکت به تشریح تفاوت این تصمیم با تصمیمات قبلی پرداخت.
وی در این خصوص توضیح داد: بدون معطلی برای شرایط تحریم، قرارداد این پروژه اجرایی شده و دو سکوی شرکت ملی حفاری در میدان کیش مستقر است که به زودی حفاری آن آغاز می شود. برای تامین گاز پایدار، تصمیم سریع به توسعه این میدان گرفتیم تا طی 14 ماه با سرمایه گذاری 900 میلیون دلاری، روزانه 28 میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری گاز اضافه شود.
absnews
عملیات توسعه میدان از سال 1385 ادامه داشت که در اسفند 1388 سید مسعود میرکاظمی وزیر نفت وقت تصمیم گرفت این پروژه را از منابع داخلی به بیع متقابل و کنسرسیوم ملی منتقل کند. به گفته مطلعان، به نظر می رسد تصمیم میرکاظمی تحت تاثیر مدیرعامل سابق یک شرکت ملی نفت و از نزدیکان وزیر سابق نفت بوده است.
هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران در ۲۸ دی ماه ۱۳۹۷ رسماً با بازگرداندن پروژه به شرکت متان موافقت کرد و مقرر کرد که این پروژه در مدت ۳۸ ماه به اتمام برسد و منابع مالی آن از «منابع داخلی و غیره» تأمین شود. شرکت متن فورا مذاکرات میدانی فاز یک را در قالب قرارداد خدمات مالی با کنسرسیومی متشکل از فراب، ناردیس و ناموران با مذاکرات دقیق و فشرده و به منظور جلوگیری از تاخیر در توسعه در قالب توافق اصولی یا HOA نهایی کرد. ، فعالیت های اولیه توسعه و شروع مطالعات مهندسی پایه با هزینه کنسرسیوم بود.