08:27 – 06 نوامبر 1403
طبق آمار سالانه صنعت نساجی بین 180 تا 200 هزار تن پنبه نیاز دارد و در شرایط کنونی 50 درصد نیاز کشور با احتساب سابقه خودکفایی وجود دارد دستیابی به این تولید 500 هزار تن پنبه در کشور به شرط حمایت از تولید و رسیدن به این میزان در یک برنامه مدون.
بر اساس آمار گمرک در مدت 6 ماه، 36 هزار تن پنبه به کشور وارد شده و تا پایان سال 100 هزار تن کسری پنبه برای صنعت نساجی و هر ساله مقادیری نخ باید وارد شود. باید به طور رسمی توسط کارخانه های صنعت نساجی وارد شده و یا در دست تولیدکنندگان قرار گیرد.
اگرچه ایران با سابقه تولید 350 هزار تن پنبه در سال های اخیر یکی از کشورهای تولید کننده پنبه در جهان است، اما قاچاق تصادفی پوشاک و نخ منجر به تعطیلی یا نیمه تعطیلی بسیاری از صنایع نساجی شده است. صنعت نساجی علاوه بر این که برای اشتغال بالا بسیار سودآور است.
چندی پیش حمیدرضا دهگانی نیا، سخنگوی رسمی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: در چهار ماهه نخست امسال حدود 300 میلیارد تومان پوشاک قاچاق در دست تولیدکنندگان جمع آوری شده و شاهد آن نیستیم. تعطیلی واحدهای صنعت نساجی یکی پس از دیگری
ابراهیم هزارجریبی مدیر پروژه پنبه گفت: واردات غیررسمی پوشاک بر تولید پنبه تأثیر گذاشته است، زیرا اگر بخشی از زنجیره تولید پنبه حتی پوشاک آسیب ببیند، شروع زنجیره را تحت تأثیر قرار می دهد.
نیمی از پنبه مورد نیاز صنعت نساجی در داخل تامین می شود
محمدحسین کاویانی، مدیرعامل صندوق پنبه گفت: با توجه به هزینه های بالای تولید، عدم حمایت دولت مانع از خودکفایی پنبه و تامین نیازهای صنعت نساجی می شود.
وی با بیان اینکه صنعت نساجی و تولید پوشاک بین 180 تا 200 هزار تن پنبه نیاز دارد، تصریح کرد: طبق آمار سالانه به بیش از 200 هزار تن پنبه نیاز است و تولید داخلی چاره کار نیست. بنابراین بخشی از نخ مورد نیاز از طریق واردات تامین می شود.
کاویانی ادامه داد: طبق آمار سال گذشته 25 هزار تن نخ به صورت پیلهای وارد شده است زیرا کشورهای صادرکننده نخ مشوقهای صادراتی به تولیدکنندگان میدهند که منجر به باقی ماندن نخ و تولید پنبه در دست کارخانههای داخلی شد. بنابراین باید تمهیدات لازم برای اعطای امتیاز به تولیدکنندگان داخلی اندیشیده شود تا امکان رقابت با تولیدکنندگان خارجی وجود داشته باشد.
مدیرعامل صندوق پنبه بر افزایش تعرفه واردات پنبه تاکید کرد و افزود: اکنون تعرفه واردات پنبه 1 تا 2 درصد است و این توجیهی ندارد بنابراین با مزایای گمرکی باید تعرفه واردات پنبه به 4 تا 5 افزایش یابد. درصد و پنبه به 10 درصد، مگر اینکه شاهد افزایش واردات یا قاچاق پنبه و نخ باشیم. در حالی که با توجه به سودآوری صنعت نساجی، حمایت های لازم از تولیدکنندگان ضروری است.
وی با بیان اینکه ایران یکی از کشورهای تولیدکننده پنبه در جهان است، گفت: واردات و قاچاق پوشاک به صورت تصادفی باعث تعطیلی و نیمه تعطیل شدن بسیاری از صنایع نساجی شده است.
در سال های گذشته واردات بی رویه پنبه در هنگام برداشت محصول آسیب جدی به تولید داخل وارد کرده است و اکنون انتظار می رود واردات در زمان برداشت ممنوع شود یا ارز آزاد برای واردات داده شود تا صنعت نساجی رغبتی به واردات نداشته باشد. در راستای یارانه است که تاثیر بسزایی در تولید داخلی و دستیابی به خودکفایی دارد.
قاچاق پوشاک بر خودکفایی در تولید پنبه تأثیر می گذارد
در ادامه عطالله الهاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی نیز گفت: با توجه به تجربه سال های گذشته امکان خودکفایی در تولید پنبه به عنوان یکی از محصولات استراتژیک در کشور وجود دارد. زیرا در شرایط کنونی بخشی از پنبه مورد نیاز باید از طریق واردات تامین شود، با توجه به اینکه تولید داخلی پنبه راه حلی برای صنعت نساجی نیست، بنابراین دولت باید برنامه هایی را در خصوص افزایش سطح کشاورزی و مکانیزاسیون در هفتم اجرا کند. قرن برنامه ریزی برای رسیدن به خودکفایی.
هاشمی با اشاره به تاثیر بد قاچاق پوشاک بر تولید داخلی پنبه گفت: قاچاق پوشاک و واردات نخ تاثیر بدی بر تولید پنبه داخلی دارد، بنابراین با تامین نیاز، خودکفایی در پنبه محقق می شود. و بنابراین دیگر نیازی به واردات نیست.
بر اساس آمارهای موجود، سالانه یک سوم نیاز صنعت نساجی از طریق واردات تامین می شود، در غیر این صورت با جلوگیری از قاچاق پوشاک، واردات پیله و حمایت از تولیدات داخلی، به خودکفایی در تولید پنبه دست خواهیم یافت ، نه تنها پنبه کشت می شود، بلکه صنعت نساجی نیز متضرر خواهد شد.
خبرنگار: آزاده محبی