اثربخشی دولت از منظر کارکردی

این نمونهها را میتوان در نمونههای موفق دیگری مانند طرح ضروری، حیاتی و هوشمندانه برای افزایش پذیرش دانشجو در رشتههای پزشکی، تکمیل سیستم معاملاتی کامل، مالکیت انبارها و بالاتر از همه اعمال قانون سختگیرانه یافت. برای تسهیل صدور مجوز و بهبود فضای کسب و کار.
به این فهرست می توان عناصر دیگری را نیز اضافه کرد که نشان از تفاوت اساسی در رویکرد دولت جدید و شخص رئیس جمهور دارد.
4. در تبیین رفتار و عملکرد دولت در 7 ماه گذشته، البته نباید از نقش مهم همکاران رئیس جمهور و دغدغه های شخصی رئیس جمهور غافل شد. اما عامل دیگری که در آشکار شدن کارآمدی و اقتدار رئیس جمهور و همچنین حمایت سایر دستگاه ها مؤثر بوده است، «استفاده از ظرفیت قانونی «شورای عالی» در کشور بوده است که می توان آن را در افزایش ظرفیت پزشکی یا جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی.
رئیس جمهور در 7 ماه گذشته کارآمدی و پتانسیل شوراهای عالی کشور را در دستور کار قرار داده است و از آنجایی که بسیاری از این شوراها دارای ترکیب فراملی هستند، توانسته است با غفلت از ظرفیت های بالقوه، سایر نهادها و نیروها را همراهی کند. این نهادهای چند وجهی حتی در برخی موارد پس از سال ها جلسات برخی از شوراهای عالی را به حالت تعلیق درآورد. از جمله شورای عالی جوانان (بعد از 9 سال)، شورای عالی آب (بعد از 8 سال)، شورای عالی آموزش و پرورش (بعد از 10 سال) و ….
فرض کنید دولتهای قبلی (طبق سوال آن زمان) قاطعانه به دنبال آزادسازی سواحل بودهاند، سیستم تجارت جهانی را دنبال کرده یا تکمیل کردهاند، یا تسهیل در صدور مجوز تجارت را در دستور کار قرار دادهاند، یا … آیا چیزی داشتهاند. در اجرای قانون (از لحاظ اختیارات قانونی) با مشکل مواجه شده است یا در مسیری به نام اختیارات رئیس جمهور با مانع مواجه شده است؟ قطعا نه.
1. سال آخر قرن گذشته نیز از این قاعده مستثنی نبوده و از یک منظر می توان کارآمدی دولت سیزدهم را مهم ترین رویداد سال 1400 دانست; از دیدگاه اجتماعی، بیشترین تغییر را می توان در گسترش گسترده واکسیناسیون مشاهده کرد که به سرعت کمبودها و نارسایی های گذشته را جبران کرد و تا حدی به کنترل مرگ و میر و بستری شدن در بیمارستان در طول موج بعدی اپیدمی کرونری کمک کرد.
۲. در طول 24 سال گذشته، سه رئیس دولت و شش دولت وجود داشته اند که علیرغم همه خدمات ارزشمند، خاطرات و پیشرفت هایی که ایجاد کرده اند، دیدگاه خاصی را ترویج کرده اند که منعکس کننده رفتار سران کشورهاست. در دوران سه رئيس دولت قبلي، مواقعي بود كه خود يا حاميانشان از كمبود اختيارات رئيس جمهور در رابطه با وظايف اين مقام گله داشتند و خواه ناخواه اين شبهه را دستاويز براي توجيه بي عملي دولت خود قرار مي دادند. . .
مهمترین ویژگی رئیس دولت سیزدهم، نوع منش و منش بود که در نهایت به احیای صلاحیت قانونی کارمند دوم کشور و به دنبال آن نوع جدیدی از انسجام و هم افزایی نهادهای قضایی منجر شد. از کشور .آ – همه به یاد داریم که آیت الله ابراهیم رئیسی در زمانی که هنوز دولت ایشان معرفی و قانونی نشده بود، شخصاً بر واردات (و عرضه داخلی) واکسن های مورد نیاز مردم نظارت می کرد و در یک پروسه تقریباً چهار ماهه، گام بزرگ در آمار تزریق واکسن (در 3 دوز حذف شد.
اگر رئیسجمهور بهعنوان رئیسجمهور در صحنه اجرایی کشور بر یک موضوع متمرکز و اصرار داشته باشد و بتواند تقویت و اقناع سایر نهادها و ارگانهای نظام را جلب کند، میتواند بسیاری از مشکلات را در صحنه حل کند و یا گام بردارد. برای کاهش آنها، بدون نیاز به عذرخواهی یا توجیه تراشه های رایج.5. به این ترتیب نیمه اول دولت سیزدهم نشان می دهد که اگر دولت به عنوان اصلی ترین نهاد حاکمیتی کشور بر مسائل مهم و ملی تمرکز کند و در تعامل با سایر نهادها و قوا، حل یک معضل جهانی را هدف قرار دهد، به احتمال زیاد به نتیجه خواهد رسید. قادر به حل آن در یک زمان معقول؛ بدون نیاز به چند حرف و حدیث تکراری.
این مقاله به جای نوشتن برای انتقاد از دولتهای قبلی یا کاهش مشکلات، برای برجسته کردن رویکردی است که دولت و رئیسجمهور آن در هفت ماه گذشته آغاز کردهاند و امید است این روند ادامه پیدا کند.سال قرن تا حدودی مشکلات مختلف کشور را برطرف کند.
ب- نمونه دیگر، دخالت قاطع رئیس جمهور در نقض خط ساحلی کشور بود که علیرغم سالها تکلیف قانونی، بخش قابل توجهی از سواحل کشور در اختیار دستگاه های مختلف دولتی بود، اما در کمال تعجب، پیگیری مجدانه دولت به تاخیر یک ماهه منجر شد. . بخش بزرگی از سواحل کشور آزاد می شود.
از منظر فرهنگي، اقتصادي و سياست خارجي، حمام خون جديدي در قوه مجريه كشور به راه افتاده و برخي از روندهاي نادرست يا پيشين اصلاح شده و يا با قوت بيشتري دنبال شده است.
شاید شاخص ترین اتفاق سال گذشته، نوع تعامل و عملکرد رهبر دولت سیزدهم بود، به ویژه در رده هایی که شاهد اقتدار قانونی، قاطعیت، نظارت و یکپارچگی دستگاه های مختلف نظام بودیم.
3. شاید برخی از حامیان دولت های گذشته برای ادعای بازگرداندن اختیارات قانونی ریاست جمهوری توسط آیت الله رئیسی، سلیقه سیاسی و جناحی رئیس جمهور سابق را بهانه ای برای توجیه برخی انفعال ها قرار داده باشند. به بیان واضحتر، میتوان گفت که چون آیتالله رئیسی از نظر سیاسی به دیگر ارکان نظام نزدیک بود، توانست برخی از قوانین باقیمانده را اجرا کند و عزم رئیسجمهور را بازگرداند. اگرچه این «عامل» انکار نمیشود، اما انصافاً میتوان گفت که تنها عامل یا عامل نیست، زیرا در 24 سال گذشته مواردی وجود داشته که سه رئیسجمهور سابق با نظارت و رایزنیهای مؤثر، اجرا کردهاند. برنامه ها یا تصمیمات مهم خاص تداوم و احیای ظرفیت شوراهای اسلامی (در دولت هفتم و هشتم) از جمله این موارد است. نظارت و اجرای قانون هدفمندی یارانه ها (در دولت نهم و دهم) و نظارت و اجرای توافقات نهایی (در دولت یازدهم).
اما مهمترین ویژگی رهبر دولت سیزدهم نوع منش و منش بود که در نهایت به احیای صلاحیت قانونی مقام دوم کشور و به دنبال آن نوع جدیدی از انسجام و هم افزایی نقاط قوت کشور انجامید. نهادهای قضایی با ذکر چند مثال به تعمیق و تحلیل علل و عوامل این پدیده می پردازیم:
این سه مثال نشان می دهد (البته نه در همه موارد) که اگر رئیس جمهور به عنوان رئیس اجرایی کشور بر یک موضوع تمرکز و اصرار داشته باشد و بتواند هم افزایی و اقناع سایر نهادها و دستگاه ها را جلب کند، می تواند بسیاری از مشکلات را حل کند. بدون نیاز به بهانه یا توجیه، در جهت کاهش آنها گام بردارید.