صادقچه تاکید کرد: ما به هیچ وجه عقب نخواهیم ماند و افزایش ترافیک هوایی و بخش های پروازی و همچنین استفاده از تجهیزات و فناوری های نوین در صنعت هوانوردی و آموزش بین المللی از مهم ترین برنامه های جنرال ایر است. اداره کنترل ترافیک برای آینده
مدیرکل کنترل ترافیک هوایی کشور با اشاره به نقش مهم شرکت های دانش بنیان در پویایی صنعت هوانوردی گفت: شرایط کنونی ایران ایجاب می کند بیش از گذشته از متخصصان جوان داخلی حمایت کنیم. این شرکت ها در بسیاری از زمینه ها افتخار کرده اند و چندین بخش از صنعت هوانوردی را به دلیل وابستگی به کشورهای دیگر بی استفاده کرده اند، اما در برخی زمینه ها برای رسیدن به نقطه ایده آل به زمان بیشتری نیاز داریم.
صادقچه با بیان اینکه مجامع بین المللی در برابر تحریم های ظالمانه علیه ایران سکوت کرده اند، یادآور شد: با توجه به حساسیت صنعت هوانوردی و اهمیت نجات جان انسان ها، بارها در مجامع بین المللی خواستار رفع تحریم ها در این حوزه شده ایم. اما متاسفانه به دلایل سیاسی و عدم همکاری جوامع تاکنون نتیجه ای در این زمینه حاصل نشده است. این امر باعث شده است که مسئولیت اولیه ارائه خدمات ترافیک هوایی و حفظ ایمنی پرواز بر دوش کنترلرهای ترافیک هوایی بیفتد.
وی با اشاره به تعداد پروازهای جام جهانی گفت: سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری برای این رویداد حدود 1000 تا 2000 پرواز در منطقه افزایش ترافیک هوایی را پیش بینی کرده است و ایران و سایر کشورهای منطقه آمادگی دارند. ارائه خدمات ترافیک هوایی به پروازها
absnews
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، امیرحسین صادقچه یادآور شد: اقدامات لازم برای انجام موارد مربوط به افزایش پروازهای جام جهانی در حد توان و با استفاده از نیروی متخصص و توانمند در حوزه هوایی برنامه ریزی شده است. کنترل ترافیک، ما با هیچ مشکلی مواجه نخواهیم شد.
وی گفت: صنعت هوانوردی و اداره کل کنترل ترافیک هوایی با وجود تحریم های ظالمانه لحظه ای از حرکت باز ننشستند و با اتکا به توان داخلی و نیروهای متخصص توانستند استانداردهای لازم را در عرصه جهانی به دست آورند. این امر در حالی محقق شده است که کشورهای همسایه با استفاده از مشاوران اروپایی و آمریکایی موفق به انجام آن شده اند.