فقیه پایه یک دادگستری بیان کرد: اگر یکی از طرفین در زمان نامزدی فوت کند; هدایا اجباری نیست
با تاکید بر اینکه هدایای مصرف کننده مانند غذا، پوشاک، عطر و … قابل پس گرفتن نیست، گفت: هدایای غیرمصرفی مانند طلا را می توان همزمان مطالبه کرد و در صورت موجود نبودن، قیمت را مطالبه کرد.
وی یادآور شد: بعد از عقد رسمی، قوانین و استثنائات استرداد هدیه بین زوجین مانند افراد عادی است و پس از طلاق، در صورت عدم رضایت برای پس گرفتن هدیه، می توانند آن را پس بگیرند. به صورت قانونی برگردید.»
این کارشناس حقوقی گفت: در صورت فوت هدیه دهنده یا گیرنده هدیه دیگر قابل استرداد نیست.
ای بی اس نیوز/ قم کارشناس دادگاه در خصوص استرداد هدایای دوران نامزدی خاطرنشان کرد: هدایای مصرفی مانند غذا، پوشاک، عطر و …. نمی توان پس گرفت اگر آنها در دسترس نباشند، ممکن است قیمت آنها مطالبه شود.
زینب سادات برقعی، وکیل دادگستری در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به اینکه هبه از نظر قانون مدنی به معنای دادن مجانی یک شخص مالی به دیگری است، اظهار کرد: هبه قابل پس گرفتن است. زیرا هبه به صورت عقد هبه است و عقد جایز است و هبه دهنده و هبه دهنده هر زمانی می توانند عقد هبه را به هم بزنند.
وی با اشاره به اینکه عقد هبه می تواند به صورت سند رسمی، سند عادی و شفاهی باشد، گفت: اگر عقد هبه، سند رسمی باشد، هبه، واقف، گیرنده مشخص است و به راحتی می توان به آن مراجعه کرد. به هدیه؛ اما گاهی عقد هبه شفاهی است که برای اثبات آن نیاز به شهادت شهود است.
انتهای پیام/
برقعی در خصوص پس گرفتن هدایا در دوران نامزدی گفت: در عرف تعاریف مختلفی از دوران نامزدی وجود دارد و عده ای دوران رسمی عقد را نامزدی می دانند; اما در قانون، دوران نامزدی از زمان خواستگاری تا ازدواج است و اگر در این مدت عقد به هم بخورد، هدایای موجود را می توان پس گرفت.
برقعی در خصوص استرداد مهریه گفت: اگر زوج مهریه را به زوجه بپردازد نمی تواند آن را پس بگیرد. چون مهریه دین است و قابل استرداد نیست.
وی بابیان اینکه هدیه استثنا دارد، گفت: در برخی موارد هدیه قابل استرداد نیست. گویی کسی که هدیه می دهد پدر و مادر گیرنده است.
وی بابیان اینکه اگر مال وقف شده در اختیار گیرنده نباشد، مثلاً مال فروخته شده یا رهن شده باشد، نمی توان به این موضوع اشاره کرد: در صورت تغییر در وقف؛ در صورتی که وقف تغییری داشته باشد، نمی توان به آن اشاره کرد. مثلاً یک شمش طلا به شخصی هدیه داده می شود و شخص آن را تبدیل به گردن بند می کند و دیگر هدیه موجود نیست.
وی درباره استرداد مهریه توسط زن گفت: اگر گرفته شود زن به معنای بخشش است، عنوان هبه را به دست می آورد و می تواند از عفو رجوع کند، اما اگر منظور بخشوده شود و زن بگوید تو را معاف می کنم. پرداخت مهریه درسته برگشتی نداره
برقعی با اشاره به اینکه هبه نیز قابل برگشت نیست، تصریح کرد: هبه معوض به این معناست که فرد در ازای هدیه ای که دریافت می کند پول داده است.