اخبار سیاسی روز

گام به گام با انقلاب با شورای نگهبان

د – و … ده ها نمونه انکارناپذیر دیگر از گسترش روزافزون الگوی جمهوری اسلامی ایران که توضیح آن کاغذی طولانی و طولانی است. شورای نگهبان حافظ این امانت گرانقدر ملت ایران و به طور کلی از این امانت گرانقدر جهان اسلام و همه ملت‌های مسلمان است.

دیوان عالی آمریکا تنها مرجع تفسیر قانون اساسی است (همان وظیفه ای که شورای نگهبان بر عهده آن است و رسانه ها و محافل غربی و دست نشانده های داخلی آنها مدام علیه آن تبلیغ و سیاه نمایی می کنند).

دیوان عالی کشور از 9 قاضی تشکیل شده است. قضات دیوان عالی توسط رئیس جمهور ایالات متحده و با رای اعتماد سنا منصوب می شوند. دوره تصدی و پاسخگویی قضات دیوان عالی کشور دائمی است و هیچ مقامی، حتی رئیس جمهور، سنا، مجلس نمایندگان و کنگره حق عزل آنها را ندارند (مقایسه با انتصاب حقوقدانان و انتخاب 6 فقیه از مجلس شورای اسلامی). شورای نگهبان).

6- گفته می شود – و دور از انتظار نیست – 70 درصد از کسانی که در زمان پیروزی انقلاب اسلامی در قید حیات بودند، مرده اند و بر این اساس ادعا می کنند که همه پرسی تعیین نوع حکومت قبلی را ندارد. ثبات و تسلط ! گفتنی در این زمینه بسیار است، اما در این وجیزه به چند نکته کوتاه و مستند اشاره شده است:

* «وظیفه شورای نگهبان حفظ نظام جمهوری اسلامی است که هیچ فرمان و دستوری در آن دخالتی ندارد» (امام خمینی (ره)).

7- اینک پس از توضیح در مورد شورای نگهبان و نقش تعیین کننده آن، وقت آن است که نگاهی به دو جمله از این دو بزرگوار بیندازید که از میان ده ها نظر امام و رهبر معظم انقلاب در مورد شورا. از نگهبانان .

یکی دیگر از مأموریت های دیوان عالی نظارت بر مصوبات کنگره، مجلس نمایندگان و سنای ایالات متحده است و در صورت تصویب قوانین مغایر با قانون اساسی ایالات متحده، با حکم دیوان عالی کشور باطل می شود. . (مقایسه کنید با تبلیغات گسترده دشمن علیه همان مأموریت شورای نگهبان.

شورای نگهبان با انجام این دو ماموریت مانع از ورود عناصر و عوامل ناسازگار با مبانی اصلی نظام به مراکز و مراکز تصمیم گیری و سیاستگذاری جمهوری اسلامی می شود و این به تنهایی ضامن حفظ، تداوم و بقای نظام و در انحصار شورای نگهبان است که جمهوری اسلامی ایران نیست، بلکه در تمامی دستگاه های حکومتی به عنوان یک اصل بدیهی و خدشه ناپذیر تعریف و اجرا می شود. بدیهی است سپردن مسئولیت های اصلی یک نظام حکومتی به کسانی که (به هر دلیلی) با مبانی نظام زاویه دارند و یا به دلایل دیگر صلاحیت لازم برای تصدی این مسئولیت را ندارند، زمینه سازی است. برای فروپاشی و سقوط نظام، و اگر عمدی باشد «خیانت» و اگر نه «حماقت» است و احتمال سومی وجود ندارد.

توضیح اینکه اطلاع از هویت نامزدها برای همه امکان پذیر نیست زیرا به اطلاعات لازم برای شناخت هویت خود دسترسی ندارند و از سوی دیگر نمی توان و نباید این اطلاعات را به صورت عمومی اعلام کرد زیرا شهرت نامزدها در خطر است، از جمله این امکان وجود دارد که نامزد معینی صلاحیت لازم را برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری، شورای اسلامی یا مجلس خبرگان رهبری نداشته باشد، اما در عین حال شایستگی انجام سایر مسئولیت ها را داشته باشد یا اینکه نامزد مشخصی در پرونده خود یک نکته نامطلوب دارد که باید اعلام شود، بازی را باید در شأن و منزلت او دانست. پس راه حل چیست ؟

