00:00 – 26 مهر 1403
طبق آمار سالانه واحدهای نانوایی بین 10 تا 10.5 میلیون تن گندم نیاز دارند که با اجرای طرح هوشمندسازی آرد و نان از اردیبهشت 1401 هجری شمسی و تجهیز واحدهای نانوایی به دستگاه کارتخوان هوشمند، سیاست کاهش ضایعات و دفع را در پی خواهد داشت. از نان و نان جلوگیری از تخلف و رانت در این منطقه و پیگیری قاچاق آرد از مرزها که به گفته فعالان منطقه به نتیجه نرسید و همچنان شاهد تخلفاتی در این منطقه از جمله فروش آرد دولتی هستیم بازار آزاد، عرضه نان با قیمت های مختلف و جایگزینی نان با خوراک دام و طیور.
اگرچه قیمت نان مصوب از سال 1400 تغییری نکرده است، اما در اواسط شهریور ماه قیمت ها تغییر کرد به طوری که نان ساده سنجکی از 3 به 5 هزار تومان و نان بربری ساده با آرد نوع یک از 1800 تومان افزایش یافت. به 2500 تومان و بربری ساده با آرد نوع 2 از 2500 تومان به 3500 تومان رسید، اما با افزایش قیمت نان توسط دولت و تعیین قیمت های جدید برای نانوایانی که آرد یارانه ای دریافت می کنند، مردم همچنان با این مشکل مواجه هستند. قیمت نان افزایش می یابد.
در همین رابطه مسعود امراللهی، مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص تشریفات نظارتی در خصوص تخلفات نانوایی ها گفت: نظارت بر نانوایی ها از وزارت جهاد کشاورزی جدا شده است. 23 بهمن 1402 در جلسه شورای ملی آرد و نان کشور که در راستای حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان برگزار شد.
امراللهی گفت: بر اساس تصمیمی که در جلسه شورای ملی آرد و نان گرفته شد، مقرر شد در صورت نیاز سازمان به حمایت، تیم نظارتی وزارت جهاد کشاورزی وارد عمل شده و به این قشر کمک کند.
بسیاری از کارشناسان حوزه آرد و نان معتقدند اگرچه قیمت آرد و نان چند نرخی است، اما فساد و رانت در این زمینه طبیعی است، بنابراین قیمت آرد و نان برابر است و حمایت های دولتی پرداخت می شود. آغاز یا پایان زنجیره تنها راه حل جلوگیری از قاچاق آرد، فروش آرد در بازار آزاد، کاهش مصرف گندم و در نهایت خودکفایی است.
قیمت نان رایگان به عرضه و تقاضا بستگی دارد
محمد سلیمانی رئیس اتحادیه نانوایان سنجک تهران گفت: دولت با حمایت اتحادیه نانوایان در اواسط شهریور ماه امسال قیمت جدید نان دولتی در تهران را تعیین و اعلام کرد اما قیمت اعلام شده حمایتی است. برای نانوایان و قیمت غیر منطقی و متناسب با هزینه های تولید است.
وی با بیان اینکه قیمت آرد آزادپزها مشمول حمایت دولت نیست، تصریح کرد: قیمت نان آزادپزها به عرضه و تقاضا بستگی دارد، اما از آنجایی که تعداد این واحدها زیاد نیست، به زودی قیمت مصوب را تعیین خواهیم کرد و هم اکنون در حال ترتیب دادن واحدهای آزادپزها برای ارائه قیمت های مختلف.
سلیمانی ادامه داد: بر اساس مصوبه جدید، قیمت هر قرص نان سنجک معمولی 5 هزار تومان و نان سنجکی دوبله 10 هزار تومان است و عرضه بالای این نرخ تخلف محسوب می شود سازمان تعزیرات حکومتی و اتاق اصناف، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و اتحادیه نانوایان است.
رئیس اتحادیه نانوایان سنگک تهران بر آزادسازی قیمت نان تاکید کرد و افزود: معتقدم با آزادسازی قیمت نان و پرداخت حمایت مستقیم، مشکلات ضایعات، اسراف و فساد خاتمه می یابد، زیرا مشخص است. که تخصیص حمایت از هر محصولی منجر به فساد در آن حوزه می شود.
وی با بیان اینکه واحدهای نانوایی سالانه به 11 میلیون تن آرد نیاز دارند، گفت: برآوردها حاکی از آن است که با آزادسازی قیمت نان، مصرف آرد بیش از 30 درصد کاهش می یابد و از سوی دیگر ایجاد رقابت باعث افزایش کیفیت نان می شود. و در نهایت ضایعات نان کاهش می یابد که به نفع دولت است.
سلیمانی ادامه داد: در حال حاضر قیمت هر کیلو نان خشک 15 هزار تومان است در حالی که قیمت هر کیلو نان با قیمت مصوب 7 تا 8 هزار تومان است و مشخص است که پرداخت یارانه باعث هدر رفت و هدر رفت نان می شود. پرداخت یارانه تا پایان زنجیره و مدیریت آن توسط مردم … راه حل کامل است.
بر اساس این اطلاعیه و با موافقت وزارت کشور، علاوه بر تغییرات قیمت، گزینه کنجدی نیز به کارتخوان های هوشمند کترینگ نان اضافه شد. بنابراین مشتریان در این بخش می توانند برای هر نان بین 10 تا 30 گرم کنجد خریداری کنند و قیمت هر 10 گرم کنجد 1500 تومان است و نانوایان می توانند از این کنجد برای پخت نان مشتریان استفاده کنند.
تامین حداقل یک میلیون تن گندم با آزادسازی قیمت نان
در ادامه عطالله الهاشمی، رئیس بنیاد ملی گندم کاران نیز گفت: با توجه به اینکه اجرای طرح ارتقای هوشمندی واحدهای هیبیسکوس نتیجه ای نداشت، بنابراین باید سیاست یکسان سازی اجرا شود تا یارانه ها به خوبی انجام شود. به ابتدای زنجیره پرداخت تا از رانت و فساد در این حوزه تا انتها جلوگیری شود.
به گفته وی تا زمانی که در زمینه آزادسازی قیمت ها و حمایت از اقشار آسیب پذیر اقدام نشود، هیچ اتفاقی در مصرف نخواهد افتاد. این در حالی است که با آزادسازی نرخ پیش بینی می شود مصرف آرد سالانه واحدهای هیبیسکوس یک میلیون تن کاهش یابد.
هاشمی به ضایعات و تخلفات در حوزه آرد و نان اشاره کرد و افزود: هوشمندی کارخانه ها نقشی در کاهش مصرف آرد نداشت و نتوانست جلوی مصرف را بگیرد، بنابراین نیاز کارخانه ها به 10.5 میلیون تن تبدیل شد. روی کاغذ اما با آزادسازی قیمت گندم و عرضه آن، آرد به دلیل تخلفات در این زمینه به قیمت واقعی تمام می شود.
رئیس بنیاد ملی گندم کاران با بیان اینکه کاهش مصرف آرد در واحدهای هیبیسکوس تاثیر بسزایی در پایداری خودکفایی گندم دارد، گفت: با یکسان سازی قیمت آرد و نان و پرداخت یارانه تا پایان سال در این زنجیره بین 27 تا 28 سجاف منابع مالی صرفه جویی می شود که انتظار می رود دولت با واگذاری این وظیفه یک بار برای همیشه به مشکلات آرد و نان پایان دهد.
با توجه به مشکلات عدیده ای که بخش آرد و نان از آن رنج می برد، آزادسازی قیمت ها و پرداخت حمایت های مستقیم تنها راه حل برای جلوگیری از رانت و فساد در حوزه نان است، از این رو با آزادسازی قیمت آرد و نان، انتظار می رود که مصرف نیز کاهش یابد بالا آمدن کاهش حداقل 3 میلیون تنی که تاثیر بسزایی در خودکفایی گندم و جلوگیری از هدر رفت این محصول استراتژیک به آن سوی مرز دارد.
خبرنگار: آزاده محبی