07:30 – 24 جولای 1403
دلار زدایی از مبادلات تجاری مسیری است که اکنون برای بسیاری از کشورهای جهان به عنوان یک ضرورت شناخته شده است و کشور ما نیز در این راستا گام های عملی برداشته است و اکنون به گفته مسئولان بانک مرکزی با امضای معاهده دوجانبه اخیر پیمان پولی، سومین ارز در بین صرافیهایی است که شرکت نمیکند و شامل ایران و روسیه میشود.
– دلارزدایی از مبادلات تجاری که محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی بر آن تاکید کرد و در این خصوص گفت: اگر بتوانیم از روبل، یوان، درهم و ریال در مبادلات روسیه، ایران، چین استفاده کنیم. و دیگران. این امر مانع بزرگی بر سر راه تجارت دو کشور خواهد شد و باعث تقویت روابط دو کشور خواهد شد و سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی دو کشور قادر به انجام این کار خواهند بود. بیشتر مشترک است.
در ادامه محسن کریمی معاون امور بین الملل بانک مرکزی با اشاره به قرارداد جدید ایران و روسیه گفت: موضوع پیمان پولی از نوع مبادلات پولی دارای تجربه جهانی است و بنابراین ادبیات دلاری شدن وجود دارد. بود ما تجربه اندوخته ایم و بر این اساس تجارت خود را با روسیه طی دو سال کار پیچیده انجام داده ایم.
وی افزود: دلار و یورو توسط بازرگانان در معاملات خارجی مورد استفاده قرار گرفت و این نوع ابزار به دلیل استفاده نادرست از سوی آمریکا مضر بود و بر همین اساس کشورها به سمت دلارزدایی و دلارزدایی یورو رفتند تا از تحریم جلوگیری کنند. و ما نیز در این مسیر حرکت کردیم، اما در این زمینه نکاتی مانند کاهش ارزش پول ملی وجود داشت که ابزارهایی برای آن طراحی کردیم.
دلارزدایی به معنای قرار دادن دلار در مبادلات تجاری خارجی است
این مسئول افزود: دلاری شدن در ادبیات بین المللی به معنای کنار گذاشتن دلار در مبادلات تجاری خارجی است و این رویکردی است که ممکن است خنثی شود. در این پیمان پولی تقاضای مبادلهای برای ریال ایران ایجاد کردهایم، این باعث قویتر شدن پول ملی و اثر ضد تورمی میشود.
به گفته کارشناسان این حوزه، تسهیل در بحث صادرات، واردات و ترازهای تجاری یکی از مزایای رهایی از دلاری شدن در مراودات تجاری کشور است که حجت الله فرزانی کارشناس امور بانکی نیز در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی به آن اشاره می کند. خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز گفت: یا در سطوح چندگانه، به ویژه توافقنامه پولی اخیر بین روبل و ریال، می تواند کمک کننده بسیار خوبی برای تسهیل بحث صادرات باشد. معادلات واردات و تجارت
این کارشناس بانکی می گوید: وقتی ارز جهانی مانند دلار را از مبادلات و تجارت خود با کشورهای دیگر حذف می کنیم، می توانیم جلوی اثرات مبادله ارز را بگیریم، یعنی در مسیری غیرمجاز قدم برداشته ایم.
فرزانی به پیمان پولی جدید اشاره کرد و افزود: با توافق پولی، مبادلات مبادلاتی بر مبنای دو ارز محلی ریال و روبل انجام می شود و نیازی به استفاده از ارز دیگری نیست که آغاز یک ارز محسوب می شود. جهش در حرکت تجاری کشور زمانی که ارز سوم بین بورس های ایران و روسیه تقسیم نشود، تجار به راحتی و با اضطراب کمتری به فعالیت خود ادامه می دهند.
نیاز به افزایش تجربه دلاری شدن
همچنین آلبرت بگزیان، استاد دانشگاه و اقتصاددان در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز، گفت: به طور خلاصه دلار زدایی از روابط تجاری کشور راهی است که قدرت های جهانی دیگر نمی توانند آن را تحمیل کنند. به عبارت دیگر مسیری است که قابل تحریم نیست و از طرفی به دلیل تحریم نشدن ریسک های تجاری به گونه ای کاهش می یابد که مورد قبول تجار کشور باشد و این می تواند در رشد موثر باشد. کسب و کار، افزایش اعتماد به نفس و انگیزه در بین کارآفرینان.
وی افزود: از سوی دیگر با کاهش روابط تجاری نسبت به دلار، شاهد کاهش هزینه مبادلات تجاری برای بازرگانان خواهیم بود و این می تواند بسیار مهم باشد، اما آنچه مهم است این است که این روند نباید به چند مورد بستگی داشته باشد. کشورها و با توجه به تجربه کنونی و عضویت ایران در برجام می توانیم دلارزدایی از روابط تجاری با سایر کشورها را اجرا کنیم و این موضوع را ترویج دهیم که این امر نیز ضروری است.
– لغو دلاری شدن که رهبر معظم انقلاب نیز در یکی از سخنان خود با اشاره به وابستگی اقتصاد کشور به دلار به عنوان نقطه ضعف مهم بیان کردند: برخی از کشورهایی که غرب بر آنها تحریم کرده بود با قطع وابستگی وضعیت بهتری پیدا کردند. . آنها متوجه شدند که ما باید همین کار را انجام دهیم.
اکنون با توجه به تاکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب و شرایط تحریمی که کشور می گذراند، به نظر می رسد دلاری شدن برای کشور ما یک ضرورت تلقی می شود و در این راستا گام های عملی موثری برداشته شده است. مطابق با اقدامات اخیر .
خبرنگار: کیمیا گولیبور