اثرات کم آبی به وضوح قابل مشاهده است
معاون وزیر نیرو گفت: با وجود تغییرات بارندگی و دمای کشور که منجر به کاهش حدود 30 میلیارد مترمکعبی از منابع آب تجدیدپذیر کشور شده است، میزان مصرف آب افزایش یافته و در نتیجه اثرات آب کمبود در برخی از مناطق کشور به وضوح قابل مشاهده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، محمد جوانبخت در نشست منطقه ای تغییر اقلیم (اثرات و سازگاری) با بیان اینکه امروزه تغییر اقلیم به عنوان یکی از مهم ترین چالش های عصر حاضر شناخته می شود، افزود: تغییر اقلیم یا تغییر اقلیم پدیده ای است که منجر به افزایش میانگین دمای زمین و اقیانوس ها می شود.
به گفته وی، بر اساس یافته های هیئت بین دولتی تغییر اقلیم (IPCC)، نقش انسان در ایجاد و گسترش تغییرات اقلیمی غیرقابل انکار است. فعالیت های انسانی مانند جنگل زدایی و تغییر کاربری زمین، مصرف سوخت فسیلی و کشاورزی کارخانه مهم ترین عوامل در بدتر شدن شرایط تغییرات آب و هوایی در نظر گرفته می شوند.
معاون وزیر نیرو گفت: تغییر اقلیم با تاثیر بر دما و افزایش آن علاوه بر تغییر رژیم بارشی و افزایش تبخیر و تعرق گیاهان، باعث کاهش کمی و کیفی منابع آب شده است.
جوان بخت با بیان اینکه چرخه هیدرولوژیکی بیش از همه متاثر از تغییرات اقلیمی است، خاطرنشان کرد: تا پایان قرن جاری بارش های شدید در عرض های جغرافیایی میانی و مناطق گرمسیری مرطوب افزایش می یابد. در عین حال، در همین مدت، افزایش شدید تعداد خشکسالی ها و کاهش جریان های سطحی پیش بینی می شود.
وی گفت: بر اساس گزارش مراجع موثق، موقعیت جغرافیایی ایران در منطقه ای است که بیشترین پیامدهای منفی تغییر اقلیم متوجه آن است. پیامدهای این تغییرات به میانگین متغیرهای هواشناسی محدود نمی شود، بلکه به شدت بر رویدادهای هیدرولوژیکی تأثیر می گذارد. حوادثی از این دست در سال های اخیر بارها در ایران و همسایگانش مشاهده شده است.
معاون وزیر انرژی و آب گفت: امروزه کشورهای مختلف جهان نحوه تعامل و مقابله با پیامدهای نامطلوب اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تغییرات اقلیمی را در اولویت دکترین امنیت ملی خود قرار داده اند. این پدیده باید در برنامه ریزی های توسعه ای از جمله توسعه پروژه ها و زیرساخت های آبی و بهره برداری از آنها شناسایی و مورد توجه قرار گیرد.
بر اساس بیانیه وزارت نیرو، جوان بخت خاطرنشان کرد: توجه به راهکارهای سازگاری با پیامدهای تغییرات اقلیمی و همچنین کاهش یا کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از وظایف حاکمیتی است. برای رسیدن به این هدف و انتخاب گزینه های مناسب، بیش از هر اقدامی، نیاز به ارزیابی دقیق از شرایط آینده است. سپس با سرمایهگذاری در فناوریهای جدید، بهویژه فناوریهایی که بر صرفهجویی در مصرف آب یا افزایش راندمان آب در بخشهای مختلف مصرف متمرکز بودند، ظرفیت سازگاری افزایش یافت. علاوه بر این، با نظارت مستمر بر ردپای کربن محصولات و کالاهای تولیدی، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای باید در نظر گرفته شود.
وی توانمندسازی سازمانهای رسمی و جامعه را برای آمادگی برای سازگاری با پدیده تغییر اقلیم اجتنابناپذیر دانست و اعلام کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری باید سازمانهای یادگیرنده را توسعه دهیم، سازمانهایی که دانشآموز، تولید دانش و اشتراکگذاری دانش هستند. ظرفیت لازم برای تعامل با تغییرات محیطی
معاون وزیر نیرو اضافه کرد: از سوی دیگر اصلاح حکمرانی آب برای اجرای تصمیمات حوزه آب برای مدیریت پیامدهای این پدیده بسیار ضروری است. همچنین با توجه به چند بخشی بودن موضوع آب، تحقق این موضوع تنها معطوف به وزارت نیرو و بخش آب نیست.
جوانبخت گفت: بر اساس توصیه IPCC برای افزایش سازگاری با شرایط جدید اقلیمی و کاهش آسیب پذیری ناشی از آن باید هم به افزایش عرضه و هم مدیریت تقاضا توجه شود.
وی ضروری ترین اقدامات را برای سازگاری بهتر با تغییرات اقلیمی در بخش تقاضا برشمرد و گفت: بهبود بهره وری مصرف آب از جمله از طریق بازیافت و بازیافت آب، کاهش تقاضای آب برای کشاورزی با تغییر الگوی کشت، روش های کشاورزی، دوره کاشت. . مدیریت آب مجازی و غیره، کاهش شدت مصرف آب در بخش صنعت، اصلاح الگوی مصرف شرب و کاهش ضایعات، توسعه بازار آب بازار از ضروری ترین اقدامات است.
تشریح اقدامات مورد نیاز برای انطباق بهتر با تغییرات آب و هوایی در بخش تامین، از جمع آوری آینده نگر منابع آب زیرزمینی و مدیریت مشترک آب های سطحی و زیرزمینی، مدیریت ریسک، پیش بینی در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت. و استفاده از آنها در به روز رسانی قوانین استفاده از تاسیسات هیدرولیک، توسعه استفاده از منابع آب نامتعارف، بازیافت آب باران و استفاده از منابع تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به منابع انرژی محدود و تنوع بخشیدن به سبد منابع انرژی. به روشی خاص
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه کشور ما نیز به شدت متاثر از پدیده تغییر اقلیم است، گفت: طی یک دوره 55 ساله آمار بارندگی در کشور، میزان متوسط بارندگی هر 10 سال کاهش چشمگیری داشته است. میزان بارندگی طی 15 سال گذشته از میانگین 248 میلیمتر به 224 میلیمتر افزایش یافته و دمای هوا در بیش از 50 سال گذشته 1.1 درجه سانتیگراد افزایش یافته است.
جوانبخت گفت: بنابراین در حوزه آب کشور باید برنامه های سازگاری و کاهش تغییرات اقلیمی را با جدیت دنبال کنیم. از این نظر جای بسی خوشحالی است که این کارگاه منطقه ای به همت مرکز مدیریت آب شهری در کشورمان برگزار می شود و با حضور کارشناسان داخلی و بین المللی می توان از تجربیات آنها برای مدیریت این پدیده استفاده کرد.
وی تاکید کرد: امیدوارم این نشست تخصصی بتواند به سوالات اساسی پاسخ دهد و دبیرخانه این نشست علمی – تخصصی جمع بندی لازم را انجام داده و نتیجه را به عنوان یکی از دستاوردهای این نشست در اختیار وزارت نیرو قرار دهد.
معاون وزیر نیرو گفت: یکی از سوالات اساسی که در این نشست تخصصی مهم باید به آن پاسخ داده شود این است که در طراحی زیرساخت های هیدرولیک چه معیارهایی باید رعایت شود تا کمتر در معرض پیامدهای ناشی از آن باشیم. تغییرات آب و هوایی بودن
جوانبخت ادامه داد: در این زمینه از سناریوسازی و تحلیل حساسیت استفاده می کنیم. به عنوان مثال، ما از دوره های آماری بلندمدت برای طراحی سازه های تامین آب و حمل و نقل استفاده می کنیم تا بتوانیم پدیده های شدید خشکسالی و سیل را پوشش دهیم. اما در مورد طراحی شبکه های آبیاری و زهکشی از دوره های کوتاه مدت استفاده می کنیم. آیا این عمل صحیح و کافی است یا باید به شکل دیگری انجام شود؟
وی تاکید کرد: به هر حال نمیتوان تهدید و چالش تغییر اقلیم را با ابزارهای سنتی و معمول به فرصت تبدیل کرد. اساساً در مواجهه با چالشهای جدید، باید از ابزارها، روشها، راهنماها و دستورالعملهای جدید برای سازگاری استفاده کنیم. این ابزارها و روش ها چیست؟
معاون وزیر نیرو در امور آب و فاضلاب در پایان گفت: امیدوارم با پاسخ به این سوال مهم بتوان مسیر جدیدی را برای سازگاری با پدیده تغییر اقلیم طی کرد.
انتهای پیام