شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

اخطار زلزله پس از تست کدام سرویس صادر شد؟ !

سامانه هشدار بلایای طبیعی یکی از مهمترین خدمات مجریان مدیریت بحران است

رئیس اداره سیستم ها و تجهیزات شبکه مرکز تحقیق و توسعه اپراتورهای همراه اول در ادامه سخنان خود با بیان اینکه این مشکل را می توان با یک مثال توضیح داد، گفت: بسیاری از ما در کشور با شلوغی و ازدحام آشنا هستیم. عدم توانایی در برقراری ارتباط در هنگام زایمان زمان از سال در سال ما گذشته ای را داریم که شبکه های اجتماعی چندان جسورانه نبودند. دلیل این مشکل ارتباطی ترافیک بیش از حد شبکه یا به اصطلاح شلوغی است.

اخیرا برخی از مشترکان تلفن همراه اول به دلیل اعلام شده توسط تیم تحقیقاتی هنگام ارسال پیام آزمایشی سرویس جدید به اشتباه پیام هشدار زلزله دریافت کردند و پس از مشخص شدن علت این خطا، این سوال مطرح شد که اپراتور اول در حال تست است، سرویسی وجود داشت؟

پس از آن اپراتور همراه اول در اطلاعیه ای ضمن عذرخواهی از مشترکین خود اعلام کرد که هیچ گونه هک و نفوذی در شبکه صورت نگرفته و این پیام به دلیل خطای تیم تحقیقاتی در ارسال پیام تست سرویس جدید هشدار دهنده بلایای طبیعی بوده است. . و تیم تحقیقاتی آزمایش کننده سرویس هشدار بلایای طبیعی به اشتباه برای گروهی از مشترکین اولیه موبایل در تهران ارسال شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، بعدازظهر چهارشنبه هفته گذشته (۲۵ آذر) برخی از مشترکان اولیه موبایل از دریافت پیامی از سوی گوگل تحت سیستم عامل تلفن همراه خبر دادند. این پیام که به عنوان هشدار زلزله بر روی تلفن همراه برخی از شهروندان قرار گرفت، دارای محتوای زیر بود: هشدار زلزله؛ آرام باشید و به یک پناهگاه نزدیک بروید اما پیگیری ها نشان داد که چنین پیامی صحت نداشته و جعلی بوده است.

رئیس اداره سیستم ها و تجهیزات شبکه مرکز تحقیق و توسعه اپراتورهای همراه اول افزود: از نظر فنی همانطور که اشاره کردم سازمان دارای صلاحیت ارسال هشدار است که به آن رابط ارسال هشدار می گویند. CBE، پس از تایید وقوع رویداد، یک فرمان هشدار را به سرور CBC ارسال می کند و مکانی را که هشدار باید به آن ارسال شود را مشخص می کند. سرور CBC از طریق سرویس های موجود در شبکه مخابراتی پیام را به ایستگاه های فعال در این منطقه ارسال می کند و در نهایت تلفن های همراهی که تحت پوشش این ایستگاه هستند پیام را دریافت می کنند. البته برخی از مدل ها و برندهای تلفن همراه مانند آیفون همچنان در دریافت این پیام مشکل دارند.

وی با اشاره به اینکه این سرویس هشدار دارای مدل مشابه خارجی است، کشورهای مختلف با نام های مختلفی از جمله سامانه هشدار زلزله و سونامی یا ETWS یا CBC یا سامانه هشدار عمومی مخابراتی از آن استفاده می کنند، گفت: به عنوان مثال کشورهای جنوب شرق آسیا مانند ژاپن و اندونزی که به شدت درگیر سونامی بودند. آنها سال ها این سرویس را اجرا می کنند و از آن برای هشدار دادن به مردم استفاده می کنند. نکته مهمی که باید به آن توجه کرد ملاحظاتی است که در کشور ما برای استفاده از محصولات خارجی وجود دارد. به دلیل تحریم ها و نوع خدمات امنیتی در نظر گرفته شده، اپراتورها نمی توانند از محصولات تجاری خارجی در این زمینه استفاده کنند.

در همین راستا امید توکلی – رئیس اداره سیستم ها و تجهیزات شبکه مرکز تحقیق و توسعه اپراتورهای همراه اول – در گفت وگو با ای بی اس نیوز درباره جزئیات این سامانه هشدار بلایای طبیعی و آنچه در هفته گذشته به تصویب رسید، گفت: پس از اخطارهای سازمان هواشناسی مبنی بر تغییر ناگهانی شرایط جوی در برخی نقاط کشور، تیم فنی اولین مرکز تحقیق و توسعه ماهواره‌ای که سامانه هشدار عمومی این اپراتور را توسعه داده است، اقدام به انجام این عملیات کرده است. تست نهایی این سامانه را در اسرع وقت انجام داده و در اختیار نهادهای واجد شرایط برای ارسال هشدارهای عمومی از جمله سازمان مدیریت بحران و سازمان هواشناسی قرار دهد.
وی افزود: این تیم پس از انجام تست های لازم در محیط های شبیه سازی شده در حال تست محصول بودند و به دلیل خطای فنی به جای ارسال پیام در محیط ایزوله ای که داشتند، پیام را در سطح بزرگ تری ارسال کردند که متاسفانه باعث شد. برخی از هموطنان که این پیام را در قالب هشدار زلزله دریافت کردند، شدند؛ البته تیم ارتباطات همراه اول ضمن عذرخواهی از این مشترکان به سرعت در بیانیه ای علت بروز خطا را بیان کرد و در مرحله بعد بسته ویژه ای را برای دلجویی از همه مشترکان آماده کرد.

