وحید محلاتی نایب رئیس هیئت مدیره فدراسیون شرکت های پخش مکمل های دارویی و غذایی با اشاره به ضرورت رفع مشکل کمبود دارو در داروخانه ها گفت: مهمترین اقداماتی که دولت و سازمان برنامه باید انجام دهند. گرفتن هستند. بخش مربوط به هزینه های دارو و بخش دولتی اعم از بیمارستان ها و داروخانه های دولتی باید زمان پخش را مستقیماً به صورت تسویه حساب پرداخت کرده و در اختیار تامین کنندگان قرار دهد تا این مشکلات بهبود یابد.
نایب رئیس هیئت مدیره فدراسیون شرکت های پخش دارو و مکمل های غذایی درباره وضعیت داروها در داروخانه ها گفت: برخی داروها به مدت شش ماه در کشور موجود است. برخی داروها هم کم داریم. چون شرکت ها در آن زمان پول نداشتند که باید ارز می خریدند. متاسفانه مدتی است که کمبود نقدینگی در بازار وجود دارد. بازار دارو در سال 1401 نرخ ارز پایه از 4200 به
28500 تومان و مواد اولیه 48500 تومان و به همین دلیل نقدینگی ریال مورد نیاز برای معامله در بازار پایین بود. در سال های گذشته شرکت ها مجبور بودند این مبلغ را با گرفتن وام بانکی به دست آورند.
وی ادامه داد: متاسفانه سال گذشته دو مشکل به وجود آمد. اولاً وامی که قرار بود دولت به کارخانه های داروسازی بدهد بسیار ناچیز است و برخی شرکت ها نمی توانند آن را دریافت کنند. در مرحله دوم، قیمت آنها گران شده است، که به طور قابل توجهی سود شرکت ها را کاهش می دهد.
معانی مختلف کمبود در هر سازمان
وی افزود: داروهای کمی در بازار وجود دارد. معنای کمبود در جاهای مختلف متفاوت است. به عنوان مثال، سازمان غذا و دارو اعلام می کند دارویی که کمتر از یک ماه در کشور موجود است، یک داروی اورژانسی است که بیش از 16 دسته ندارد. یک سری دارو بیش از یک ماه است که نیاز جامعه را تامین می کند اما با تعداد زیاد داروخانه ها در کشور موجودی کافی وجود ندارد. وقتی کمبود دارو وجود دارد؛ بیماران مزمن (ضد انعقاد، قند خون و غیره).
(تیروئید) برای احتیاط چند بسته اضافه آماده می کند تا در صورت کمبود آن مشکلی نداشته باشید که کاملا طبیعی است. وقتی این اتفاق میافتد، درست است که در کشور ذخیرهسازی چند ماهه وجود دارد، اما بیماران هنوز به این داروها دسترسی ندارند. این به دلیل نحوه تجویز و توزیع این داروها است.
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی شرکت های پخش دارویی و مکمل های غذایی با اشاره به صحبت های رئیس سندیکای دارویی مبنی بر اینکه بیمه ها در جنجال دارویی به ما کمک نمی کنند و در حال عقب نشینی هستند. وی پاسخ داد: در سال های اخیر چون می خواستند هزینه بیمه را افزایش ندهند بودجه دارویی خود را افزایش ندادند و حتی در سال 1401 هجری قمری که طرح دارو اجرا شد و قرار شد مابه التفاوت افزایش یافته را برگردانند. درصدی نسبت به بازار، بودجه دارویی برای بیمه ها صفر بود، علیرغم اینکه در برخی سال ها به دلیل تورم و تغییرات نرخ ارز، بازار 30 تا 60 درصد رشد داشت. اما بودجه بیمه برای یک سال و سال صفر بود
15 درصد افزایش داشته است. بنابراین بودجه داروی بیمه درصد مورد نیاز بیماران را پوشش نمی دهد. شرکت های بیمه نیز با دریافت پول دیر یا به موقع پرداخت می کنند، اما باز هم با واقعیت بازار بسیار متفاوت است. بودجه به بخش دارو اختصاص داده شده است، اما نحوه تخصیص آن کمکی به بهبود وضعیت زنجیره تامین نکرده است.
یک پیشنهاد طولانی مدت
محلاتی با اشاره به اقداماتی که دولت و وزارت بهداشت باید در این بازار انجام دهند، پاسخ داد: پیشنهادات قبلا ارائه شده و در حال اجراست اما زمان زیادی را صرف کرده است. مهمترین اقداماتی که دولت و سازمان برنامه باید انجام دهند؛ بخشی که مربوط به هزینه های دارویی است و بخش دولتی اعم از بیمارستان ها و داروخانه های دولتی باید زمان پخش را مستقیما به صورت تسویه حساب پرداخت کنند و در اختیار تامین کنندگان قرار دهند تا این مشکلات برطرف شود. باز هم با این اقدامات همه مشکلات حل نمی شود اما می توان گفت تا حدودی مشکل حل می شود./تابناک
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17519/%DB%8C%D8%A7-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%85-%DA%86%D9%86%D8%AF%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B1-%D9%86%DB%8C%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%85-%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%87%D9%85%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%82%D8%B4%D8%B1-%D9%85%D8%AD%D8%B1%D9%88%D9%85
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز