مدیرکل ایمنی و امنیت دریانوردی سازمان بنادر و دریانوردی به تشریح آخرین وضعیت تامین سوخت کم گوگرد برای کشتیهای ایرانی پرداخت و گفت: پیشنویس آییننامه اجرایی تامین سوخت دریایی برای تسهیل در تامین سوخت کم گوگرد در حال تهیه است. .
نادر پسنده در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره وضعیت فعلی عرضه سوخت کم سولفور برای کشتی های ایرانی اظهار کرد: با اجرای الزام جهانی استفاده از میزان گوگرد سوخت کم سولفور (IMO 2020) از ابتدای ژانویه 2020. (11 ژانویه 2018). بر اساس ضمیمه 6 کنوانسیون MARPOL، کشتی ها موظفند در سفرهای بین المللی از سوختی با محتوای گوگرد نیم درصد استفاده کنند.
وضعیت سوخت ناوگان دریایی ایران در سفرهای خارجی
وی افزود: در همین راستا، ناوگان دریایی کشور از ابتدای دی ماه 99 از سوخت 50 درصدی سولفور برای سفرهای خارجی خود استفاده می کند و بخشی از این سوخت توسط پالایشگاه شازند اراک تولید و بخشی دیگر نیز تامین می شود. .
مدیرعامل سازمان ایمنی دریانوردی و حفاظت بنادر و دریانوردی با بیان اینکه باید ظرفیت تولید سوخت کم سولفور در کشور افزایش یابد و تولید سوخت به یک پالایشگاه وابسته نباشد، گفت: در رده سوخت، وزارت نفت مسئول تولید و توزیع سوخت در کشور و این است. این وزارتخانه گفت که قصد دارد تعداد پالایشگاه هایی را که نیم درصد سوخت گوگرد تولید می کنند، افزایش دهد.
پنده با بیان اینکه معافیت سازمان بنادر و دریانوردی برای کشتی های ایرانی که فقط در آب های داخلی کشور تردد می کنند، توضیح داد: امیدواریم تولید سوخت کم سولفور در کشور به حدی برسد که این کشتی ها نیز بتوانند. برای استفاده از سوخت کم سولفور از سوی دیگر، از سال 2015، اکثر کشورهای اروپا و آمریکا الزامات سخت گیرانه تری برای سوخت کشتی ها دارند و از سوخت حاوی 10 درصد گوگرد استفاده می کنند.
لزوم افزایش تولید سوخت کم سولفور در کشور
وی با بیان اینکه تا سال 2025 کشتیرانی در دریای مدیترانه (کشورهای پایین قاره اروپا و برخی کشورهای آفریقایی) ملزم به استفاده از سوخت حاوی 10 درصد گوگرد است، گفت: بنابراین تردد کشتی های ایرانی در آب ها انجام می شود. از مناطق مذکور در قاره اروپا و آمریکا و برخی از کشورهای آفریقایی) مشمول استفاده از سوخت 10 درصدی گوگرد است.
مدیرعامل سازمان ایمنی دریانوردی و حفاظت بنادر و دریانوردی افزود: بنابراین وزارت نفت در برنامههای توسعهای خود باید به دنبال افزایش پالایشگاههای با ظرفیت تولید سوخت با یک دهم درصد گوگرد باشد. حرکت به سمت استفاده از سوخت های حاوی یک دهم گوگرد. و حتی کشورهایی مانند ژاپن، سنگاپور، مالزی، مکزیک و برخی بنادر چین اعلام کرده اند که میزان گوگرد موجود در سوخت کشتی ها را تا سال 2027 به 10 درصد کاهش خواهند داد.
برنامه تسهیل تامین سوخت کم گوگرد در کشور
این مقام سازمان بنادر و دریانوردی در خصوص تسهیل عرضه سوخت های کم گوگرد در کشور نیز خاطرنشان کرد: پیش نویس «آیین نامه اجرایی سوخت رسانی دریانوردی» با همکاری نمایندگان سازمان بنادر و دریانوردی در دست اجراست. وزارت نفت، دولت و سایر نهادهای ذیربط. مقررات فوق بر اساس چشم انداز آتی سوخت در صنعت دریایی، برنامه هفتم توسعه و در راستای توسعه بخش بانکی کشور تدوین شده است.
انتهای پیام