به گزارش ای بی اس نیوز، علی لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب در دیدار «گذشته نگری، نگران آینده» که به مناسبت بزرگداشت استاد رسول جعفریان برگزار شد، کامل بودن و بی طرفی ویژگی های مطالعات تاریخی جعفریان را بر شمرد. و افزود: در عصر صفویه علاوه بر نقش دین به بحث دین و سیاست پرداخت. » در داخل دولت مرکزی نیز مشکلات این دولت را برجسته می کند. آقای جعفریان به سه مرحله مهم دوران مشروطیت صفویه و انقلاب اسلامی توجه ویژه ای داشت و در کالبد شکافی سقوط صفویه نشان داد که اختلافات درونی علما، اگرچه در مسائل کلامی و نیز در مورد مسائل کلامی و… ارتباطات و نوعی وابستگی به حکومت، استقلال فکری آنان را از دست داد و مردم را برای مقابله با دشمنان بسیج کرد.
وی بیان کرد: یکی از انتقاداتی که به نهضت مشروطه وارد شد، عدم درک مطالبات طبقات پایین جامعه و تطبیق آرمان های خود با آن مطالبات توسط نخبگان سیاسی و مذهبی بود. وی تصریح کرد: نکاتی که فرهیختگان به آن توجه داشتند با خواست مردم همخوانی نداشت. مشکلی که امروز هم وجود دارد و مثلا اگر امروز مشکل اصلی مردم بحث ارز است، در سطح دیگری مطرح می شود که ارتباط مستقیم و ملموسی با مردم زندگی ندارد. البته مردم میگویند دولت باید کارآمد باشد و از همه طیفهای مؤثر استفاده شود، اما اجماع که حرف خوبی است زیر کارآمدی است نه بالاتر از آن و رویکرد رهبری به کشور باید با طبقات مردم
وی با اشاره به اصرار عجیب جعفریان برای جمع آوری مأخذ تاریخی گفت: روزی که در کتابخانه ایشان در قم بودیم، مجموعه ای از آگهی های تشییع جنازه را که جمع آوری شده بود به ما نشان دادند. در آن زمان من مسئول پرونده هسته ای بودم و در واقع یکی از اخطاریه های تحریمی مربوط به فردی به نام حاج علی هسته ای بود که به او گفتم شما به زندگی ما پایان دادید!
مشاور رهبر انقلاب در نهایت رویکرد مهم رسول جعفریان را انتقاد از استفاده نامناسب از دین برای علم در پدیده هایی مانند طب اسلامی و فیزیک اسلامی دانست که نه معتبر است و نه به طور جدی به آن اشاره شده است.
جعفریان: آینده ایران در گروه آزادی فکری است
رسول جعفریان در پایان تاکید کرد: آینده ایران در گرو آزادی در عرصه اندیشه است و اگر قرار است اندیشه در کشور شکل بگیرد نیاز به آزادی دارد.
مدیر کتابخانه دانشگاه تهران اضافه کرد: البته تنها آزادی سیاسی نیست و علاوه بر حکومت که باید زمینه این آزادی را فراهم کند، افراد نیز باید آزادی داشته باشند و با رسیدن به حقیقتی جدید. ، نباید مقید به گذشته و افکار قبلی خود باشند.
وی بیان کرد: متفکر ارزشمندترین فرد جامعه است و ارزشمندترین افراد باید کسانی باشند که از آزادی بیان برخوردار باشند و این افراد نباید از انتقادات مکرر هراس داشته باشند و البته حرمت همه باید حفظ شود.