در متن این نامه که به امضای رامین کرمی، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران رسیده است، آمده است: انطباق اشخاص حقوقی سازمان با شیوه نامه ابلاغی، متأسفانه تا کنون این اعضا قادر به اجرای آن نبوده اند. تا کسب و کار خود را با روش اطلاع رسانی تطبیق دهند.
مقتدایی با بیان اینکه اجرای این مدل از سیستم اجرایی فنی کشور وام گرفته شده است، گفت: آنچه برای ما مهم است ارائه خدمات مهندسی واقعی توسط جامعه مهندسی است. همچنین افزایش عمر مفید ساختمان ها و در عین حال رضایت بهره برداران ساختمان.
absnews
این کارشناس مهندسی گفت: رویکرد جدید نه تنها فرمالیسم را کاهش می دهد، بلکه آن را حتی در قالب کسب و کارهای رسمی کوچک تشدید می کند، بدون اینکه به نفع مهندسان یا صاحبان مشاغل باشد.
بهرام غفاری یکی از تدوین کنندگان قانون نظام مهندسی گفت: ظاهراً رویه جدید با هدف پایان دادن به این وضعیت تدوین شده است، اما با تحلیل دقیق متن این رویه و مفاد بسیار دقیق و پیچیده، ارزیابی صلاحیت شرکت ها بی فایده و غیرقابل اجرا است.” هیچ عنصری در آن نمی بینید که بتواند ادعای پایان دادن به فرمالیسم را برآورده کند.
در پایان این نامه آمده است: امید است این اقدام ارزشمند وزارت راه و شهرسازی فرصت مناسبی برای تعامل سازنده با سازمان های نظام مهندسی و تشکل های حرفه ای استان برای بررسی جزئیات اجرایی رفع احتمالی باشد. نواقص و رعایت موارد ذکر شده است.
بلاتکلیفی برخی مهندسان با اعلام روش جدید
این آیین نامه در همان روزهای اول پس از ابلاغ مورد انتقاد برخی از موسسات حقوقی قرار گرفت. تا جایی که مکاتبات متعددی از سوی پیشکسوتان صنف مهندسی با مسئولان انجام شده تا جلوی این رویه گرفته شود.
بنابراین به گفته مهندسان، اجرای این سیاست منجر به حذف مهندسین جوان دارای پروانه اشتغال سطح 3 از چرخه مهندسی، تشدید تشریفات، بیکاری هزاران مهندس شاغل در دفاتر طراحی به دلیل عدم توانایی در مطابق با شرایط سیاست، ارائه شرایط به مهندسان بازنشستگی مدت مجوز طولانی تری ارائه می دهد و تعداد زیادی از شرکت ها را در آستانه ورشکستگی قرار می دهد.
اما وزارت راه و شهرسازی نیز دلیل خاص خود را برای اتخاذ این تصمیم دارد. به گفته احمد خرم، رئیس سابق سازمان نظام مهندسی ساختمان، عمر مفید ساختمان ها در ایران حدود 30 سال است که در 50 سال گذشته به همین شکل باقی مانده است. به غیر از دخالت افراد غیر ماهر در بحث ساخت و ساز، کارشناسان یکی از دلایل فرسودگی سریع ساختمان ها در ایران را کار رسمی، فروش امضا و طلا امضا می دانند.
به گفته مجید کیانپور رئیس آزمایشگاه فنی و مکانیک عمر مفید ساختمان ها از حدود 32 به 26 کاهش یافته است این امر به دلایل مختلفی از جمله غیراستاندارد بودن مصالح، روش های نادرست اجرا، طراحی نامناسب و عدم نظارت صحیح می باشد.
تشریفات تعیین صلاحیت اشخاص حقوقی، طراحان و ناظران نظام مهندسی که از یک سال پیش توسط وزیر سابق راه و شهرسازی به دستگاه های اجرایی استان ارائه شده بود، با هدف پایان دادن به امضاهای رسمی انجام شد. ; مشکلی که انتقاد برخی مهندسان را برانگیخته است.
از سوی دیگر حسین مقتدایی، معاون نظام مهندسی ساختمان دفتر توسعه مهندسی ساختمان وزارت راه و شهرسازی معتقد است که بحث روش طراحی و نظارت بر مهندسین در این وزارتخانه به صورت یک طرفه بریده و دوخته نشده است، بلکه در طول این مدت. جلسات متعددی با نمایندگان نظام مهندسی و برخی از آقایانی که متخصص بوده اند تشکیل شده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، اسفندماه سال گذشته وزیر اسبق راه و شهرسازی با اشاره به ضرورت ساماندهی، افزایش کیفیت خدمات مهندسی و بر اساس اجرای مواد 14 و 15 آیین نامه اجرایی نظام مهندسی و ساختمان قانون کنترل ناظر» به اطلاع مدیران کل راه و شهرسازی استان ها رساند.
در ادامه این نامه آمده است: تا به امروز حدود 500 شرکت مجوز کار خود را از دست داده اند و صدها مهندس در بلاتکلیفی به سر می برند و ده ها پروژه عمرانی با مشکل رهگیری و ارائه خدمات مهندسی به شهروندان محروم شده اند. لذا خواهشمند است با عنایت به مصوبات جلسه فوق العاده هیات مدیره این سازمان تمدید مدت اجرای بخشنامه فوق الذکر تا تاریخ 30 دی ماه 1401 از تمامی جوانب آن از جمله محدودیت های ایجاد شده به مدت یک سال در نظر گرفته شود. با توجه به شرایط همه گیر کرونا.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران با ارسال نامهای به مدیرکل دفتر توسعه مهندسی وزارت راه و شهرسازی خواستار تاخیر یکساله برای اجرای مراحل تعیین صلاحیت طراحان و ناظران قانونی شد.
وزارت راه و شهرسازی به دنبال افزایش عمر مفید ساختمان ها است