آرسنیک موجود در برنج از کجا می آید؟
یک متخصص گیاه پزشکی گفت: وجود آرسنیک و کم و زیاد شدن آن در برنج ربطی به سم مصرفی ندارد و این فلزات سنگین را می توان در خاک یا آب یافت. اگرچه برخی از کودها نیز می توانند جذب عناصر را افزایش دهند.
رضا غیاثی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، مصرف سموم در استان گیلان را نسبتاً کم دانست و گفت: در استان گیلان حدود یک سوم شالیزارها و شالیزارها عمدتاً با سم گرانول سمپاشی می شود و برای مابقی سم پاشی می شود. از سموم استفاده نکنید البته این مشکل در مورد استفاده از علف کش برای برنج صدق نمی کند.
وی افزود: علاوه بر این، مزارعی که سمپاشی می شوند، به دلیل اینکه زمان سمپاشی با زمان برداشت فاصله دارد و دوره کارن گذشته است، بنابراین سموم باقیمانده در آنها بسیار کم است.
این متخصص گیاهان دارویی ادامه می دهد: میزان مصرف سم گرانولی برای مبارزه با پروانه برنج در هر هکتار بستگی به نوع سم دارد که از 20 کیلو تا 30 کیلو می تواند باشد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان افزود: اندازه گیری سموم و فلزات سنگین باقیمانده بر عهده سازمان غذا و دارو است.
قیاشی در ادامه به نظارت بر ذخایر سموم اشاره کرد و گفت: با همکاری سایر نهادهای ذیربط در حال رصد تمامی سموم کشاورزی استان هستیم تا ببینیم چه سمومی را در استان توزیع می کنند. در صورتی که تاریخ انقضای محصول به پایان رسیده باشد، آن را از فروشگاه جمع آوری کرده و به مراجع مربوطه ارسال می کنیم. همچنین سامانه پایش سم فعال است و فروشگاههای دارای مجوز نیز تحت پوشش این سامانه هستند و انتظار میرود فروشگاههای غیرمجاز که تحت نظارت سامانه نیستند، مجوز آنها لغو شود.
وی گفت: اطلاعیه های قبلی صادر شده است تا کشاورزان بدانند چگونه و چه زمانی از سموم استفاده کنند و کشاورزان و باغداران از طرق مختلف مطلع شوند. وی گفت: سال ها از اجرای این نسخه می گذرد. البته سازمان حفظ نباتات به دنبال امکان تجویز الکترونیکی است.
این متخصص گیاهان دارویی می افزاید: همچنین در حال حاضر در حال برگزاری دوره های تکمیلی برای سم فروشان هستیم و باید آموزش های لازم را ببینند.
غیاشی در پاسخ به این سوال که آیا وجود فلزات سنگین و آرسنیک ربطی به سم های مصرفی در مزارع دارد، پاسخ داد: وجود آرسنیک و افزایش و کاهش آن در برنج ربطی به سم مصرفی ندارد. و ممکن است این فلزات سنگین در خاک یا در آب یافت شوند. اگرچه برخی از کودها نیز می توانند جذب عناصر را افزایش دهند.
انتهای پیام