گزارش درستی از مالیات صنعت دخانیات وجود ندارد
رئیس انجمن تولیدکنندگان، صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات دخانی با بیان اینکه مالیات پنبه اولین گام به ضرر تولید داخلی با آرم ایرانی است، گفت: گزارش درستی از مالیات صنعت دخانیات ارائه نشده است، اما اگر سازمان امور مالیاتی گزارش ثابتی از میزان مالیات پرداختی صنعت دارد. برای جمع آوری دخانیات در بخش های مختلف، رقم آن حداقل شش برابر بیشتر از رقم پیش بینی شده در بودجه است.
محمدرضا تاجدار در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: در 9 ماهه امسال بیش از 52 میلیارد نخ سیگار تولید شده که نسبت به تولید 45 میلیارد و 580 هزار نخ سیگار در زمان مشابه سال گذشته 15 درصد افزایش داشته است. اما میزان تولید تنباکو در مدت مشابه 3100 تن بوده که نسبت به تولید 3500 تنی مدت مشابه سال قبل 11 درصد کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه پیشنهاد اخذ مالیات جدید برای زمانی است که اقدام جدیدی در راستای بهینه سازی فضای کسب و کار انجام شده باشد، گفت: در این مدت اقدام جدید و ویژه ای در اداره کنترل مرزها انجام می شود. ، مبارزه با قاچاق از نظر تدارکات، کنترل ترانزیت و توافق دو کشور. در کنار کشورهای همسایه برای جلوگیری از قاچاق که منجر به کاهش قاچاق می شود. اگر اقداماتی برای کاهش قاچاق انجام می شد، می توان ادعا کرد که افزایش مالیات منجر به کاهش مصرف می شود. اما در شرایطی که سیگارهای قاچاق بدون پرداخت عوارض و مالیات وارد کشور می شود، افزایش بی رویه مالیات، بازار سیگارهای قاچاق را تامین می کند.
بنابراین به گفته وی، امسال مالیات بر محصولات داخلی با برچسب ایرانی 30 درصد و محصولات داخلی با برچسب بین المللی 45 درصد بوده و در سال آینده این دو رقم به 35 و 50 درصد خواهد رسید. به عبارت دقیقتر، قبلاً در معامله از تولیدکننده به عمدهفروش، مالیات بر ارزش افزوده 15 درصد بود. یعنی نماینده توزیع کشوری که کالا را از تولیدکننده خریداری می کند باید در زمان فروش به نمایندگی استانی 15 درصد مالیات بر سود خود می پرداخت اما اکنون این رقم به 40 درصد رسیده و سال بعد خواهد شد. 45 درصد باشد.
وی با بیان اینکه قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده که از دی ماه سال گذشته لازم الاجرا شد، تلفیقی از کلیه مالیات ها از جمله قانون آزمایشی مالیات بر ارزش افزوده، ماده 73 قانون برنامه ششم و قانون مالیات بر پنبه بود. قرار شد هر سال پنج درصد به قانون اضافه شود. ذکر می شود که باید اضافه شود تا سقف مالیات محصولات داخلی با برچسب ایرانی به 55 درصد، تولیدات داخلی با برچسب بین المللی به 90 درصد و محصولات خارجی به 120 درصد برسد. این قانون با تلفیق عوارض و مالیات به تصویب رسید و یک سال پس از اجرای آن یعنی دی ماه سال جاری باید پنج درصد به آن اضافه می شد اما کمتر از سه ماه پنج درصد واحد صد به آن اضافه شد. بعدها و از اوایل 1401 م.
رشد تولید سیگار؛ کاهش تنباکو
موضوع مالیات بر سیگار همیشه باعث اختلاف بین وزارت بهداشت و تولیدکنندگان سیگار بوده است. تولیدکنندگان بر این باورند که افزایش مالیات بر سیگار منجر به افزایش قاچاق می شود، اما جمعیت مبارزه با دخانیات بارها اعلام کرده اند که ایران کمترین مالیات را بر محصولات دخانی دارد و معتقدند افزایش مالیات منجر به کاهش مصرف دخانیات می شود.
انتهای پیام
گزارش درستی از مالیات صنعت دخانیات وجود ندارد
رئیس انجمن تولیدکنندگان فرآورده های روستایی گفت: در صورتی که سازمان امور مالیاتی گزارش منسجمی از میزان مالیات پرداختی صنعت دخانیات در بخش مواد اولیه، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر درآمد مشاغل را دریافت کند. پایان سال و مالیات توزیع کننده، این رقم حداقل شش برابر خواهد بود، رقم مورد انتظار در بودجه است، گفت: بنابراین مشکل این است که گزارش کامل و صحیح در اختیار دستگاه های تصمیم گیر قرار نمی گیرد. وزارت بهداشت نیز در گزارش سازمان امور مالی خود اشاره می کند که رقم مالیات دخانیات کمتر از 15 درصد قیمت خرده فروشی است و بنابراین در منطقه قرمز وزارت بهداشت قرار گرفته است. ارزیابی سازمان جهانی بهداشت از نظر عملکرد و مقایسه از این رو وزارت بهداشت در این زمینه مورد انتقاد قرار می گیرد و کارت قرمز دریافت می کند اما طبق ادعای صنعت بیش از 35 تا 40 درصد قیمت خرده فروشی را مالیات می پردازند و اگر مالیات های دیگری نیز به این موضوع اضافه شود. تعداد، این رقم به بیش از 50٪ می رسد. در این شرایط نه تنها در محدوده قرمز قرار نخواهیم داشت، بلکه در رنگ بندی سازمان بهداشت جهانی در محدوده سبز قرار خواهیم گرفت.
وی با بیان اینکه امسال به استثنای ماه های اخیر تامین مواد اولیه نسبت به سال های گذشته بهتر بوده و تاثیر آن بر رشد تولید نیز مشخص بوده است، تصریح کرد: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز همچنین مخالف مالیات پنبه سیگار است، چرا؟ مابه التفاوت افزایش قیمت سیگارهای قاچاق و معادل داخلی و شرایط ورود کالای قاچاق فراهم شده است. یک قانون دائمی با تعیین افزایش سالانه وضع شده است که امیدواریم مبنای بودجه و قوانین توسعه ای قرار گیرد تا مسئولیت تولیدکنندگان نیز مشخص باشد.
مالیات پنبه به برندهای ایرانی آسیب می زند
به گزارش ای بی اس نیوز، بر اساس لایحه بودجه از ابتدای سال 1402 تاکنون هر نخ سیگار تولید داخل با برند ایرانی 50 تومان، با برند بین المللی تولید داخل 100 تومان و تنباکوی قلیان داخلی بسته 50 گرمی 20 هزار تومان مالیات اخذ می شود.
تاجدار در ادامه با بیان اینکه پیشنهاد هر جعبه 500 هزار تومان برای محصولات با نشان ایرانی و یک میلیون تومان برای هر جعبه با نشان بین المللی در لایحه دولت برای دریافت مالیات پنبه به اضافه مالیات هایی که قبلا در بودجه 1402 ذکر شده بود، مطرح شد. وی ضمن انتقاد از اجرا نشدن قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار در خصوص دریافت مشاوره از انجمن های صنفی، گفت: این پیشنهاد در صورت اجرایی شدن به ضرر تولیدکننده داخلی است چرا که قیمت پایه هر کارتن سیگار داخلی حداکثر سه میلیون تومان است اما برای برندهای بین المللی تا 12 میلیون تومان می رسد. قیمت فروش سیگار حاصل جمع قیمت پایه به اضافه مالیات بر ارزش افزوده و عوارض انحصاری است. هر کارتن 500 هزار تومان مالیات برندهای ایرانی یک ششم قیمت است، اما برای سیگار بین المللی یک میلیون تومان مالیات بر کارتن یک دوازدهم قیمت پایه است. بنابراین مالیات پنبه در ابتدا به قیمت تولید داخلی با آرم ایرانی است.
به گفته رئیس انجمن فرآورده های دخانی، نه تنها اقداماتی برای کاهش قاچاق صورت نگرفته است، بلکه اجرای تبصره 4 ماده 18 مربوط به ثبت اطلاعات تولیدکنندگان در سامانه، مشکلات زیادی را برای آنها ایجاد کرده است. سیستم یک روز در میان قطع می شود و حتی در زمان ثبت نام نیز فروشنده که آخرین لایه سیستم است اطلاعات را تایید نکرده و می گوید خرید نمی کند. در همین شرایط برای تولیدکنندگان و توزیع کنندگان قانونی پرونده تحریم تشکیل می شود و با فعالان حقوقی برخورد می شود.
این در حالی است که از 22 دی ماه سال گذشته مقرر شد صنعت دخانیات کشور در قالب دو فصل عوارض و مالیات محصول تولیدی را پرداخت کند. بند «ت» ماده ۲۶ قانون ارزش افزوده دائمی و قانون انحصار، تولیدکننده داخلی برند ایرانی را ۲۷ درصد، تولیدکننده داخلی برند بینالمللی ۴۲ درصد و واردکننده ۷۵ درصد مالیات را ملزم میکند. عوارض ایجاد کرد. همچنین مقرر شد هر ساله پنج واحد درصد به ارقام فوق اضافه شود تا مجموع مالیات و عوارض دریافتی از تولیدکنندگان داخلی حامل برندهای ایرانی به 57 درصد، از تولیدکنندگان داخلی دارای برندهای بین المللی به 97 درصد و واردات به 135 درصد افزایش یابد. . . البته چند روز پس از اجرای این قانون، خبر تصویب مالیات پنبه سیگار در کمیسیون تلفیق بودجه منتشر شد که مورد انتقاد تولیدکنندگان قرار گرفت و در نهایت اجرایی نشد.
تاجدار با بیان اینکه صنعت دخانیات از تولید تا مصرف مالیات سنگین پرداخت می کند، تصریح کرد: مشکل اینجاست که سازمان امور مالیاتی نمی تواند گزارش درستی از میزان مالیات پرداختی این صنعت استخراج کند. در بودجه امسال سقف مالیاتی برای صنعت دخانیات 2300 میلیارد تومان پیش بینی شده است در حالی که این صنعت شش برابر این مبلغ را مالیات پرداخت می کند.