وی در سال 1269 با پسر عمویش نیرالملک ازدواج کرد و صاحب یک دختر به نام زیباده و پنج پسر به نام های فیض الله، فضل الله، فتح الله، لطف الله و نصرالله شد.
اوج شهرت و تضاد خاطرات
او چنان در ثبت وقایع و وقایع تاریخی چیره دست بود که می توانست با تلفیق نقاشی ها و تمثیل های ادبی فارسی داستان بنویسد به گونه ای که مسائل تاریخی زمان خود را در قالب داستان ها و روایت های جذاب یادداشت می کرد و خواننده می توانست بخواند. آنها مطالب تاریخی آن حوصله نداشت.
عباس میرزا اسکندری، شاهزاده و سیاستمدار متمول دوره قاجار، در ارزیابی شخصیت مهدی قلی خان نوشت: او چنان تسلیم شد و خدمت کرد که نه تنها مسئولیت وزرا از دست رفت، بلکه رئیس مشروطه نیز از دست رفت. وزرا، خدمتکار شخصی وزیر دیوان [عبدالحسین تیمورتاش] “این اتفاق افتاد.”
وی در دوران مشروطه به مدت شش سال صدراعظم رضاشاه، پنج بار وزیر فواید عامه و تجارت، چهار بار وزیر علوم و دادگستری، دو بار استاندار آذربایجان، وزیر دارایی و کشور، استاندار فارس، عضویت مجلس شورای ملی چهارم و رئیس جمهور دادگاه پاکسازی شده است.
او که از خانواده ای ثروتمند بود، در دوران کودکی خواندن و نوشتن را در مدرسه ای خصوصی آموخت. در سال 1257 در سن 14 سالگی به همراه مرتضی قلی خان ملقب به صنیع الدوله برادر بزرگترش به آلمان رفت و در برلین تحصیل کرد و در آنجا علاوه بر آلمانی، فارسی و عربی، با زبان فرانسه و نیز آشنا شد. انگلیسی.
مهدی قلی خان در سال 1305 در کابینه ششم مستوفی الممالک به عنوان وزیر فواید عامه و تجارت منصوب شد و در زمان سلطنت مستوفی الممالک وزیر فواید عامه باقی ماند که وی سه بار کابینه خود را تغییر داد.
صدارت رضا شاه
سه سال بعد در سال 1272 مهدی قلی خان و برادرش به خدمت ویژه ناصرالدین شاه منصوب شدند. این پست آغاز ورود او به مسئولیت های دولتی است.
چهره ای چند وجهی
عاقلی، باقر زندگینامه رهبران سیاسی و نظامی معاصر ایران (جلد سوم)، چاپ اول، تهران 1380، نشر گفتار.
با برکناری مستوفی الممک در خرداد 1306، دولت بعدی مهدی قلی خان تعیین شد. از سال 1306 تا 1312 با حمایت عبدالحسین تیمورتاش به نخست وزیری رضاشاه رسید و در این شش سال مأمور و والی مطیع بود. به همین دلیل در دوران سرکوب شدید سیاسی و دستگیری و ترور عبدالحسین تیمورتاش توسط عوامل رضاشاه توانست اعتماد رضا را حفظ کند.
انتهای پیام/
این اساسنامه در زمان مهدی قلی خان هدایت معروف به مخبرالسلطنه سومین نخست وزیر ایران در زمان رضاشاه و دوره هفتم مجلس شورای ملی به تصویب هیأت وزیران رسید که از آن محروم شد. حضور آیت الله سید حسن طباطبایی مدرس به دلیل نفوذ رضاشاه.
وزارت علوم مهدی قلی خان در دولت بعدی به رهبری میرزا علی اصغر خان اتابک تأسیس شد. در کابینه ناصرالملک همدانی و کابینه نظام السلطنه وزیر دادگستری شد.
در اساسنامه حاضر، ترکیب کمیته حسابرسی متشکل از دفتر نظام وظیفه و اداره امنیت به سرپرستی وزیر جنگ، اداره احوال و آمار و اداره نظمیه به سرپرستی وزیر کشور، اداره عناوین و املاک زیر نظر وزیر دادگستری و وزیران دارایی، پست و تلگراف.
مهدی قلی خان در پایان کابینه مستوفی الممالک به ریاست دیوان عالی کشور منصوب شد. علی اکبر داور وزیر دادگستری با صلاحیتی که از مجلس دریافت کرد، صلاحیت اعطای دو رتبه قضایی به دو نفر را صادر کرد. به مهدی قلی خان درجه ۱۱ داد و او را به ریاست دیوان عالی کشور منصوب کرد.
مهدی قلی خان در سال 1282 به همراه میرزا علی اصغر خان اتابک سفری بی نظیر به مکه انجام داد. آنها از طریق مسکو، سیبری، چین، ژاپن، هاوایی، آمریکا، اروپا و مصر به مکه سفر کردند.
ویپرت فون بلوشر، سیاستمدار آلمانی، برخلاف عباس میرزا، دیدگاه متفاوتی داشت.
مهدی و مرتضی قلی خان پس از دو سال تحصیل مهاجرت کردند و در سال 1259 به تهران بازگشتند و مهدی قلی برادر کوچکتر به تدریس زبان آلمانی در مدرسه دارالفنون پرداخت.
به گزارش ای بی اس نیوز، امروز ۱۴ آذرماه ۹۲ سالگرد تصویب آیین نامه کمیسیون محاسبات کشور و وظایف مسئولان دولتی در هیات مدیره ۱۳۰۸ است.
او به زبان های فارسی و عربی تسلط داشت، موسیقی را به صورت آکادمیک فرا گرفت و کتاب معروفی در زمینه آموزش موسیقی نوشت، به دلیل علاقه به خواندن، در ریاضیات، پرسنل و فلسفه و حقوق، فیزیک، شیمی و علوم طبیعی سرآمد بود. اندازه گیری در این علوم صاحب نظر بود.
شخصیت تاریخی مهدی قلی خان هدایت در فضای سیاسی ایران در دو نقطه متضاد ثبت شده است. بسیاری از مورخان و سیاستمداران از او ستایش کرده اند و برخی از عملکرد او انتقاد کرده اند.
مهدی قلی در سال 1243 در تهران به دنیا آمد. وی فرزند علی قلی خان هدایت متخلص به مخبرالدوله وزیر پست و تلگراف ناصرالدین شاه و وزیر کشور مظفرالدین شاه و نوه رضا قلی خان ادیب محقق، شاعر و زندگی نامه نویس بود. سفیر خاواز مدیر مدرسه دارالفنون تهران.
مهدی قلی خان هدایت ملقب به مخبرالسلطنه در دو دوره شاهان قاجار و پهلوی مناصب متعددی داشت. تعدد مشاغل و مناصب او به حدی بود که او را پدر شاهان قاجار و پهلوی نامیدند. او شش سال نخست وزیر رضاشاه، پنج بار وزیر فواید عامه و تجارت، چهار بار وزیر علوم و دادگستری، سه بار استاندار آذربایجان، وزیر دارایی و کشور، والی فارس، نماینده دوره چهارم ملی بود. مجمع و رئیس دیوان.
مراجع:
مهدی قلی خان پس از ترور برادرش مرتضی قلی خان صنیع الدوله به دلیل اختلاف مالی با یک گرجی در ۱۵ بهمن ۱۳۸۹ به آلمان سفر کرد و پس از حدود یک سال به ایران بازگشت و به مدت سه سال به فرمانداری فارس منصوب شد. وی در پایان مأموریت خود در فارس به تهران رفت و در کابینه مستوفی الممالک که در اسفند 1390 به مجلس تقدیم شد، به عنوان وزیر دادگستری منصوب شد و عمر کابینه اول مصطفی الممالک بیش از 20 سال طول نکشید. روزها. وی در کابینه دوم مصطفی الممالک وزیر کشور و در کابینه بعدی عین الدوله نخست وزیر بعدی وزیر دادگستری شد.
مهدی قلی کیست؟
افکار ملی گرایانه مهدی قلی خان انگیزه خوبی برای گفتگوهای مکرر او با مظفرالدین شاه و تشویق شاه به اطلاع از اوضاع کشورهای اروپایی و ژاپن بود. مظفرالدین شاه اگرچه علاقه ای به توسعه ایران نداشت، اما علاقه زیادی به اطلاع از اوضاع کشورهای توسعه یافته نشان داد و همین امر به مهدی قلی خان انگیزه خوبی داد تا برای امضای فرمان مشروطه با سیاستمداران مظفری تلاش کند. زمان.
