absnews
به گزارش ای بی اس نیوز، از ابتدای بهار 1397 و همزمان با افزایش گمانه زنی ها درباره احتمال خروج آمریکا از برجام، نرخ دلار در اقتصاد ایران روندی صعودی به خود گرفت و با خروج رسمی ترامپ در اردیبهشت ماه، نرخ دلار در اقتصاد ایران روندی صعودی به خود گرفت. 1397 رکورد قیمت دلار آغاز شد.
ثبات قیمت دلار در تمام این سالها یکی از خواستههای اصلی فعالان بخش خصوصی بوده است، دغدغهای که به نظر میرسد دولت در ماههای ابتدایی فعالیت خود تا حدودی توانسته آن را برطرف کند.
فعالان بخش خصوصی در سال های اخیر بارها گفته اند که باید قبل از کاهش ارزش دلار تثبیت شود. به عبارت دیگر، از آنجایی که سرمایه گذاران بر اساس برنامه اقدام به خرید کالا و تولید کالاهای جدید می کنند، نوسانات مداوم نرخ دلار، برنامه ریزی برای آینده بازار را با مشکل مواجه می کند و بنابراین بهترین راهبرد دولت تلاش برای ایجاد ثبات در این حوزه است. موضوعی که نگاهی به عملکرد بازار ارز در ماه های اخیر نشان می دهد اتفاقات زیادی افتاده است.
وی خاطرنشان کرد: حتی در صورت لغو تحریمها، به نظر میرسد اقتصاد ایران به چندین سال زمان نیاز دارد تا بازسازی شود و مقدمات لازم برای افزایش ارزش پول ملی فراهم شود. بنابراین انتظار کاهش شدید قیمت کالاها در کوتاه مدت با لغو تحریم ها درست نیست.
وی با اشاره به مشکلاتی که تحریم های اقتصادی برای ایران ایجاد کرده است، خاطرنشان کرد: افزایش هزینه های تولید و صادرات، دشواری روند بازگشت ارز به کشور و همچنین مشکلاتی در حوزه برنامه ریزی اقتصادی باعث شده اقتصاد ایران برای مواجه شدن با محدودیت های جدی سیاست های نادرست اقتصادی ما این فضا را تشدید کرده و در سال های اخیر نتوانسته ایم به درستی در زیرساخت ها سرمایه گذاری کنیم.
یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران با اشاره به مشکلاتی که در حوزه نظارت بر بازار وجود دارد، گفت: در هیچ کجای دنیا قیمت گذاری اجباری مشابه آنچه در اقتصاد رخ می دهد ایرانی نیست. از سوی دیگر در نحوه نظارت بر بازارها نیز با مشکلات جدی مواجه هستیم و در بسیاری از موارد بازرسان را تنها برای نظارت بر بازار بدون داشتن ابزار لازم به بازار فرستاده ایم و این روند جوابی نداده است.
در کنار نرخ ارز در بازار آزاد، سرنوشت 4200 تومانی نیز سوال دیگری است که دولت باید در هفته های آینده پاسخ جدیدی برای آن بیابد. اگرچه در طرح اولیه ارائه شده در لایحه مالی 1401 به حذف این ارز اشاره شده بود، اما کمیسیون تلفیق مجلس به حفظ این ارز رای داد. اما در جریان بررسی علنی بودجه نمایندگان به جمع بندی دقیقی در این زمینه نرسیدند و همین موضوع باعث شد تصمیم نهایی در این خصوص به کمیسیون تلفیق ارجاع شود.
با گذشت بیش از شش ماه از آغاز به کار دولت سیزدهم، به نظر می رسد برخلاف گمانه زنی های اولیه، نه تنها خبری از افزایش نرخ دلار نیست، بلکه دولت توانسته قیمت آن ارز را پایین نگه دارد. حدود 25000 تومان.
وی گفت: «اقتصاد ایران در زمان بحران به سمت تصمیمگیری سوق داده شده است.» ما موفق نشدیم.
دولت سیزدهم زمانی کار خود را آغاز کرد که نتیجه مذاکرات احیای برجام مشخص نبود و همین موضوع باعث شد تا حدس زده شود که با تداوم محدودیت ها در عرضه ارز، نرخ دلار به رکورد جدیدی برسد. منابع در برخی اظهار نظرها حتی نرخ دلار تا 40 هزار تومان هم بالا می رود.
در همین راستا، یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران تاکید میکند که لغو تحریمها ممکن است در کوتاهمدت با کاهش تورم مورد انتظار و بهبود روانشناسی بازار برخی کالاها، به کاهش قیمتها منجر شود، اما در بلندمدت با اصلاح وضعیت اقتصادی، کاهش قیمتها را به همراه خواهد داشت. فرآیند سیاست گذاری از همه مهمتر خواهد بود.
بنابراین به نظر می رسد حتی در صورت احیای برجام، یکی از راهبردهای اصلی دولت باید تلاش برای کاهش نوسانات ارزی و ایجاد ثبات در این حوزه باشد تا تولید دیگر تحت تأثیر قرار نگیرد. اگرچه با اجرای مجدد برجام و افزایش دسترسی به منابع ارزی، اقتصاد ایران میتواند حضور فعالی در بازارهای بینالمللی داشته باشد و در درازمدت با افزایش تولید و بازگشت رونق اقتصادی، شرایط تغییر خواهد کرد. به نفع مردم است، اما این کوتاه مدت به نظر می رسد به جای انتظار کاهش قیمت های واقعی، ثبات قیمت ها و جلوگیری از بحران های جدید اقتصادی در اولویت خواهد بود.
با لغو تحریم ها انتظار کاهش شدید قیمت کالاها را نداشته باشید
اما در ماه های پایانی دولت قبل نرخ ارز به زیر 30 هزار تومان رسید و با پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا و از سرگیری مذاکرات هسته ای، نرخ دلار به ثبات نسبی رسید.
علیرغم اقدامات دولت قبل برای تثبیت نرخ ارز، محدودیت های دولت برای دسترسی به منابع ارزی از یک سو و تشدید تلاطم های اقتصادی از سوی دیگر باعث افزایش قیمت دلار و حتی برای دوره های بیش از 30000 تومان.
فروغان گرانسایه ادامه داد: در اقتصاد ما فعالان ثبت نام شده رصد می شوند و باید مالیات خود را به طور کامل پرداخت کنند. اما دلالان و کسانی که از رانت استفاده می کنند عملاً بدون نظارت هستند. علاوه بر این، سیاست های بد باعث شده ارزش پول ملی ایران به شدت کاهش یابد.
سایه خسرو فروغان در ای بی اس نیوز گفت: باید به این سوال پاسخ دهیم که افزایش نرخ دلار در سالهای اخیر تا چه اندازه تحت تاثیر تحریمها و چقدر ناشی از سیاستهای بد بوده است.
ثبات به عنوان بزرگترین ضرر اقتصاد ایران در سال های اخیر یکی از اولویت های اصلی اقتصادی دولت سیزدهم خواهد بود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز