سالم خبر: سخنگوی سازمان نظام پزشکی ایران گفت: در حال حاضر ممکن است بیش از ۵۰۰ ماده پزشکی در کشور کمبود داشته باشیم یا برخی از مواد پزشکی ما مفقود یا مفقود شده باشد.
رضا لاری پور سخنگوی سازمان نظام پزشکی ایران درباره علت کاهش پذیرش دانشجویان پزشکی از رشته های تخصصی جراحی مانند جراحی اطفال و جراحی قلب و نگرانی از کمبود نیروی متخصص در این رشته ها در آینده گفت: بیماری های شایع مانند بیماری های قلبی عروقی یا فشار خون، دیابت و سرطان ها یکی از مهم ترین علل مرگ و میر در کشور ما است. تعداد پزشکان حاضر در کشور به هیچ وجه کم نیست، اما در اینجا دو نکته وجود دارد. یکی فرهنگ عمومی افرادی است که وقتی از یک بیماری جزئی هم نام برده می شود فرهنگشان به حدی رسیده است که باید به بالاترین مرجع مراجعه کنند که یک فوق تخصص است که فرهنگ غلطی است که معمولا برای مردم آسان است. به این متخصصان و فوق تخصص ها دسترسی داشته باشند و چون گران هستند، هزینه کمی می گیرند، بیشتر به این گرایش می پردازند، بنابراین وقتی در شهری مثلاً متخصص مغز و اعصاب یا فوق تخصص ریه پیدا نمی کنند، اعلام می کنند. کمبود، در حالی که اصلاً چنین چیزی در کشور وجود ندارد.
برای پزشکی که بخواهد تخصص و فوق تخصص را دنبال کند مشکل معیشتی دارد
وی افزود: از سوی دیگر هیچ کشور یا نظام پزشکی دیگری در دنیا وجود ندارد که این همه پول داشته باشد تا هزینه های خود را در بالاترین سطح دریافت درمان قرار دهد. بلکه سیستم ارجاع و تسویه خدمت تعیین کننده نوع خدمات ارائه شده و میزان دسترسی افراد به آن است. نکته دوم اینکه در کنکور کاردانی یا رشته های تخصصی، زیرمجموعه و فلوشیپ حجم تقاضا برای رفتن به این رشته ها کاهش پیدا کرد و دلیل اصلی و اصلی آن مشکل معیشتی فرد است.
کی میخواد بره اینجوری دوره ها رو بگذرونه.
اگر این روند را ادامه دهیم با کمبود پزشک متخصص مواجه خواهیم شد
وی همچنین با ذکر مثالی توضیح داد: اگر فردی بخواهد در تهران ادامه تحصیل دهد برای رفت و آمد به بیمارستان نیاز به اجاره خانه و گرفتن ماشین دارد و این هزینه ها علاوه بر هزینه های زندگی و غذا است. تهیه کتاب و سایر لوازم و مدیریت این زندگی با حقوق اقامتی 15 میلیون یا 12 میلیون تومان در ماه امکان پذیر نیست. بنابراین بسیاری از همکاران هدیه او را به او می دهند. این قسمت اول داستان و قسمت دوم سختی اسکان است. سختی های زیاد، شبانه روزی طاقت فرسا، دوری از همسر و خانواده و گاه بی امیدی به آینده، همه اینها باعث می شود انسان این مسیر را رها کند. به طوری که در چند سال اخیر تعداد افراد در رشته های سخت تری مانند هوشبری، اطفال، داخلی و بعضاً فوریت ها کاهش یافته است و به همین دلیل ورود افراد به این رشته ها کاهش یافته است. . این امر به تدریج در زمینه های فوق تخصصی مانند جراحی عروق، جراحی اطفال و جراحی قلب اتفاق می افتد اگر در سال های آینده این روند را ادامه دهیم، با کمبود نیروهای فوق تخصصی مواجه خواهیم شد.
بار عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت بر دوش نظام پزشکی است
سخنگوی سازمان نظام پزشکی همچنین گفت: نکته بسیار مهم دیگری نیز وجود دارد که نسبت مرگ و میر کشور به آن چیزی است که در بیماری های کشور دیده می شود. گستردگی تصادفات جاده ای و ناایمنی خودروها بار سنگینی بر دوش بیمارستان ها و نظام بهداشتی و درمانی کشور وارد می کند از سوی دیگر مراکزی که کالاهای مضر و مضر در جامعه عرضه می کنند مانند قلیان فروشی ها، قلیان فروشی ها،
کافی شاپ ها، مصرف دخانیات و حتی حضور شرکت ملی دخانیات باعث می شود که بار تمام این مسائل بر دوش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیفتد و از سوی دیگر عوامل موثر بر سلامت به ویژه عوامل اجتماعی مانند آموزش سوادآموزی و غیره به طور مستقیم و غیرمستقیم بار سنگینی را بر سلامت نظام تحمیل می کند.
بخشی از کمبود دارو در کشور به دلیل مدیریت ضعیف است
سخنگوی رسمی سازمان نظام پزشکی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گاهی در کشور با کمبود موقت دارو یا تجهیزات پزشکی مواجه هستیم و همین موضوع درمان را در کشور سخت می کند، گفت: در حال حاضر ممکن است کمبود بیشتری داشته باشیم. بیش از 500 دارو در کشور یا برخی از مواد پزشکی ما مفقود یا مفقود شده است. طبعاً دارو یکی از زنجیره های اصلی درمان است به این معنا که پس از تشخیص، درمان در نهایت به دارو بستگی دارد و دارو یک کالای اساسی و استراتژیک برای هر جامعه ای است. هر کشوری که بتواند داروهای مورد نیاز خود را به تنهایی تولید کند، این را یک مزیت و افتخار می داند.
وی افزود: حقیقت این است که گاهی اوقات به دلیل سوء مدیریت دچار کمبود می شویم، مثلاً با نزدیک شدن به فصل سرد سال، طبیعی است که سرماخوردگی ها زیاد شود و در نتیجه استفاده از سرم و … داروهای ضد درد و تب بر افزایش می یابد. این را می توان پیش بینی کرد یا در فصل گرم سال که گرمازدگی رخ می دهد، طبیعتا نیاز ما به مواد پزشکی مرتبط با این مشکل افزایش می یابد. یا در مورد نوزادان، ما به طور رسمی به واکسن نیاز داریم. این گروه از داروها و کالاهای استراتژیک است که با مدیریت و زمان بندی مناسب، کمبودهای کمتر یا کمتری خواهیم داشت./النا.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17304/%D8%B4%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%A8%DB%8C%D8%B4-%DB%B5%DB%B0%DB%B0-%D9%82%D9%84%D9%85-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%DB%8C%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1-%DA%A9%D9%85%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%85
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز