آیا بارورسازی ابرها برای مقابله با کم آبی موثر است؟


رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیم و خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: بر اساس گزارش های موثق، عملکرد و اثربخشی بارورسازی ابرها برای مقابله با کم آبی کمتر از 10 درصد برآورد شده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا به نقل از سازمان هواشناسی کشور، عهد تعزیف در جلسه هماهنگی کارگروه شفاف سازی علمی سازمان هواشناسی کشور گفت: داده های رصد زمینی قبل و بعد از آزمایش بارورسازی ابرها در برخی از کشورها نشان می دهند که مطالعه تاثیر و عملکرد بارورسازی کار آسانی نیست و به دلیل تنوع طبیعی پارامترهای مختلف ابر، اغلب با دقت کافی قابل تشخیص نیستند.
وی افزود: با تمام این اوصاف بر اساس گزارش های موثق، عملکرد و بازده بارورسازی ابرها در بهترین حالت کمتر از 10 درصد برآورد می شود.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیم و خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: عملیات بارورسازی ابرها در 2 نوع انجام می شود; یکی در ابرهای سرد زمستانی و دیگری در ابرهای گرم که معمولا در فصل گرم بهار و تابستان انجام می شود و عملکرد و نتایج متفاوتی دارد.
وظیفه بیان کرد: خروجی نتایج جهانی بر عملکرد بارورسازی ابرهای سرد زمستانی به ویژه در مناطق کوهستانی که دارای آب فوق سرد فراوان هستند، نشان می دهد که در این سامانه ها قابلیت افزایش بارندگی در محدوده و بازه زمانی محدود امکان پذیر است. اما درصد تاثیر آن خیلی زیاد نیست و در این نوع کوددهی معمولاً هدف اصلی افزایش بارش برف و تجمع برف در مناطق کوهستانی است.
وی خاطرنشان کرد: برای تأمین ارزش افزوده این کار، تأثیر بارورسازی در زمان و مکان طولانی باید با آگاهی از ویژگیهای سیستم ابری مانند دینامیک و فیزیک ابر، ساختار ابر، دما، جهت و سرعت باد در مناطق مختلف بررسی شود. لایههای جو و غیره برای ایجاد ارزش اقتصادی و اجتماعی از عملیات لقاح انجام شود.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی سازمان هواشناسی بیان کرد: یافته های اکثر کشورها نشان می دهد که نتایج بارورسازی ابرهای گرم تابستان چندان دلگرم کننده نیست زیرا تغییرات طبیعی درون این نوع سامانه ابری بسیار زیاد است.
وظیفه اضافه کرد: استفاده از باروری ابرها برای مقابله با کم آبی و رفع سایر نیازهای اجتماعی در شرایط اقلیمی جدید یکی از مهم ترین دلایل استفاده دولت ها در مناطق کم بارش جهان است که گاه ناامیدکننده و غیرمنطقی است. در مورد یافته های علمی
وی گفت: به طور کلی بارورسازی ابرها یک موضوع تحقیقاتی است که در کشورهای خاصی انجام می شود و منعی برای انجام آن وجود ندارد. اما این کار باید بر اساس اصول علمی و دانش سیستم های جوی و ابری و تعاملات درون ابری و بر اساس نتایج و اندازه گیری های فنی و علمی توسعه یابد و در همه سیستم های ابری و در همه مناطق نمی توان نتایج مثبتی را انتظار داشت. .