ب- ده ها میلیون نفر از ایران اسلامی در مراسم تشییع پیکر سردار شهید حاج قاسم سلیمانی حضور داشتند و اگر درخواست همه شهرستان ها مبنی بر جداسازی پیکر مطهر این شهید بزرگوار پاسخ مثبت داده شود، شاید تدفین این عزیز به چند ماه بعد از شهادتش موکول شد. حاج قاسم نماد انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی و اعتقاد راسخ آن به امام صلی الله علیه و آله و جانشین بلافصل ایشان بود.

اول اینکه از هستی نظام جمهوری اسلامی ایران که امانت مردم است صیانت کند و دوم اینکه با بررسی و تایید یا رد کاندیداها به مردم کمک کند تا بهترین گزینه را انتخاب کنند و از انحراف جلوگیری کنند. حضور افراد نامطلوب و فاقد صلاحیت در مراکز کلیدی نظام.

اعضای دیوان عالی ایالات متحده به هیچ مرجع و مرکز دیگری پاسخگو نیستند (باز هم با شورای نگهبان خودمان مقایسه کنید)، به عنوان مثال، در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2000، علیرغم تعداد صداهای «ال گور» بیشتر از جورج بود. بوش، دادگاه عالی جورج دبلیو بوش (پسر بوش) را برنده انتخابات اعلام کرد و آب به لرزه نیفتاد!

اعضای دیوان عالی کشور بر اساس سلیقه و نظر خود تصمیم می گیرند و موظف به انطباق تصمیمات خود با هیچ قانون و دستورالعملی نیستند! (مقایسه کنید با مصوبات شورای نگهبان که باید برای هر یک از این تصمیمات توجیه و تبیین قانونی داشته باشد و مغایرت مصوبه خاصی را با قوانین اسلامی یا قانون اساسی اعلام کند).

دیوان عالی قانون اساسی ایالات متحده عالی ترین مرجع تصمیم گیری در زمینه مأموریت ها و وظایف خود است و هیچ مقامی حق ندارد تصمیمات آن را نادیده بگیرد یا از آن سرپیچی کند.

2- وجود مرکز و نهادی برای پاسداری از اصول و مبانی یک نظام حکومتی منحصر به ایران اسلامی و شورای نگهبان نیست، بلکه در ساختار همه نظام‌های حکومتی جهان (به استثنای نظام‌های قبیله‌ای یا حکومت‌ها) وجود دارد. تحت حاکمیت یک دیکتاتوری مطلق مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی) مرکز یا نهادی مشابه شورای نگهبان وجود دارد که وظیفه آن رسیدگی به قانونگذاری و تایید یا رد صلاحیت افرادی است که در پست های کلیدی مانند ریاست جمهوری منصوب می شوند. نخست وزیر، وزارت، نماینده مجلس و غیره.

4- اگرچه تمامی مأموریت های شورای نگهبان از ضرورت های اساسی است، اما در میان وظایف و مأموریت هایی که در قانون اساسی برای شورای نگهبان تعریف شده است، دو مأموریت از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و نقش تعیین کننده و تعیین کننده ای در حفظ و حراست از موجودیت دارند. از سیستم اولین؛ نظارت بر قوانین و مصوبات برای اطمینان از عدم مغایرت آنها با قانون اساسی، شرع و قوانین دوم؛ بررسی صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری، شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری.

این نهاد در برخی از کشورها تحت عنوان «دادگاه قانون اساسی» در ساختار نظام گنجانده شده و دارای بالاترین رتبه دولتی است و به همین دلیل «دیوان عالی» نامیده می شود. حوزه اصلی صلاحیت این دادگاه ها بررسی قوانین مصوب و بررسی انطباق یا عدم انطباق آنها با قانون اساسی است. در این زمینه ما اشاره ای گذرا به دادگاه عالی قانون اساسی ایالات متحده داریم. این نگاه اجمالی به خوبی نشان می دهد که شورای نگهبان جمهوری اسلامی ایران مترقی ترین، علمی ترین و محبوب ترین آنهاست.

به گزارش حزب ای بی اس نیوز، حسین شریعتمداری، نماینده ولی فقیه در موسسه کیهان و مدیرکل روزنامه کیهان در یادداشتی ویژه به مناسبت سالروز تاسیس شورای نگهبان در پنجم تیرماه سال جاری. ، به جایگاه و نقش این شورا در ارتباط با نهادهای مربوطه در سایر کشورها اشاره کرد.

این زمانی است که شورای نگهبان به عنوان نهادی متشکل از اعضای مؤمن، آگاه و متدین به یاری مردم می شتابد. از مراجع ذیصلاح اطلاعات لازم را در مورد نامزدها دریافت می کند و از طریق بررسی های میدانی که توسط ناظران منتخب شورا انجام می شود اطلاعات بیشتری کسب می کند. جمع آوری این اطلاعات پس از کنترل و تایید، منجر به تایید یا رد صلاحیت داوطلب مربوطه می شود.

* وجود و عدم وجود شورای نگهبان دلالت بر وجود و عدم وجود نظام جمهوری اسلامی دارد. در آن شک نکنید.» (رهبر معظم انقلاب).

ج – در ماه های اخیر سرود سلام کمنده که به دلیل لطافت آهنگین و استحکام آهنین آن می تواند شناسنامه انقلاب اسلامی و شناسنامه ملت های مسلمان به شمار آید، با سرعتی غیر قابل تصور تفسیر شده است. شتاب معجزه آسا، نه تنها در سرتاسر ایران اسلام را پذیرفته، بلکه مرزهای جغرافیایی را نیز درنوردیده و در هر کجای مسلمانی و در همه مناطق مسلمان نشین است، دلها را تسخیر کرده است. این استقبال بی نظیر (و نه منحصر به فرد) یعنی چه!؟

این دیدگاه شورای نگهبان را با نگاه حکمت به جایگاه سپاه مقایسه کنید. چه شباهت عجیبی دارند… «اگر سپاه نبود مملکت نبود» و «حضور و نبود شورای نگهبان یعنی نبود جمهوری اسلامی».

3- دیوان عالی قانون اساسی در آمریکا دادگاه عالی آمریکا نامیده می شود و بالاترین جایگاه را در هرم قضایی آمریکا به خود اختصاص داده است.

5- شورای نگهبان یکی از نهادهای مردمی در ساختار جمهوری اسلامی است. چرا!؟ زنبق!

1- ایجاد و تشکیل نظام حکومتی همه کار نیست. سیستم دولتی پس از راه اندازی نیاز به حفاظت دارد. زیرا اگر نهاد و مرکزی در ساختار نظام برای حفظ اصول و مبانی نظام نباشد، کوچکترین امیدی به بقای آن نیست. حتی این تصور که در یک نظام حکومتی هیچ نهاد و مرکزی برای نظارت بر مفاد قوانین، صلاحیت مسئولان و انطباق قانون با اصول پذیرفته شده نظام وجود ندارد، نه تنها تعجب آور، بلکه احمقانه است. فرض کنید مسئولین نظام کسانی هستند که به نظام اعتقادی ندارند و یا قوانینی که قانونگذار وضع می کند با مبانی و اصول نظام منطبق نیست و با آن در تعارض است. شورای نگهبان جمهوری اسلامی ایران برای رفع این نیاز ضروری و حیاتی در قانون اساسی پیش بینی و درج شده است.

الف- حضور چند ده میلیونی مردم به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و نمونه‌های مشابه، به وضوح نشان می‌دهد که حتی اگر مردم از برخی کارکردها انتقاد کنند – که طبیعی هم است – اما کاملاً به آن وفادار هستند. اصل سیستم

از این پس مردم دیگر هیچ تردیدی در صلاحیت نامزدهای معرفی شده ندارند و تنها سلیقه های مختلف سیاسی در انتخاب یک نامزد خاص نقش دارد. در اینجا لازم است بر این نکته علمی از کلام حضرت آقا تأکید شود که فرمودند: «خطا، قصور و ایراد در همه زمینه ها متصور است و برای همگان قابل انتشار است، کار دیگری است. اما بدنه نظام، انطباق آن با اسلام، انطباق آن با موازین اسلامی و قانون اساسی بستگی به حضور و دقت شورای نگهبان دارد و این کار بسیار بزرگی است.