وزارت صنعت، معدن و تجارت در بهار 1402 هجری قمری شاهد تحولی بود. فاطمی امین که طرفدار تولید داخلی و عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه بود، از سمت وزیر برکنار شد و عباس علی آبادی جای او را گرفت. عباس علی آبادی به دلیل مدیریت چندین ساله خود در گروه مپنا، علاقه زیادی به واردات خودروهای برقی داشت. او با واردات تاکسی برقی سعی کرد مشتریان ایرانی را به خرید خودروهای برقی تشویق کند. اما به نظر می رسد پروژه تامین خودروهای برقی در کمتر از یک سال به مرز شکست رسیده است.
همچنین بخوانید : تحویل سری اول Arrizo 5 الکتریکی به پایان رسید + عکس
شکست چندوجهی خودروهای برقی در بازار ایران
در هفته های قبل از اردیبهشت 1403 هجری شمسی شاهد عرضه خودروهای برقی در سیستم یکپارچه خودروهای وارداتی بودیم. این خودروها توسط شرکت های مختلف وارد کشور می شدند و قرار بود به عنوان تاکسی استفاده شوند. عدم پذیرش این خودروها توسط رانندگان تاکسی و شرکت های حمل و نقل مسافر، واردکنندگان را مجبور به فروش آنها به مشتریان بخش خصوصی کرد. قیمت تاکسی های برقی چندین برابر محصولات داخلی مانند سورن پلاس یا ساینا اس است و البته انگیزه خاصی برای خرید تاکسی برقی وجود ندارد.
طبیعتا مشتریان نیز از این خودروها استقبال نکردند. منابع مختلف نشان می دهد که کمتر از 100 خودروی الکتریکی به عنوان یک سیستم یکپارچه فروخته شده است. موردی که نشان دهنده شکست عرضه خودروهای برقی در ایران است.
پیش از این با آغاز موضوع واردات خودروهای برقی به ایران، بسیاری از کارشناسان حوزه خودرو و انرژی نسبت به نبود زیرساخت های لازم برای استفاده از این خودروها هشدار داده بودند. نبود جایگاه شارژ و همچنین خدمات پس از فروش خودروهای برقی دلیل منطقی برای خرید آنها باقی نمی گذارد. خودروهای برقی نیز برای دلالان و سرمایه گذاران در بازار خودرو جذابیتی ندارند، زیرا قیمت بسیار بالایی دارند و جامعه خریداران محدود است.
در پایان لازم به ذکر است که شرایط خودرو در بازار ایران با سایر بازارها متفاوت است. مالکان و خریداران مجبور می شوند تا چندین بار خودروهای قدیمی را تعمیر و استفاده کنند. این مشکل تنها برای خودروهای اقتصادی پیش نمی آید، حتی خودروهای لوکس نیز از این مشکل رنج می برند. بنابراین تا زمانی که مشتری مطمئن نباشد خودروهای برقی قابل تعمیر هستند یا خیر، عرضه آنها به صورت تاکسی یا خودروهای شخصی با کمبود تقاضا مواجه خواهد شد.
منبع خبر: https://digiato.com/car-news/has-project-to-supply-electric-cars-to-iranian-market-failed
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز