اخبار اقتصادی روز

یارانه های پنهان انرژی ایران معادل 36 درصد تولید ناخالص داخلی است

رئیس اتاق بازرگانی تهران تلاش جهانی و برنامه‌ریزی کشورها برای کاهش گازهای گلخانه‌ای و دور شدن از سوخت‌های فسیلی را منجر به کاهش درآمد 40 کشور نفت‌خیز از جمله ایران دانست و گفت: یارانه‌های پنهان انرژی در ایران. معادل 36 درصد تولید ناخالص داخلی است.

به گزارش ای بی اس نیوز، محمود نجفی عرب امروز در نهمین نشست هیات نمایندگان مجلس تهران گفت: موضوع انرژی به یکی از مشکلات کشور تبدیل شده است. امروزه بسیاری از عوارض در زمینه آلودگی های زیست محیطی و تاثیر آن بر سلامت به مسئله مصرف انرژی مربوط می شود. از سوی دیگر آژانس بین‌المللی انرژی در گزارشی به این موضوع پرداخت و اعلام کرد که تلاش‌های جهانی و برنامه‌های کشورها برای کاهش گازهای گلخانه‌ای و دور شدن از سوخت‌های فسیلی منجر به کاهش درآمد 40 کشور نفت‌خیز می‌شود. از جمله ایران و نوشت که 28 کشور نفت خیز ممکن است تا سال 2040 نیمی از درآمد 175 تریلیون دلاری خود را از دست بدهند.

وی گفت: بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، میزان یارانه‌های پنهان انرژی در ایران پس از روسیه بالاترین سطح جهان را دارد و معادل 36 درصد کل تولید ناخالص داخلی کشور است. یعنی سال گذشته که تولید ناخالص داخلی کشور 407 میلیارد دلار بود، 36 درصد آن صرف یارانه انرژی شده است. به گفته این آژانس، تفاوت قیمت حامل‌های انرژی فروخته شده در بازار داخلی ایران با قیمت‌های جهانی در سال گذشته 127 میلیارد دلار بوده که معادل سه برابر بودجه جاری دولت است. از این میزان 52 میلیارد دلار یارانه پنهان نفت، 45 میلیارد دلار یارانه پنهان گاز و 30 میلیارد دلار یارانه پنهان برق بوده است.

نجفی عرب همچنین با اشاره به مشکلات زیست محیطی مربوط به استفاده از سوخت‌های فسیلی گفت: در سال 2022 تقریباً 500 میلیارد دلار برای استفاده از انرژی بادی و خورشیدی در سطح جهان سرمایه‌گذاری می‌شود که بیش از کل سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در جهان است. صنعت نفت.

به گفته وی، بر اساس اعلام این آژانس، کشورهایی مانند ونزوئلا، قطر و همچنین کشورهای نفت خیز آفریقایی مانند نیجریه، آنگولا و چاد در بالاترین درجه خطر قرار دارند و عربستان سعودی و امارات متحده عربی. الجزایر و جمهوری آذربایجان و کشورهای عراق، روسیه و لیبی در درجه دوم خطر قرار دارند. در درجه سوم خطر ایران، نروژ و مکزیک در درجه چهارم خطر و کشورهای ترکمنستان، اوکراین و کلمبیا در درجه پنجم خطر قرار دارند.

نجفی عرب با اشاره به کاهش صادرات نفت ایران به دلیل تحریم ها گفت: به همین دلیل ایران از نظر کاهش درآمدهای نفتی در درجه چهارم خطر قرار دارد. در حالی که اگر صادرات نفت ایران بیشتر از سطح فعلی بود، احتمال از دست دادن درآمدهای نفتی در وهله اول وجود داشت.

وی همچنین به درآمد 175 تریلیون دلاری کشورهای نفت خیز اشاره کرد و گفت: درآمد نفتی کشورهای نفت خیز تا سال 2040 90 تریلیون دلار کاهش می یابد و به همین دلیل کشورهای عربی نفت خود را به زور می فروشند و به دارایی های دیگر تبدیل می شوند. البته ما این فرصت را از دست می دهیم.

نجفی عرب همچنین گفت: بازار نفت به اوج تقاضا رسیده و تقاضای جهانی نفت که طی دو دهه گذشته سالانه یک تا دو درصد افزایش داشته است، در سال‌های اخیر بین صفر تا یک درصد افزایش یافته است. با بیان اینکه در سال 2020 حدود 500 میلیارد دلار در سراسر جهان در زمینه انرژی بادی و خورشیدی سرمایه گذاری شده است و یکی از دلایل کاهش درآمد نفتی استفاده از منابع جایگزین مانند انرژی پاک خورشیدی و برق است.

علاوه بر این، به گفته وی، رئیس صندوق بین المللی پول در کنفرانس بین المللی تغییر اقلیم از کشورها خواست یارانه انرژی را کاهش دهند و در عوض در پروژه هایی با هدف جلوگیری از گرم شدن زمین سرمایه گذاری کنند.

وی با اشاره به احتمال افزایش تعطیلات هفتگی نیز خاطرنشان کرد: افزایش تعطیلات هفتگی برای واحدهای تولیدی گران تمام می شود، با توجه به اینکه اکثر کشورهای دنیا در روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل هستند و برخی کشورهای عربی نیز در روزهای جمعه و شنبه تعطیل هستند، بهتر است پنج کشور تعطیل شوند. شنبه باید تعطیل رسمی اعلام شود تا از نظر معاملات مالی و تجاری با مشکلات تعطیلات کمتری مواجه شویم.

رئیس مجلس تهران درباره لایحه بودجه 1403 نیز گفت: نمایندگان مجلس با توجه به مشکلاتی که در بودجه سال 1403 یافتند، بودجه را برای اصلاح به دولت بازگرداندند، از آنجایی که بخش زیادی از حوزه کسب و کار به مصوبه مرتبط است. بودجه سال آتی لازم است کمیته های تخصصی اتاق نسبت به بررسی بودجه عمومی در مدت زمان کوتاه اقدام کرده و نظر خود را به منظور جمع بندی بیان کنند. بخش خصوصی باید به نمایندگان مجلس واگذار شود.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *