بر اساس آمار اعلام شده واحدهای نانوایی سالانه بین 10 تا 10.5 میلیون تن گندم نیاز دارند و با توجه به ارزانتر بودن قیمت گندم نسبت به میانگین جهانی، حدود 30 درصد از این گندم از شبکه مصرف نان خارج میشود و پیشبینی میشود. که مصرف 20 تا 25 درصد کاهش می یابد.
در دو سال گذشته، معاملات فروش نان برای اولین بار دیتا شد و بر اساس داده های به دست آمده، میانگین معاملات خرید نان روزانه در کشور به 12 میلیون و 100 هزار واحد و الگوی و کمیت مصرف خانواده رسید. کشف و در سیستم ثبت شد.
جلال مشاور وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه وارد فاز سوم اجرای طرح هوشمند نان شده ایم، گفت: بیش از 98 درصد نان کشور نان یارانه ای است و تقریباً نان غیر یارانه ای نداریم. هزینه تهیه نان برای هر نفر در روز 1200 تومان است و دولت در تلاش است تا هزینه نان در معیشت مردم بالا برود.
جلال افزود: در مدل ریاضی محافظه کارانه ما در واقع با فرض ادامه روند رشد از سال 98 تا 1400، یک و نیم میلیون تن معادل 27 هزار میلیارد تومان در کشور صرفه جویی شد و حجم پس انداز شد. 1.5 میلیون تن آرد، معادل 20 میلیون نفر در طول یک سال.
قیمت غیر واقعی دلیل افزایش مصرف در حوزه آرد است
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران ادامه داد: در ابتدای طرح هوشمند حمایت از آرد و نان اعلام شد که این طرح مشوقی نیز بوده و نقش موثری در جلوگیری از ضایعات آرد دارد اما پس از مدتی ما دیدیم که این سیستم فقط اثر تنبیهی داشت، در حالی که اثر دلگرم کننده این طرح این است که عده ای سهم بیشتری از نان می برند که ما ندیده ایم.
نظری سقف سهمیه بندی ها را 9 میلیون تن گندم اعلام کرد و افزود: اکنون به 11 میلیون تن گندم رسیده است، پس چگونه می توان ضمن تامین آرد، گندم بیشتری مصرف کرد؟
رئیس سندیکای نانوایان سنتی تایید کرد: اکنون به دلیل قیمت غیرواقعی، مردم به اندازه نیاز خود مصرف نمی کنند، اگر نانوا از کارتخوان خود استفاده نکند، نمی تواند آرد را دریافت کند.
اجرای طرح هوشمند واحدهای نانوایی مکسانی برای رفع مشکلات حوزه آرد و نان
بر اساس این گزارش، با اجرای طرح هوشمند حمایت از آرد و نان، سهمیه بندی و دسترسی به آرد دولتی برای نانوایانی که نسبت به افزایش عرضه نان مردم موضع متعهدانه داشتند، افزایش یافت، به طوری که سهم آنها در افزایش عرضه نان مردم قرار گرفت. چرخه و در مقایسه با نانوایانی که قصد تحویل نان را داشتند، یارانه ای به مردم نداشتند، از مسیر خارج شدند.
عطا الله الهاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های حوزه کشاورزی گفت: واحدهای نانوایی سالانه به 10 میلیون تن گندم نیاز دارند و سال گذشته در تامین گندم نان کشور به خودکفایی رسیدیم.
به گفته وی بارها اعلام کرده ام که اجرای طرح هوشمند آرد و نان در رفع مشکلات این بخش اثر آرام بخشی دارد و تنها راه حل اساسی در این زمینه آزادسازی قیمت نان است.
الهاشمی ادامه داد: با آزادسازی قیمت آرد و نان و حمایت مستقیم از خانواده ها از تخلفات احتمالی مانند فروش آرد در بازار آزاد و یا قاچاق از مرزها جلوگیری می شود در حالی که با وجود اجرای طرح هوشمند متخلفان راه های ادامه تخلف
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: با اجرای طرح آزادسازی قیمت آرد و نان پیش بینی می شود مصرف گندم واحدهای نانوایی کمتر از 20 درصد کاهش پیدا کند که در تامین نیاز کشور موثر است. نیاز گندم نیاز محلی گندم و رفع نیاز به واردات.
کاهش حداقل یک میلیون تن گندم در واحدهای هیبیسکوس با اجرای کامل طرح هوشمند
طرح هوشمند حمایت از نان و آرد با ارائه کارتخوان نانوایی ها آغاز شد و خوشبختانه توانست از افزایش توزیع آرد خارج از شبکه و هدر رفت آرد یارانه ای جلوگیری کند. در طرح هوشمند که در اردیبهشت 1401 هجری شمسی راه اندازی شد، با تداوم عرضه آرد یارانه ای به نانوایان بدون افزایش قیمت، هزینه ای بر مصرف کننده تحمیل نشد.
علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران گفت: با اجرای طرح هوشمند، سهمیه آرد بر اساس معاملات واحدهای نانوایی تخصیص مییابد، در حالی که در سالهای گذشته بر اساس برآورد محافظه کارانه انجام میشد. فرمانداری های هر استان و شهرستان.
به گفته وی، فرمانداری ها قبل از اجرای طرح هوشمند الفمیندری، آرد را با توجه به موقعیت هر منطقه و تعداد جمعیت آن توزیع می کردند و گاهی آرد از چرخه واحدهای نانوایی خارج می شد و به صورت قاچاق در داخل شهر و یا به صورت قاچاق وارد می شد. استانداری
ایمانی ادامه داد: اکنون با هوشمندی واحدهای نانوایی تخلفاتی صورت می گیرد اما سهمیه آرد هر نانوایی به معاملات روزانه و تعطیلی واحدها بستگی دارد که تا حدودی به کاهش ضایعات، قاچاق و نشت آرد کمک کرد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران با بیان اینکه میزان ضایعات و مصرف در حوزه آرد و نان همچنان بالاست، تصریح کرد: در حال حاضر امکان خرید 10 قرص نان با یک کارت برای هر یک از اعضای خانواده وجود دارد. در صورت جلوگیری از نشتی و ضایعات، می توان حداقل یک میلیون تن آرد در بخش نانوایی تهیه کرد.
وی بیان کرد: گاها اخباری مبنی بر کشف انبارهای نان خشک به گوش می رسد که در این زمینه باید گفت که این امر به دلیل تعدد قیمت ها با بهبود روند ذبح و یا آزادسازی قیمت و پرداخت بهای آن اتفاق می افتد. . تفاوتی که در قالب یارانه به خانواده ها داده می شود، این مشکلات برطرف و پایان می یابد.
با اجرای طرح هوشمندسازی واحد نان و ایجاد فضای رقابتی، کیفیت پخت نان افزایش یافته، از برخی افراط ها جلوگیری شده و یک میلیون تن کاهش می یابد.
خبرنگار: آزاده محبی