تقاضای حذف برون سپاری عملیات ارزی به بخش خصوصی چیست/ سهم بخش خصوصی در صادرات چقدر است؟
در جلسه اخیر اتاق بازرگانی تهران با معاون ارزی بانک مرکزی، نمایندگان بخش خصوصی خواستار تک نرخی شدن ارز و حذف قراردادهای ارزی برای بخش خصوصی شدند چرا که این امر منجر به کاهش صادرات و رقابت زیاد در زمینه های مختلف و از طرفی کل صادرات بخش خصوصی واقعی حدود 10 تا 12 میلیارد دلار است.
به گزارش ای بی اس نیوز، از بهار 1396 و به موازات از سرگیری تحریم های آمریکا، دولت اعلام کرد که برای تامین نیازهای ارزی، صادرکنندگان موظف شدند ارز حاصل از صادرات خود را در چارچوب چند روش خاص به کشور بازگردانند. بر این اساس صادرکنندگان برای استفاده از تسهیلات صادراتی و جلوگیری از جرایم اقتصادی باید ارز خود را در قالب تعهد ارزی به کشور بازگردانند.
اما در سال های اخیر انتقادات زیادی به این پروژه وارد شده است. یکی از مهمترین انتقادها این است که صادرکنندگان باید ارزهای خود را به قیمتی کمتر از نرخ ارز بازار آزاد بفروشند و از سوی دیگر باید مواد اولیه خود را در بازار داخلی با نرخ ارز آزاد تهیه کنند. قیمت ارز.
همچنین در برخی حوزهها بهویژه فرش، انقباض ارز بر صادرات اثر منفی داشت تا جایی که در بودجه 1402 مقرر شد صادرات فرش به استثنای مواد اولیه از پرداخت ارز معاف شود. تعهد. اما این موضوع نیاز به جدول و دستورالعملی داشت که هنوز تهیه نشده و به همین دلیل این موضوع هنوز اجرایی نشده است.
همچنین به گفته نورانی، رئیس اتحادیه سراسری محصولات کشاورزی ایران، در جلسه اخیر اتاق بازرگانی تهران با رئیس کل ارزی بانک مرکزی، بخشی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی نتوانستند ملاقات کنند. انتظارات آنها تعهدات مبادله ای از سال 2017 و بسیاری از کارت های آنها به حالت تعلیق درآمده است. این مشکلات منجر به کاهش 30 تا 40 درصدی صادرات محصولات کشاورزی شد. عرب یکی از اعضای هیات مدیره جامعه مدیران و متخصصان صنعت کفش ایران نیز در این جلسه با اشاره به کاهش بازار کفش در عراق و افغانستان از دست ایران خارج شده است. 25 تا 30 درصد در صادرات کفش به دلیل چالش تامین ارز صادراتی در سامانه نیما. از آنجایی که رقابت بسیار شدید است، بانک مرکزی می تواند با تسهیل بازگشت ارزهای صادراتی به افزایش صادرات کمک کند.
بنابراین تقاضای بخش خصوصی برای حذف برون سپاری همچنان مطرح است و این موضوع روز گذشته در اولین صبحانه تجاری دهمین دوره اتاق بازرگانی تهران با حضور معاون ارزی بانک مرکزی بار دیگر مطرح شد. .
در این جلسه نمایندگان بخش خصوصی در اتاق تهران و تشکل ها مشکلات خود را در روند دریافت ارز برای واردات و بازگشت ارزهای صادراتی از جمله تک نرخی شدن ارز و حذف قراردادهای ارزی برای بخش خصوصی بیان کردند. و همچنین خاطرنشان شد که 70 درصد گیر افتادن کالا در گمرکات کشور به دلیل تاخیر در تخصیص ارز است.
نمایندگان بخش خصوصی همچنین از روند طولانی تخصیص ارز و بلوکه شدن منابع ریالی خود تا دریافت ارز که معمولاً سه تا شش ماه طول می کشد انتقاد کردند و معاون ارزی بانک مرکزی نیز قول داد که شرایط تخصیص ارز فراهم شود. بهبود خواهد یافت. در نیمه دوم سال.
سهم بخش خصوصی در صادرات چقدر است؟
به گفته نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران، در این جلسه مجموع صادرات بخش خصوصی واقعی حدود 10 تا 12 میلیارد دلار است. به همین دلیل فعالان بخش خصوصی خواهان لغو قراردادهای بخش خصوصی هستند و معتقدند این موضوع باید در مورد صادرات شرکت های دولتی نیز اجرایی شود.
بر این اساس، با توجه به اینکه مجموع صادرات کشور در سال گذشته از مرز 53 میلیارد دلار گذشت، می توان گفت آنچه که اتاق بازرگانی تهران آن را سهم واقعی بخش خصوصی نامید، بین 18، 8 تا 22.6 درصد از کل صادرات را به خود اختصاص داده است. در سال 1401. و بر این اساس لغو قرارداد مبادله ای این بخش آسیب جدی به پروژه مذکور وارد نخواهد کرد.
انتهای پیام