یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

آیا ایران با بحران فروش فرش مواجه است؟

رئیس شورای جهانی صنایع دستی که به همراه جمعی از هنرمندان دیگر کشورها در جشنواره بین المللی صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر (سرو سیمین 8) حضور یافته بود، در حاشیه این نمایشگاه با خبرنگاران به گفتگو پرداخت.

به گزارش خبرنگار ای بی اس نیوز، سعد القدومی ضمن ابراز خرسندی از حضور در جشنواره بین المللی صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر، گفت: انجمن میراث فرهنگی نزدیک به 60 سال است که فعالیت دارد. هدف این انجمن نه تنها توسعه صنایع دستی است، بلکه به حفظ صنایع دستی در سطح ملی نیز اهمیت می دهد.

وی گفت: بین سال های 1390 تا 1391 پل ارتباطی بین میراث فرهنگی بین المللی و میراث فرهنگی ایران شکل گرفت. در آن زمان مادرم رئیس این انجمن در کویت بود. این انجمن تمام تلاش خود را برای ایجاد پل ارتباطی بین صنعتگران کشورهای مختلف جهان به ویژه خاورمیانه انجام داده است.

قدومی تصریح کرد: این انجمن که در کویت تأسیس شد، پیوندی بین پنج قاره ایجاد کرد و تلاش کرد تاریخ ایران و هنرمندان آن را به جامعه جهانی عرضه کند و فعالیت های بین المللی داشته باشد. این می تواند یک راه عالی برای دستیابی به تبلیغات جهانی صنایع دستی ایرانی باشد.

رئیس شورای جهانی صنایع دستی ادامه داد: این انجمن دو هدف عمده را دنبال می کند که اولین آن ایجاد یک شهر صنایع دستی است. در زمان حضور مادرم این فعالیت ها از سال 1391 شروع شد و توجه ویژه ای به ایران شد. در سراسر جهان شهرها و شهرک های جهانی در مقیاس جهانی شناسایی و ثبت شده اند. از ایران نیز درخواست حضور در هیئت داوران این انجمن بود و تا سال 2021 سفرهایی برای بررسی شهرهای ایران به ایران انجام شد. قضات بین المللی شهرها را در چهار حوزه ارزیابی کردند.

او اضافه کرد: دومین فعالیت این انجمن، جایزه بهترین هنرهای هنری است. صنایع دستی از سراسر جهان برای دریافت جوایز به این انجمن ارسال می شود. مهم نیست اثر هنری با چه تکنیکی خلق شده است، مهم این است که با دست ساخته شده باشد.

وی گفت: سازمان میراث فرهنگی ایران به 67 هزار هنرمند در سراسر ایران دسترسی دارد و تلاش کرد تا آنها را به انجمن ما معرفی کند. هر کسی از هر کجای ایران می تواند اطلاعات خود را در انجمن ثبت کند. برای اهدای جایزه، هنرمندان آثار خود را به انجمن ارسال می کنند و هیئت داوران بهترین ها را انتخاب می کنند.

القدومی ادامه داد: این انجمن مستقل از یونسکو است، اما هر چیزی که ما تایید کنیم مورد تایید یونسکو خواهد بود. با تشکر از سازمان ما، یونسکو می تواند دریابد که کدام آثار ثبت بین المللی شده اند. اگر واقعاً تأیید ما را داشته باشید، از طریق تأیید ما توسط یونسکو نیز به رسمیت شناخته خواهید شد.

وی گفت: شهر جهانی صنایع دستی پروژه اولیه یونسکو بود که بعداً اصلاح شد. ما هر دو پروژه – ایجاد شهر صنایع دستی و اهدای جایزه بهترین صنایع دستی – را پس از تغییر در اهداف یونسکو ادامه دادیم. یکی از اهداف ما حفظ سنت ها و اطمینان از استفاده از محصولات ارگانیک برای ایجاد صنایع دستی است.

سعد القدومی در تشریح آثار منتخب این انجمن گفت: انجمن ما حق حفظ آثار را دارد و از این رو موزه ای در ازبکستان داریم که 150 اثر در آن به نمایش گذاشته شده است. با شرکت در این رویداد هر فردی که گواهینامه دریافت می کند می تواند به راحتی در مسابقات دیگر شرکت کند.

رئیس شورای جهانی صنایع دستی درباره آثار به نمایش درآمده در این موزه گفت: آثار نگهداری شده در موزه حاصل تلاش مادرم و در واقع هدیه ای از او بود. او معتقد بود که هنرها نباید ربطی به سیاست، نژاد و عقاید داشته باشند.

