به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، نشست علمی و تخصصی مرکز تحقیقات توسعه و آینده نگری با عنوان «ساماندهی روابط دولت و جامعه با نفت» برگزار شد. احمد زارمکار; مشاور وزیر نفت در امور برنامه و بودجه به عنوان مدیر علمی جلسه و همچنین احمد داوودی; رئیس سابق امور انرژی سازمان برنامه و بودجه کشور و محمد مصطفوی; در این نشست کارشناسان حوزه نفت و انرژی به عنوان سخنران به ارائه دیدگاه های خود پرداختند.
در ابتدای جلسه احمد زارمکار; مشاور وزیر نفت در امور برنامه و بودجه سخنان خود را درباره برنامه هفتم آغاز کرد و گفت: در برنامه هفتم از برنامه ریزی کلاسیک خارج شدیم و به سمت برنامه ریزی استراتژیک رفتیم. در برنامه هفتم نظر مثبتی که وجود داشت این بود که روش برخورد با مشکلات بر اساس آسیب هایی بود که در آن اداره وجود داشت.
کشاورز با بیان سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه در حوزه انرژی، مواردی از قبیل شفاف سازی و تنظیم درآمد و هزینه شرکت نفت و سایر بنگاه های دولتی در بودجه بخش اقتصادی، افزایش حداکثر تولید انرژی را برشمرد. نفت خام و گاز طبیعی در میادین مشترک و افزایش نرخ بازیافت در میادین به صورت مستقل و افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز، اجرای چندین پروژه اقتصادی محرک در سطح ملی و فعال سازی مزیت های جغرافیای سیاسی و تبدیل جمهوری اسلامی ایران به مرکز تجارت انرژی و خدمات بازرگانی.
وی اهداف کلی برنامه هفتم توسعه انرژی را تشکیل قطبی برای ایفای نقش محوری در تجارت و ترانزیت انرژی در منطقه، به حداکثر رساندن تولید و صادرات انرژی کشور با مدیریت و بهینه سازی مصرف به منظور کاهش عدم تعادل عنوان کرد. بین تولید و مصرف حامل های انرژی و همچنین افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت.
مشاور وزیر نفت در امور برنامهریزی و بودجه افزود: در خصوص تصمیمگیریها در حوزه انرژی در کشور، نکته مثبت این است که این بار امانتدار قانون برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم توسعه در کشور برنامهریزی میکند. بخش انرژی یک سازمان دولتی مانند وزارت اقتصاد و دارایی است. در نظر گرفته شد که حداقل برای دستیابی به اهداف مربوطه، سازمانی وجود دارد که بتواند منابع مورد نیاز خود را تامین کند، تصمیم گیری کند و ممیزی را انجام دهد.
به نشستن ادامه داد احمد داوودی; رئیس سابق امور انرژی سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: مشکل اصلی این است که قانون مشخص و دائمی برای نفت نداریم. مثلاً برای ساختارهای مختلف مثل وزارت نفت و شرکت نفت قوانین داریم. اما برای خود بحث نفت، بعد از ملی شدن صنعت نفت که خیلی مفصل نبود، قانون نداریم. گفتنی است بر اساس برنامه های مصوب شورای عالی انرژی در دو برنامه یکی نفت و دیگری گاز برای تأثیرگذاری بر توسعه کشور در حوزه نفت و گاز، در مجموع حدود 8 میلیارد دلار در پچ نفت و حدود 12 تا ما سالانه به 16 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز نیاز داریم.
وی مهمترین چالش های حوزه انرژی را وابستگی مزمن و سنتی بین 30 تا 50 درصد بودجه دولت به درآمدهای حاصل از فروش نفت و اثر تورمی ناشی از تبدیل فوری دلارهای نفتی به ریال در خزانه دانست. . و گسترش نقدینگی، کمبود سرمایه و کاهش شدید سرمایهگذاریها بدون شرکت نفت و همچنین فضای غیرشفاف و نبود بسترهای قانونی لازم برای جذب سرمایههای داخلی و خارجی در صنعت نفت کشور. .
احمد داوودی وی ادامه داد: البته در حوزه انرژی نیز باید اصلاحاتی انجام شود، از جمله کمک به کنترل تورم با تبدیل نکردن مستقیم دلارهای نفتی به ریال و اصلاح ساختار دستگاه دولتی یک دولت به دولت دیگر. مستاجر نفت با تکیه بر مالیات ها و درآمدهای تثبیت شده و جلوگیری از رشد اندازه دولت بدون رشد و توسعه اقتصاد ملی، شفافیت در نقش و مأموریت صندوق توسعه ملی، اصلاح ساختار شرکت ملی نفت به بنگاه تجاری با ظرفیت تولید، رقابت و سودآوری، جذب سرمایه های غیردولتی. وی صنعت نفت و ساختار و شفافیت ماموریت صندوق توسعه ملی و سازمان برنامه و بودجه کشور را در سطح ملی و فراتر از دولت برشمرد.
به نشستن ادامه داد محمد مصطفوی; یک کارشناس نفت و انرژی گفت: رابطه دولت و جامعه با نفت رابطه ای است که سالانه حدود 110 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی به جامعه سود مالی می دهد، در حالی که تولید ناخالص داخلی کشور تقریباً 460 میلیارد دلار در سال است. این بدان معناست که یک چهارم تولید ناخالص داخلی کشور توسط نفت تضمین می شود. این بدان معناست که درآمدهای نفتی بخش قابل توجهی از اقتصاد کشور را تشکیل می دهد. در نتیجه ما در موقعیتی قرار می گیریم که بعید است تغییر کند.
وی ادامه داد: رابطه دولت و جامعه با نفت باید در سه حوزه قیمت، انحصار و بروکراسی اصلاح شود. در مورد قیمت نیز نمی توان تغییرات زیادی ایجاد کرد زیرا نمی توان از طریق تغییرات قیمت، رابطه دولت و جامعه با نفت را تغییر داد. در مورد انحصار باید توجه داشت که انحصار در همه جا برای بهره وری مضر است و هر جا که انحصار کاهش یابد مانند معدن، مسکن و … بهره وری افزایش یافته است.
مصطفوی افزود: مشکل بعدی در رابطه دولت و جامعه با نفت بروکراسی است. مدلی که در حال حاضر برای بوروکراسی وجود دارد، مدل نظارتی است، یعنی مدلی که در آن هر کاری نیاز به مجوز از بالا دارد، در حالی که مدل صحیح آن مدلی است که نه بر روند کار، بلکه بر نتیجه تمرکز دارد. به طور کلی باید توجه داشت که بوروکراسی بی پایان در روند اجرای کار، موانعی را برای این فرآیند ایجاد می کند.
absnews