در این دوره مقدمات احداث راه آهن و راه اندازی اولین خطوط اتوبوسرانی تهران فراهم شد.
قانون مقرر می داشت که اگر یکی از اعضای کمیته حسابرسی در طول سال دو یا چهار بار بدون عذر موجه از سمت خود کوتاهی کند، از سمت خود برکنار می شود.
او می گوید: «مخبرالسلطنه یکی از محترم ترین ایرانیان دوران باستان بود که آلمانی را روان صحبت می کرد. … او مردی متفکر، ظریف و زیرک بود. «… و همیشه در حد اعتدال صحبت می کرد».
مهدی قلی در کتاب خاطرات و خطرات درباره تولدش نوشته است: میلاد من هفتم شعبان 1280 هجری قمری از تلگراف تبریز بود. رضاقلی به نام مهدی. عزیز جان دختر محمدمهدی خان عمه پدرم مرا خانه دار می نامید و تا زمان مظفرالدین شاه به این نام شهرت داشتم تا اینکه پس از مرگ پدرم لقب مخبرالعالی را دریافت کردم. -سلطنه
قبل از مرگ پدرش علی قلی خان به خان شهره شهرت داشت. یک سال پس از ترور ناصرالدین شاه توسط میرزا رضا کرمانی در مرداد 1275 به ریاست گمرک و اداره پست تبریز منصوب شد. در اواخر همان سال از سمت خود استعفا داد و به تهران آمد و مدیریت مدرسه علمیه دولتی و سرپرستی مدارس دیگر را بر عهده گرفت.
عقیلی، باقر. خانواده های حاکم در ایران (جلد اول)، چاپ اول، تهران، 1381، انتشارات علمی.
مهدی قلی خان هدایت در سال 1299 سومین والی آذربایجان شد و در این دوران آذربایجان شاهد حوادث خونینی از جمله قیام شیخ محمد خیابانی و شهادت وی بود که منتقدان مهدی قلی خان را عامل این فاجعه می دانستند.
با بمباران ساختمان مجلس شورای ملی و ترور، تبعید، دستگیری و زندانی شدن مشروطه خواهان، مهدی قلی خان از راه روسیه به آلمان می رود و با پایان استبداد صغیر و فتح تهران توسط مشروطه خواهان و در در آغاز مشروطه دوم، مجدداً والی آذربایجان شد و ستارخان و باقرخان را به دلیل سمتی که در حکومت داشت به چالش کشید.
بر اساس ماده 3 این اساسنامه، اعضای کمیسیون محاسبات توسط همایونی برای مدت یک سال تعیین شدند و دولت فقط هزینه سفر و متمم برای سفر پرداخت کرد.
مهدی قلی خان هدایت در زمان محمدعلی شاه و آغاز استبداد بزرگ به آلمان سفر کرد.
در سفر دوم مظفرالدین شاه در سال 1277 م، به درخواست میرزا علی اصغر خان اتابک ملقب به امین السلطان، نخست وزیر مظفرالدین شاه به اروپا سفر کرد و به کاروان شاه در پوتسدام، پایتخت یک آلمانی پیوست. دولت، و مترجم ویژه مظفری شد. در این سفر با اجازه شاه به مدت یک سال در آلمان ماند و علم و فن کلیشه و عکاسی را فرا گرفت و پس از یک سال به کشور بازگشت و در دربار مظفر آل مترجم آلمانی شد. -دین شاه.
پس از انتشار فرمان مشروطیت، مخبرالسلطنه به چهره ای فرهنگی و یکی از شخصیت های سیاسی ایران تبدیل شد. قبل از هر چیز رابط شورای ملی و دولت بود. مهدی قلی خان در کابینه اول مشروطه خواهان با نخست وزیری سلطانعلی وزیر افخم به عنوان وزیر علوم منصوب شد.
اعضای این شورا بدون دریافت حقوق اضافی علاوه بر حقوق وزارتخانه متبوع خود این مسئولیت مهم را بر عهده داشتند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز