اخبار اقتصادی روز

گول بی تحرکی لرزه ای گسل شمال تهران و تبریز را نخورید/ بیش از 27 هزار پس لرزه در ترکیه به ثبت رسیده است.



مدیر گروه زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطرنشان کرد: گسل آناتولی که زمین لرزه ترکیه را به وجود آورد، سال هاست که در رکود لرزه ای قرار دارد و همین وضعیت در گسل های فعال این کشور نیز حاکم است. به عنوان شمال تبریز، شمال تهران، نیاوران و مشا گفت: زلزله روی گسل های کشور نباید ما را فریب دهد و باید از زلزله درس بگیریم در ترکیه فرود بیایید.

به گزارش ای بی اس نیوز، دکتر علی بیت اللهی در وبینار ملاحظات مهندسی زلزله شناسی زلزله های 15 بهمن ترکیه و عملکرد ساختمان های بتنی در حین این زمین لرزه ها با اشاره به تلاش محققان کشور برای طراحی و ساخت ماهواره پیش بینی زلزلهتوضیح داد: استفاده از روش‌های سنجش از دور و ثبت تغییرات ما را به سمت ایجاد شاخص‌های لرزه‌ای سوق می‌دهد، اما دنیا هنوز در زمینه پیش‌بینی زلزله به این مهم دست نیافته است.

وی خاطرنشان کرد: اجرا، طراحی و ساخت ماهواره آیت برای پیش بینی زلزله در قالب تفاهم نامه بین سازمان تحقیقات علمی و صنعتی ایران و موسسه بین المللی تحقیقات زلزله انجام می شود.

بیت اللهی با اشاره به زلزله های دوقلوی ترکیه و سوریه در 15 بهمن 1392 با اشاره به اینکه این دو زمین لرزه در تاریخ زلزله شناسی جهان بی نظیر و آموزنده است، گفت: بزرگی 7.6 و 7.7 ریشتر از این دو زمین لرزه یک است. از جنبه های منحصر به فرد این زلزله می توان به موارد زیر اشاره کرد. زیرا اولین زمین لرزه با قدرت 7.7 ریشتر در ساعت 4:47 بامداد روز 15 بهمن رخ داد. مانند زلزله بم در ایران که ساعت 5 صبح روز 14 دی ماه اتفاق افتاد که بدترین زمان وقوع زلزله است.

وی ادامه داد: جنبه دیگر زلزله ترکیه این است که 9 ساعت بعد زمین لرزه دیگری در فاصله 90 کیلومتری کانون زلزله اول به بزرگی 7.6 ریشتر ثبت شد و بر اثر این زمین لرزه ساختمان هایی که داشتند. ترک خورده در اولین زلزله تخریب شدند.

بیت اللهی با بیان اینکه هر دو زلزله بزرگ بوده است، خاطرنشان کرد: زلزله بم 6.7 ریشتر و زلزله کرمانشاه 7.3 ریشتر بوده است.

مدیر گروه زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه کانون این دو زمین لرزه در ترکیه در مناطق کم جمعیت رخ داده است، خاطرنشان کرد: متاسفانه این زمین لرزه در مناطق فقیرنشین ترکیه رخ داده است که حدودا یک میلیون و 700 آواره سوری در آنجا زندگی می کنند و شرایط برای تخریب و تشدید خسارات مساعد بوده و بر اساس اعلام وزیر کشور ترکیه 50 هزار و 500 نفر در این زمین لرزه ها کشته شدند و با توجه به خسارات وارده به سوریه. ، این رویداد لرزه ای “فاجعه بزرگ قرن” نامیده می شود.

وی، «زمان وقوع»، «فواصل زمانی و مکانی دو زلزله اصلی به بزرگی 7.7 و 7.6 ریشتر (فاصله مکانی مستقیم 90 کیلومتر و فاصله زمانی 9 ساعت و 7 دقیقه)، «زلزله‌ها «مقادیر حرکت قوی ثبت شده و رفتارهای طیفی آنها، «ویژگی‌های مورفولوژیکی مناطق»، «ویژگی‌های بسیار متفاوت زمین و ساختمان» و «نوع ساخت‌وساز» به‌عنوان ویژگی‌های خاص زلزله‌های ۱۵ بهمن در ترکیه ذکر شد.

17 میلیون نفر تحت تأثیر زلزله های بزرگ قرن قرار گرفتند

بیت اللهی با بیان اینکه 17 میلیون نفر در این دو زمین لرزه متاثر شدند، گفت: 11 استان ترکیه این زمین لرزه ها را احساس کردند و هر کدام از این دو زمین لرزه پس لرزه های قوی داشتند و کانون این زلزله در هیرو مراش ترکیه بود. اما استان «هتای» به دلیل همسویی با گسل و زمین نرم آن بیشترین آسیب را متحمل شد.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، خسارت 121 محوطه باستانی و فرهنگی، بی خانمانی یک میلیون و 250 هزار نفر، تخریب راه آهن، اختلال در فرودگاه هاتای و تخریب بسیاری از شبکه های آب و گاز از دیگر پیامدهای این امر است.وی دو زمین لرزه را برشمرد و افزود: سنگ شناسی های متنوعی در اطراف کانون زمین لرزه های کهرمان مرعش وجود دارد، به طوری که در نواحی غربی کهرمان مرش، آهک ها، سازندها وجود دارد. مربوط به سنگ های قلوه ای و کربناته و در قسمت های جنوبی کهرمان مراش نهشته های آبرفتی تمایز نیافته دوره کواترنر: آهک ها، شیل ها و مارن ها، آهک های پلاژیک و سنگ های آواری و کربناته و آواری.

ویژگی های زلزله ترکیه

بیت اللهی با بیان اینکه کانون زمین لرزه 15 بهمن ترکیه در یک منطقه منحصر به فرد رخ داده است، تصریح کرد: این منطقه بین برخورد قاره ها – صفحات «عربی»، «اوراسیا» و «فررانش صفحه اقیانوسی آفریقا» و قرار دارد. ساختارهای تکتونیکی مختلفی وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به سیستم گسلی شمال و شرق آناتولی، کمربند چین خوردگی و رانش و همچنین یک سری گسل های کششی و عادی اشاره کرد.

وی با بیان اینکه این سازه های پرتنش عمدتاً در غرب فلات آناتولی و در سمت دریای اژه قرار دارند، گفت: یکی از مهم ترین سازه های زمین ساختی فعال در ترکیه است و از گذشته تاکنون زلزله های ویرانگر زیادی را به همراه داشته است.

به گفته وی، برخورد صفحات عربی و اوراسیا و حرکت به سمت راست گسل آناتولی شمالی و حرکت به سمت چپ گسل شرقی آناتولی به دلیل تکتونیک اگزوز باعث حرکت فلات آناتولی به سمت غرب شد.

این محقق مهندسی زلزله میزان جابجایی در امتداد گسل آناتولی شمالی را حدود 24 میلی متر در سال و در امتداد گسل شرق آناتولی حدود 10 میلی متر در سال ذکر کرد و ادامه داد: این ارقام نشان دهنده فعالیت بالای این سیستم های گسلی است. این در حالی است که گسل شمال تهران یک چهارم این عدد را به خود اختصاص می دهد و فشار شدیدی را بر روی گسل آناتولی نشان می دهد.

فریب دوره بازگشت زلزله

مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به زلزله های تاریخی گسل شرقی آناتولی تاکید کرد: نباید فریب سکوت لرزه نگاری را خورد. عدم وجود رویدادهای لرزه ای در گسل شرقی آناتولی مدت هاست که مردم خطرات آن را فراموش کرده است.

بیت اللهی گفت: صحبت های لرزه ای خطرناک است. به دلیل اینکه منجر به زلزله های بزرگ می شود، گفت: گسل هایی مانند شمال تبریز، شمال تهران، نیاوران، لویزان و مشا از زلزله های فعال ایران هستند که در حال حاضر با رکود نسبی مواجه هستند و باید از زلزله اخیر ترکیه درس بگیریم.

وی به تنش های یک سال گذشته از زلزله 15 بهمن ترکیه اشاره کرد و یادآور شد: بررسی های زمین لرزه 5 روز قبل از زلزله ویرانگر 7.7 پازارچیک از تاریخ اول تا 6 فوریه 2023 نشان می دهد که در این منطقه 34 زمین لرزه بیش از حد رخ داده است. یک دوره 5 روزه قبل از زلزله فقط در 5 فوریه 8 زلزله رخ داده است.

به گفته وی، اگرچه این زمین لرزه ها در امتداد مکانیسم های زمین ساختی شناخته شده منطقه رخ داده اند که کانون زلزله های 7.7 و 7.6 نیز بر روی آنها قرار دارد، اما فاصله آنها از کانون زلزله های 7.7 و 7.6 قابل تعیین است. قبل از رویداد یک ناهنجاری ارائه نکنید.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: 40 حادثه در امتداد گسل شرق آناتولی و گسل های “چارداک” و “مالاتیا” در فاصله 5 روز قبل از زلزله اصلی واقع شده است که در فاصله آنها 30-200 کیلومتر از مرکز زمین لرزه ها بود. چه این زمین لرزه ها «پیش لرزه ای» محسوب شوند یا خیر، شناخت الگوی معمول لرزه خیزی ماه های آخر این منطقه ضروری است و داشتن کاتالوگی از زلزله های منطقه ضروری است. اما تمرکز و وقوع 40 زمین لرزه در فاصله پنج روزه تا زلزله اصلی نکته مهمی است، به ویژه اینکه روی همان گسل هایی قرار گرفته اند که زمین لرزه های اصلی 6-2-2023 را ایجاد کرده اند.

بیت اللهی با بیان اینکه به مرور زمان از شدت پس لرزه ها کاسته شده است، گفت: پیش بینی می شود طی 2 سال آینده پس لرزه ها در این منطقه ادامه داشته باشد که البته به مرور زمان از تعداد و بزرگی آنها کاسته خواهد شد.

وی افزود: بیش از دو ماه از زمین لرزه های بزرگ مرعش ترکیه می گذرد، 27000208 پس لرزه توسط شبکه لرزه نگاری ترکیه ثبت شده است که از این تعداد 15000553 رویداد (57 درصد) به بزرگی 2 و کمتر از 2 ریشتر است. 843 پس لرزه (34.5%) در محدوده بزرگی بین 2 تا 3، 2 هزار و 334 پس لرزه (8.65%) با بزرگی بین 3 تا 4 و 442 پس لرزه (حدود 1.6%) از کل تعداد ماکت ها بین 4 تا 5 است. .

بیت اللهی خاطرنشان کرد: همچنین 34 پس لرزه به بزرگی 5 تا 6 و 2 پس لرزه با بزرگی بین 6 تا 7 ریشتر رخ داد.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *