آیا عمان جایگزین هند در چابهار می شود؟
سازمان بنادر و دریانوردی چندی پیش اعلام کرد که انعقاد قرارداد با هندی ها برای بندر چابهار در مراحل نهایی است و با وجود این، وزیر راه اخیرا از پیشنهاد عمان برای سرمایه گذاری در بندر چابهار خبر داد و گفت: ما منتظر پیشنهادات نهایی عمان بودیم. ضمن اینکه با ظرفیت بندری ایران نباید در سرمایه گذاری تردید کرد.
به گزارش ای بی اس نیوز، موقعیت استراتژیک ایران در منطقه و جغرافیای خاص آن، کشورهای همسایه را بر آن داشته تا از خاک ایران به عنوان مسیر ترانزیتی استفاده کنند. از سوی دیگر رویکرد دولت سیزدهم به دیپلماسی اقتصادی و کشورهای خارجی، همکاری با همه طرف های خارجی به ویژه کشورهای همسایه و سایر کشورها است.
یکی از این همکاری ها از موقعیت ترانزیتی ایران برای هند استفاده می کند. کریدور ترانزیتی شمال به جنوب می تواند هند و روسیه را از طریق ایران متصل کند. این موضوع در ابتدا بین کشورهای ایران، هند و روسیه بود و در این بین بندر چابهار می تواند به عنوان یک نقطه مهم و استراتژیک در شبکه حمل و نقل چند وجهی بار و مسافر بین ایران، هند، افغانستان، کشورهای منطقه عمل کند. و آسیای مرکزی
هند با انعقاد قرارداد با یکی از شرکت های خصوصی خود و تعهد سرمایه گذاری 85 میلیون دلاری برای خرید تجهیزات مورد نیاز بندر چابهار، از سال 1396 وارد طرح توسعه فاز اول بندر شهید بهشتی چابهار شد. به دلیل مسائل ثانویه از جمله تحریم به منظور خرید و تامین تجهیزات مذکور این قرارداد به طور کامل اجرا نشد. اما سال گذشته اعلام شد که تامین تجهیزات سنگین استراتژیک به مبلغ 24 میلیون دلار انجام شده است.
بیشتر بدانید
طلسم هندی ها در چابهار شکسته می شود؟
قرارداد با هندی ها برای چابهار در مراحل نهایی تدوین است
با وجود این، علی فتحی -عضو هیات مدیره سازمان بنادر و دریانوردی- در آخرین اظهارنظر درباره حضور هند در چابهار در خصوص مشکلات بندر چابهار و در پاسخ به اینکه اپراتور هندی اجازه استفاده از تجهیزات وارداتی از جمله را نمی دهد. شش جرثقیل و دولت مجوز این جرثقیل ها با انعقاد قراردادی 10 ساله اعلام شد، وی تصریح کرد: مشکل این است که برای استفاده از این ماده باید هزینه ای پرداخت شود اما انعقاد قرارداد با هندی ها است. در مراحل پایانی قرار دارد و با تکمیل قرارداد تمامی مسائل حل خواهد شد.
ما اجازه نمی دهیم کسی با پول در بنادر ما سرمایه گذاری کند
مهرداد بذرپاش – وزیر راه و شهرسازی – چندی پیش در واکنش به وضعیت سرمایه گذاری طرف هندی برای توسعه بندر چابهار، گفت: به هیچ وجه در شرایطی نیستیم که با ظرفیت عظیم بنادرمان، هر کسی می خواهد با منت بیاید.” آهسته تقاضا برای سرمایه گذاری در بنادر ایران چه از سوی موسسات مالی و چه از سوی فعالان بخش خصوصی سرمایه گذاران داخلی و خارجی بسیار زیاد است که باید از بین آنها یکی را انتخاب کنیم و امسال سال رونق سرمایه گذاری در این بخش
وی همچنین بر عقد قرارداد بلندمدت در چابهار تاکید کرد و گفت: هرکس تمایل خود را اعلام کند باید برای مدت طولانی در آنجا باشد. در حال حاضر دو پیشنهاد جدید در این بخش داریم.
وی چند روز بعد در دیدار با سعید بن حمود المائولی – وزیر حمل و نقل، ارتباطات و فناوری اطلاعات عمان – از پیشنهاد عمان برای سرمایه گذاری در بندر چابهار خبر داد و گفت که منتظر پیشنهادات نهایی از سوی عمان هستیم.
با بیان اینکه در حالی که به نظر می رسد ظرفیت بندر چابهار است، وزیر تصمیم گرفته است بدون مشکل سرمایه گذاری بلندمدت در چابهار انجام دهد، باید دید سرمایه گذاری هند در چابهار به پایان می رسد یا همکاری با هند در چابهار و عمان توقف خواهد کرد و قرار است در این زمینه سرمایه گذاری کند.
انتهای پیام