وی افزود: سامانه هشدار عمومی بستر پخش سلولی یا به اصطلاح مرکز پخش سلولی، با توجه به نوع فناوری مورد استفاده، امکان ارسال به موقع پیام ها و اطلاعات هشداردهنده را برای مشترکین منطقه تحت تاثیر شرایط بحرانی فراهم می کند. . در همه شرایط امکان پذیر است. در واقع این سامانه یکی از مهمترین خدمات اپراتورهای تلفن همراه در حوزه مدیریت بحران است.
توکلی گفت: در روزهای اخیر متوجه شدم که این اخطار به صورت پیامک یا پیامک ذکر می شود در حالی که این اخطار تفاوت عمده ای با پیامک های معمولی دارد. اولاً نوع انتقالی است که به صورت چندپخشی یا به عبارت دیگر یک به چند انجام می شود. برخلاف اس ام اس که تک تک ارسال می شود.
وی تاکید کرد: در حالت عملیاتی، مدیریت بحران می تواند بدون داشتن شماره همراه مشترکانی که در منطقه بحران هستند و تمامی مشترکانی که در آن لحظه به این BTS متصل هستند، پیام هشدار ارسال کند. پیام هشدار را دریافت خواهد کرد.
توکلی با اشاره به تفاوت دیگر پیام هشدار و پیامک، تصریح کرد: تفاوت بعدی در زمان واقعی بودن ارسال و دریافت این نوع پیام است. در شرایط عادی ارسال پیامک به 100 مشترک به روش معمول حدود 30 ثانیه طول می کشد اما با استفاده از فناوری CBC حتی در شرایط بحرانی امکان دریافت پیام 500000 مشترک در هر ثانیه هشدار وجود دارد.
رئیس اداره سیستم ها و تجهیزات شبکه مرکز تحقیق و توسعه اپراتور همراه اول در پاسخ به این سوال که سرویس مذکور در چه مواردی و در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟، گفت: زمانی که خطر جانی را تهدید می کند. و اموال مردم، اولین و مهمترین اقدام در صورت انجام، این یک هشدار تهدید است. این خطر می تواند وقوع حوادث غیرمنتظره مانند سیل، زلزله، رانش زمین، سونامی یا بلایایی مانند آتش سوزی، جنگ، حملات تروریستی و حتی از دست دادن یک کودک در یک منطقه شلوغ یا مواردی از این قبیل باشد. با توجه به زیرساخت های ارتباطی گسترده اپراتورهای تلفن همراه، امکان استفاده از این زیرساخت برای هشدار اولیه در مواقع بحران وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: همانطور که گفته شد قابلیت هدف گیری منطقه بحران برای ارسال پیام هشدار از مزیت های ویژه این سرویس است. از آنجایی که این سرویس به عنوان یک استاندارد در رگولاتورهای مخابراتی در سراسر جهان طراحی شده است و تلفن های همراه نیز قابلیت پشتیبانی از آن را دارند، زنجیره استانداردی از ارسال و دریافت هشدار وجود دارد که در تمامی فناوری های کنونی موبایل از جمله 2G و 3G وجود دارد. و 4G و البته 5G در دسترس هستند.
توکلی در ادامه سخنان خود درباره جزئیات فنی این سرویس توضیح داد: این سامانه قابلیت پیش بینی زلزله را ندارد و هیچ ادعایی در این زمینه ندارد. همانطور که مردم می دانند موضوع پیش بینی زلزله همچنان یکی از موضوعاتی است که روش علمی تایید شده ای برای آن وجود ندارد و توانایی این سیستم در ارائه هشدار اولیه است. به عنوان مثال اگر زلزله ای بر روی گسل مشا در فشم توسط حسگرهای زلزله شناسی مرکز لرزه نگاری موسسه ژئوفیزیک تشخیص داده شد و بسته به بزرگی آن، تاثیر ضربه بر منطقه ای در مرکز تهران در محدوده محدوده شناسایی شد. در 30 ثانیه آینده، سیستم هشدار عمومی می تواند یک هشدار در زمان واقعی صادر کند. به این منطقه از مرکز تهران بفرستید تا مردم در این 30 ثانیه جان خود را نجات دهند.

توکلی درباره استقرار طرح منتهی به این حادثه و عملکرد این سرویس توضیح داد: در مواقع بحرانی افراد سعی می کنند یکدیگر را از وضعیت نزدیکان خود مطلع کنند و یا از طریق تماس تلفنی و پیامک وضعیت را به یکدیگر اطلاع دهند. ; این باعث می شود شبکه های تلفن همراه در منطقه آسیب دیده از بحران بسیار شلوغ و به شدت قاچاق شوند.

توکلی ادامه داد: نکته قابل توجه این است که پنجشنبه گذشته 26 آذرماه آلمان نیز در قالب برنامه هشدار عمومی در آن کشور این سرویس را آزمایش کرد. جالب اینجاست که علیرغم اینکه دولت آلمان قبل از ارسال این پیام هشداردهنده از طریق رسانه های عمومی وارد عمل شده بود، باز هم عده ای پس از دریافت این پیام مضطرب بودند.
رئیس اداره سیستم ها و تجهیزات شبکه مرکز تحقیق و توسعه اپراتورهای همراه اول در پایان سخنان خود ضمن عذرخواهی از هموطنان به دلیل نارضایتی های ایجاد شده در هفته گذشته، گفت: امیدوارم با عملیاتی شدن این سامانه در اسرع وقت شاهد بهبود خدمات رسانی و کاهش خسارات ناشی از حوادثی مانند سیل امامزاده داوود تهران که در مرداد ماه سال جاری رخ داد و متاسفانه منجر به فوت 22 نفر شد، خواهیم بود.
انتهای پیام

ماجرا از چه قرار بود؟

بررسی نمونه های مشابه خارجی

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *