در سال های اخیر، فعالیت هندی ها در چابهار با اما و اگرهایی همراه بوده است. اما اکنون برای حل مشکلات، سران کشورمان قول می دهند که قراردادی بلندمدت در این زمینه منعقد کنند تا توسعه آن تضمین شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، موقعیت استراتژیک ایران در منطقه و جغرافیای خاص آن، کشورهای همسایه را به استفاده از خاک ایران به عنوان مسیر ترانزیتی ترغیب کرده است. یکی از این همکاری ها استفاده از موقعیت ترانزیتی ایران برای هند است. در عین حال، بندر چابهار می تواند نقطه مهم و استراتژیک در کریدور ترانزیتی شمال به جنوب در شبکه حمل و نقل چند وجهی برای تردد کالا و مسافر بین ایران، هند، افغانستان، کشورهای منطقه و آسیای میانه باشد. .
چابهار واقع در جنوب شرقی ایران، دروازه هند به بازارهای آسیای میانه محسوب می شود و ریشه این پروژه به سال 2003 برمی گردد که دو کشور توافقنامه توسعه آن را آغاز کردند. اما این ابتکار به دلیل تحریم های غرب علیه برنامه هسته ای ایران با موانعی مواجه شد.
هندوستان با انعقاد قرارداد با یکی از شرکت های خصوصی خود و با تعهد سرمایه گذاری 85 میلیون دلاری برای خرید تجهیزات مورد نیاز بندر چابهار، به فاز اول طرح توسعه بندر شهید بهشتی چابهار پیوست. 1396 که به دلیل مسائل ثانویه از جمله تحریم، برای خرید و تامین تجهیزات مذکور، این قرارداد به طور کامل اجرا نشده است. اما سال گذشته اعلام شد که تامین تجهیزات سنگین استراتژیک به مبلغ 24 میلیون دلار انجام شده است.
بیشتر بدانید
طلسم هندی ها در چابهار شکسته می شود؟
نقش هندی ها در چابهار دو ماه دیگر مشخص می شود
در پی آن تیرماه امسال سفیر هند در تهران گفت که هند برنامه ویژه ای برای رشد اقتصادی و تجاری از طریق بندر چابهار دارد. «رودرا گاوراو شرست» خاطرنشان کرد: چابهار نقطه عطف توسعه اقتصادی منطقه و فرصتی طلایی برای هند است و جایگاه چابهار در گسترش تجارت در منطقه، اوراسیا و حتی اروپا بینظیر است.
پس از این، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که قرار است هند و ایران تا سپتامبر 2023 و قبل از اجلاس جهانی دریانوردی هند در سال 2023 که باید در دهلی نو برگزار شود، قرارداد بلندمدتی برای توسعه بندر امضا کنند. در مهرماه چابهار باید امضا کند. بنابراین، پس از سال ها مذاکره، دهلی نو و تهران قراردادی چند ساله امضا کردند که به هند اجازه می دهد بندر شهید بهشتی چابهار را در درازمدت توسعه دهد.
علی اکبر صفایی – مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی – در شهریورماه حضور داشت و درباره فعالیت هندی ها در چابهار گفت: مذاکرات ما با این کشور طولانی بود و قراردادی امضا شد که متعاقباً اصلاح شد. ما از ابتدای دولت برای این قرارداد کار کردیم و در حال حاضر همه مشکلات برطرف شده و امیدواریم کمتر از یک ماه دیگر منعقد شود. منتظر آخرین گروه هندی ها هستیم و تنها یک بند از قرارداد باقی مانده است که باید هر چه زودتر امضا شود. زیرا قرارداد بلندمدت حافظ منافع ماست.
مهرداد بذرپاش – وزیر راه و شهرسازی – نیز اخیرا گفته است که «با مشارکت هند در آستانه امضای قرارداد جدیدی در خصوص بندر چابهار هستیم». وی گفت: اکنون قرارداد کوتاه مدت داریم اما به دنبال قرارداد بلندمدت برای بهره برداری از بندر چابهار هستیم که رسمی هند به ایران باشد، این قرارداد نهایی می شود.
در حالی که در سال های اخیر فعالیت هند در چابهار با اما و اگرهایی همراه بوده و گاه تحریم ها و گاه تعلل از سوی این کشور مانع از ادامه فعالیت شده است. اکنون به نظر می رسد که با حل مسائل بحث برانگیز، هند آماده ادامه عملیات خود در بندر چابهار است و همانطور که مسئولان قول داده اند، قراردادی بلندمدت امضا خواهد کرد تا روند توسعه این بندر استراتژیک بیشتر شود. به سرعت.
انتهای پیام