وی افزود: ایران قبل از سال 2012 مشکلات زیادی داشت. زیرا سیاست مداخلات زیادی در جامعه صنایع دستی داشته است. تا به امروز تلاش های زیادی برای ثبت جهانی این آثار صورت گرفته است. در واقع فارغ از سیاست وارد کار هنری و تاریخی شده است.

قدومی گفت: در سفر قبلی که مادرم به ایران آمد، از تبریز به اصفهان و مشهد هم رفت. چون می خواستند شهرهای خاصی را در دنیا ثبت کنند. در طول 12 سال گذشته، مادرم به سرتاسر جهان سفر کرده است.

وی با اشاره به دلیل نقش ضعیف ایران در برندسازی جهانی خاطرنشان کرد: متاسفانه مشکل از شما نیست، مشکلی که وجود دارد ذهنیت های خارجی است. سازمان میراث فرهنگی ایران مشتاق دعوت از هنرمندان بین المللی است، اما متأسفانه برخی معتقدند در صورت سفر به ایران ممکن است با محدودیت هایی مواجه شوند یا بعداً ویزا دریافت نکنند. البته باید بگویم که اوضاع رو به بهبود است.

رئیس شورای جهانی صنایع دستی با اشاره به برگزاری جشنواره صنایع دستی فجر گفت: در این جشنواره دو موضوع خیلی روی من تاثیر گذاشت. اولین اتفاقی که در افتتاحیه رخ داد، رژه دانش آموزان و کسانی بود که برای جشن این هنر و صنعت آمده بودند. صنایع دستی باید در سراسر جهان زنده بمانند. تا پیش از این صنایع دستی در ایران به صورت سنتی ساخته می شد، اما امروزه به صورت آکادمیک در دانشگاه ها دنبال می شود که می تواند باعث بقای صنایع دستی شود. باید به صنایع دستی کمک کرد تا از هر طریق ممکن زنده بمانند.

قدومی بیان کرد: جامعه ایران جامعه جوانی است که واقعاً به سمت تحصیل دانشگاهی می رود و اتفاقی که برای صنایع دستی افتاده این است که اکنون به صورت آکادمیک انجام می شود. این استاد دانشگاه گفت که مجله صنایع دستی دیجیتال را طوری طراحی کرده است که برای جامعه جهانی قابل دسترس باشد. در گذشته تدریس صنایع دستی در دانشگاه کمتر از امروز بود اما امروزه تا مقطع دکتری نیز پیش رفته است.

آیا ایران با بحران فروش فرش مواجه است؟

وی در پاسخ به این سوال که گفته می شود پاکستانی ها و هندی ها طرح های فرش ما را می بافند و ما در فروش فرش با بحران مواجه هستیم، آیا نمی توان فرش را یک محصول فرهنگی و هنری دانست؟ وی گفت: موضوع کپی برداری یک مشکل جهانی است و فقط به فرش ایران مربوط نمی شود، بلکه مشکل این است که جامعه جهانی فرش ایران را به خوبی می شناسد و می تواند تشخیص دهد که فرش ایرانی است یا کپی فرش ایرانی. انجمن فرش نیمه خصوصی در تهران فعالیت می کند و با تمام دنیا همکاری می کند.

وی بیان کرد: همه این فعالیت ها را به لطف مادرم ادامه می دهم، او علاوه بر اینکه نویسنده بزرگی است، ذهن ریاضی هم داشت و رابطه محکمی بین ریاضی و هنر وجود دارد. ضرب المثل معروف او این بود که بدون هنرمندان صنایع دستی و صنعتگران دنیا، تمدنی پدید نمی آمد. تمدن ها توسط افرادی ایجاد می شوند که با فلزات، فرش ها و غیره خلق شده اند. و شایسته قرار گرفتن در بهترین موقعیت ها هستند. تاریخچه آن به 7 و 8 هزار سال قبل باز می گردد. یکی از اهداف مادرم حفظ این هنر و قرار دادن کسانی که کار می کنند در بالاترین سطح بود.

مشکل اینجاست که جامعه جهانی فرش ایرانی را به خوبی می شناسد و می تواند تشخیص دهد که فرش ایرانی است یا کپی از فرش ایرانی.

قدومی در پایان خاطرنشان کرد: همه این کارها را از سر عشق انجام می دهم اما متاسفانه نسل جدید به دلیل نداشتن منفعت مالی به صنایع دستی نمی پردازند. ایجاد شرایط یکی از مهمترین وظایف دولتمردان است زیرا اگر کسی این کار را با عشق انجام ندهد میراث ملی از بین می رود.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *