سایر موضوعات

احداث پارک پتروشیمی با چه عرضه و سوخت؟ / جهت گیری کاذب با بازنمایی رسانه ای

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد تا پایان امسال میزان تولید گاز از میدان گازی پارس جنوبی و میادین مستقل و همچنین گاز مرتبط با میادین نفتی حضت به حدود ۹۹۰ میلیون مترمکعب گاز غنی خواهد رسید. از سوی دیگر، در 4 سکوی فاز 13 پارس جنوبی، سکوی برخورد با نفتکش خارجی هنوز به مرحله تولید بازنگشته است. به گفته کارشناسان، این ارقام تولید در حداکثر شرایط ذخایر تولیدی است و بسته به محدوده جغرافیایی 3 تا 12 درصد هدر رفت گاز در شبکه مصرف استان های مختلف وجود دارد.

به نظر می رسد وضعیت امسال مشابه سال 1400 باشد. سیدجلال نور موسوی، مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: روزانه 250 میلیون متر مکعب گاز در کشور کمبود گاز وجود دارد.

بر اساس اظهارات این مقام مسئول که یکی از اعضای باقیمانده تیم شیخ الوزرا در بدنه وزارت نفت دولت سیزدهم است، در پی اقداماتی که در گذشته انجام شده حدود یک سال است. برای تعریف طرح‌های جدید تکمیل زنجیره ارزش در سطح وزارت نفت، کار مداوم و فشرده‌ای انجام شده است و شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی راه‌اندازی شدند. این اقدامات در جلسات مختلف مطرح شد و در نهایت طرح احداث پارک های پتروشیمی در کشور نهایی شد و وارد مرحله جدیدی از توسعه زنجیره ارزش در وزارت نفت شدیم.

تنها در بخش داخلی، رکورد بزرگی در زمستان سال گذشته به ثبت رسید که مصرف 720 میلیون متر مکعب در روز بود. به گفته کارشناسان، این عدد به این معناست که گاز سایر بخش‌ها مانند پتروشیمی و صنایع باید قطع شود تا مصرف‌کنندگان داخلی متضرر نشوند.

علی عسکری با اشاره به اینکه بانک های ملی و صندوق توسعه ملی تمایل خود را برای سرمایه گذاری در پارک های پتروشیمی در سراسر کشور به ویژه منطقه چابهار اعلام کرده اند، گفت: سازوکار صندوق پروژه (فرآیندی که طی آن سرمایه گذاران سهامدار آن می شوند. پروژه) نیز برای تامین مالی این پروژه ها استفاده می شود.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد و کارآفرینی خبرگزاری آنا، 24 آبان ماه سال جاری هوشنگ فلاحتیان معاون برنامه ریزی وزیر نفت در یک برنامه تلویزیونی با همراهی عبدالعلی علی عسگری مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس به بررسی این پروژه پرداخت. احداث پارک های پتروشیمی در کشور و مزایای آن مورد بررسی قرار گرفت و در این خصوص یکی از ماموریت ها و مأموریت های اصلی وزارت نفت را توسعه زنجیره ارزش در فرآیندهای مرتبط نفت، گاز و میعانات گازی و میعانات گازی دانست. دیگر محصولاتی که در این صنعت عظیم تولید می شود.

باید از فلاحتیان پرسید در شرایط فعلی کشور که وضعیت تولید پارس جنوبی و البته سایر بخش های گاز کشور مساعد نیست، تزریق سرمایه کدام بخش است؟ چگونه می توان صنعت پتروشیمی کشور را بدون گاز (غذا و سوخت) توسعه داد؟ در حالی که بسیاری از واحدهای صنعتی و پتروشیمی در سال های اخیر به دلیل محدودیت گاز فعالیت خود را کاهش داده اند و از سوی دیگر بسیاری از واحدها به دلیل کمبود سرمایه و تامین برق نیمه کاره هستند، آیا این اقدام منطقی برای احداث پارک پتروشیمی است؟

** چقدر گاز صادر می کنیم؟ / سهمیه مصرف گاز

نکته دیگری که به گفته کارشناسان باید مورد توجه قرار گیرد، در شرایط فعلی اولویت تزریق سرمایه (به هر شکل داخلی و خارجی) می تواند به سمت بخش صنعت گاز در حوزه تولید و توسعه باشد.

بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، میانگین تولید روزانه گاز غنی (گاز خام) در 6 ماهه نخست امسال از پارس جنوبی حدود 610 میلیون مترمکعب در روز و از میادین مستقل گازی حدود 145 میلیون مترمکعب در روز بوده است. متر همچنین نشان می دهد که رقم تولید گاز از میدان گازی پارس جنوبی و میادین مستقل در کشور افزایش چشمگیری نداشته است.

** وقتی بی تجربگی در دست مدیران کار می کند! / سوالاتی که باید پاسخ داده شود

آمارهای امروز حاکی از آن است که سهم صنایع بزرگ در مصرف گاز 17 درصد، نیروگاه ها 30 درصد، بخش خانگی و تجاری 47 درصد و صادرات گاز حدود 6 درصد است. این ارقام به خوبی نشان می دهد که اقتصاد ایران سلول به سلول چقدر به این بردار انرژی وابسته است و در نتیجه سرمایه گذاری های قابل توجهی از جمله احداث 38 هزار کیلومتر خط لوله طی دهه های گذشته انجام شده است.

به گزارش خبرنگار آنا، در چارچوب تعهدات صادرات گاز ایران باید گفت که از این سبد گاز حدود 25 میلیون مترمکعب به مقصد ترکیه و حدود 45 میلیون مترمکعب به مقصد ترکیه است.عراق و از سال گذشته … به طور متوسط ​​1 میلیون متر مکعب گاز به لطف دریافت گاز از ترکمنستان به آذربایجان مبادله می شود که البته با توجه به رشد مصرف بخش داخلی در زمستان این ارقام کاهش قابل توجهی خواهد داشت. بر اساس برنامه ریزی های انجام شده قرار بود ظرفیت تولید گاز شرکت نفت مرکزی در سال جاری بین 10 تا 15 میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد که متاسفانه تاکنون محقق نشده است.

absnews

خروج از این وضعیت منجر به قطع برق در صنایع بزرگ و پتروشیمی می شود. به عنوان نمونه در سال گذشته احمد مهدوی ابهری، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران گفت: سال گذشته بیش از 16 هزار میلیارد تومان به دلیل قطع گاز به صنعت پتروشیمی کشور خسارت وارد شد.

به این ترتیب به نظر می رسد مدیریت و ساماندهی پروژه های نیمه تمام، آسیب دیده و رها شده به جای یافتن مجوزهای جدید در اولویت سرمایه گذاری قرار گیرد. از سوی دیگر، با فرض اینکه مجوزهای لازم برای تخصیص خوراک دام و سوخت نیز اخذ شده باشد; باید از مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس و البته معاون برنامه ریزی وزیر نفت پرسید این تضمین تامین از کدام منبع گاز و پروژه گازرسانی در حاتم تامین می شود؟

** مجوزهایی که خاک می خورند

** عدم شناخت کافی اولویت ها، آفت جدید صنعت نفت

** یک میلیارد دلار برای پارک پتروشیمی!

البته با توجه به کم تجربگی علی عسگری در صنعت نفت و نبود مشاوران و مدیران متخصص در کنار وی، چنین اظهارنظر غیر کارشناسی بعید نیست.

اولین نکته اولویت بندی اقدامات وزارت نفت است. با توجه به توضیحات علوم مدیریت، زمانی که فرد دارای منابع مالی و منابع اولیه محدود است، باید به اولویت بندی تخصیص هر یک توجه ویژه داشت. به این معنا که آنچه بر هیچ متخصص و متخصصی پوشیده نیست، محدودیت منابع مالی در صنعت نفت در وهله اول و سپس محدودیت گاز در کشور است.

** عدم تعادل گاز باری بر رونق اقتصادی است

فلاحتیان منابع مورد نیاز برای احداث پارک‌های پتروشیمی در کشور را در فاز اول میلیاردی اعلام کرد و گفت: کشورهایی که وارد بخش زنجیره ارزش می‌شوند، در واقع منبع عظیمی از ثروت را خواهند یافت.

از سوی دیگر بد نیست به مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس توضیح دهیم که مسئولیت صدور مجوز غذا و سوخت واحدهای پتروشیمی کشور بر عهده شرکت ملی نفت ایران (شرکت ملی صنایع پتروشیمی) است. به این ترتیب این هلدینگ اساساً فقط می تواند نقش سرمایه گذار یا مدعی را ایفا کند و در تامین مواد غذایی و سوخت نقشی ندارد، بنابراین بهتر است در حوزه مسئولیت خود یک ارائه رسانه ای و “تضمینی” انجام دهد. .

با توجه به عدم تعادل گازی که این روزها محافل کارشناسی و حتی سیاست گذاران از آن صحبت می کنند، با کمبود بیش از 200 میلیون متر مکعب گاز در حوزه گاز کشور مواجه هستیم. این موضوع احتمالاً بخش های نیروگاهی، فولاد، آلومینیوم، سیمان، آهن، پتروشیمی و … را در هاله ای از ابهام قرار داده است.

** با قربانی کردن صنعت، بخش داخلی را نجات دهید

البته هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزارت نفت دو ماه پیش گفته بود: تلاش کرده ایم تا سه ماه آینده 45 میلیون متر مکعب بیشتر از پارسال گاز تولید کنیم و کسری گاز از 220 میلیون مترمکعب افزایش می یابد. متر به 190 میلیون متر مکعب در زمستان امسال می رسد. این در حالی است که آخرین آمار حاکی از آن است که حداقل 230 میلیون متر مکعب کمبود گاز در زمستان وجود خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار آنا، از سوی دیگر در سال های اخیر مجوزهای زیادی برای احداث واحدهای خوراک دام و پتروشیمی صادر شده که همه آنها رد شده است. دلیل این ناقص بودن در بیشتر موارد جای دادن اشتباهات یا کمبود منابع مالی و عدم مدیریت صحیح است.

به گزارش خبرنگار آنا، دور شدن از خام فروشی نفت و گاز و ایجاد زنجیره ارزش افزوده موضوع جدیدی نیست و بیش از 43 سال است که مورد تاکید مسئولان ذیربط در کشور است. این در حالی است که صنعت پتروشیمی پیشتاز صنایعی است که می تواند ارزش افزوده قابل توجهی به همراه داشته باشد، اشتغال زایی، ارزآوری و… در این بین باید به چند نکته بین این اظهارات اخیر توجه کرد.

علی عسگری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس نیز در این زمینه گفت: باید به سرمایه گذاران و سازندگان پارک های پتروشیمی اطمینان دهم که تامین این پارک ها برای مدت طولانی توسط هلدینگ خلیج فارس تضمین می شود. اولین واحدها و زیرساخت های این منطقه توسط هلدینگ خلیج فارس سرمایه گذاری و اجرا می شود و پس از آن از حضور سایر بخش های خصوصی کشور در این منطقه استقبال خواهیم کرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا