کیفیت خودروها صدای پلیس را بلند کرد/ هر ساعت 2 نفر در تصادف جان خود را از دست می دهند!
سردار سید کمال هادیان فر در همایش تجلیل از بهورزان نوروزی گفت: یکی از مزایای کرونا در کشور صد برابر شدن سرمایه اجتماعی جامعه پزشکی بود. یکی از مشکلات جدی که این روزها با آن مواجه هستیم، تصادفات رانندگی است. سالانه یک میلیون و 350 هزار نفر در دنیا بر اثر تصادفات جاده ای جان خود را از دست می دهند و حدود 20 تا 30 میلیون نفر مجروح می شوند. در کشور ما هم همین وضعیت وجود دارد. با این حال اقدامات موثری در دهه های گذشته در کشور انجام شده است.
وی ادامه داد: در سال 1382 نزدیک به 28 هزار تلفات رانندگی داشتیم که پیش بینی می شد تا سال 1394 این رقم به 35 هزار نفر برسد، اما با تلاش 32 دستگاه متولی روند کاهش قربانیان تصادفات شاهد بوده ایم و به 28 هزار کشته رسیده ایم. به 16000 کشته در سال های اخیر و تعداد مجروحان به همین میزان کاهش یافته و همزمان تعداد وسایل نقلیه، رانندگان و طول جاده ها افزایش یافته است.
رئیس پلیس راهور فرجا با بیان اینکه در حال حاضر در هر ساعت نزدیک به دو نفر یا 1.9 نفر در تصادفات جان خود را از دست می دهند و 20 تا 25 نفر مجروح می شوند، افزود: تصادفات شغلی جدی است. خسارات ناشی از تصادفات در کشور ما 7 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد و به طور متوسط 8 تا 13 درصد از بودجه کشور صرف خسارات ناشی از تصادفات می شود. از حدود 410 میلیون خسارتی که از سال 1382 به هر متوفی در کشور داشته ایم، امروز خسارت مستقیم و غیرمستقیم به 8.3 میلیارد تومان رسیده است.
هادیان فر گفت: در برخی کشورها طرح کاهش تلفات تصادفات را از یک به صفر اجرا می کنند. این کشورها به دنبال معجزه نبودند، بلکه اقدامات مؤثر و مطالعات مؤثر انجام شد و راهبردهای اساسی اجرا شد و همه موظف به اجرای آن بودند. پنج اقدام موثر در این 132 کشور انجام شده است. ابتدا در معاونت مدیریت کلان، مقام عالی کشور مسئولیت مدیریت توسعه ایمنی و کاهش حوادث را بر عهده گرفت. در کشور ما 32 سازمان با مسئولیت مستقیم و غیرمستقیم در زمینه حوادث رانندگی دخالت می کنند.
خروجی برای وسایل نقلیه نداریم
وی با بیان اینکه در برنامه ششم توسعه برای 10 هزار خودرو در کشور کاهش 31 درصدی تلفات پیش بینی شده بود، گفت: اکنون 39 میلیون خودرو در کشور تردد می کنند و هر سال دو میلیون خودرو اضافه می شود و خروجی وجود ندارد. برای وسیله نقلیه.” ما سقط جنین نداریم عمر وسیله نقلیه هفت سال است اما خودرویی مانند نیسان آبی 74 سال در کشور تردد می کند و تا زمانی که معاینه فنی داشته باشد می تواند 74 سال دیگر رانندگی کند.
هادیانفر خاطرنشان کرد: عامل دوم عامل انسانی است. در این زمینه آموزش مستمر افراد می تواند در کاهش تصادفات موثر باشد. در سال های اخیر از طریق دستیاران کمربند ایمنی را نهادینه کرده ایم و از این رو می توانیم در حوزه آموزشی اقدام کنیم. عامل سوم جاده است. هنوز 5200 نقطه حادثه خیز در کشور داریم و برای رفع آن نیاز به بودجه داریم و مدیریت ارشد باید برای آن برنامه ریزی کند. 3200 نقطه در جاده های کشور و 2000 نقطه در شهرهای کشور حادثه ساز وجود دارد و 877 نقطه پر تصادف داریم که وزارت راه موظف است این نقاط را کاهش دهد.
تمایل مردم به خرید خودرو به دلیل حفظ سرمایه است نه کیفیت خودرو
وی گفت: عامل دیگر وسیله نقلیه است، در خودروها شرایط خوبی نداریم. انسان ها می توانند اشتباه کنند، اما وسیله نقلیه باید از جان انسان ها دفاع کند. خودروهایی که تولید می شوند و ما به آن افتخار می کنیم و می گوییم تولید را 39 درصد افزایش داده ایم، آیا پیچ های امنیتی اضافه کرده ایم. اگر امروز مردم مشتاق خرید خودرو هستند برای حفظ ریال و سرمایه خود است نه برای ایمنی و کیفیت خودرو. تصادف در نوروز بر اثر برخورد خودروی حامل دو خانواده در محور سیستان 12 کشته برجای گذاشت. اگر عکس دو ماشین را ببینید، متوجه نمی شوید که چه نوع ماشینی است. خودرو باید از جان مسافر محافظت کند.
حکم جایگزینی برای رانندگان خطاکار نداریم
وی ادامه داد: قوانین و مقررات پنجمین مشکلی است که با این قوانین در کشور جلوگیری نمی شود. ما هیچ مجازات جایگزینی برای رانندگان مقصر نداریم. اگر در سال گذشته 17 هزار نفر جان باختند و 288 هزار نفر مجروح شدند و 15 تا 20 درصد آنها دچار ضایعه نخاعی شدند، 2500 راننده مسئول تصادفات هستند. گواهینامه 10 ساله میدهیم و کاری به راننده نداریم. در حالی که یک سال بعد ممکن است راننده دچار مشکل بینایی و… شود بنابراین در مدیریت کلان مجلس و هیات وزیران می توانند در تعیین قوانین بازدارنده نقش داشته باشند.
هادیان فر گفت: پیش بینی ما این بود که اگر هماهنگی دستگاه ها در نوروز نبود هزار و 550 نفر در جاده ها تصادف می کردند و جان خود را از دست می دادند و به ازای هر فوت 20 مصدوم داشتیم اما حضور 87 هزار پلیس، امداد خودرو، اورژانس و سایر ادارات در محورهای مواصلاتی که در 297 هزار کیلومتر از جاده های کشور ساخته شده اند کمک کرده اند.
وی با بیان اینکه در شمال، غرب و حتی مرکز کشور ناپایداری جوی، برف، طوفان و… داشتیم، گفت: در آن روزها 54 ریزش سنگ در محور چالوس داشتیم که 15 مورد آن سنگین بود و ما سه حادثه به ارتفاع سه فوت داشتیم.” در نتیجه یک کودک 9 ساله، یک کودک سه ساله و مادر خانواده فوت کردند. امسال 40 درصد افزایش سفر نسبت به سال 1400 و 4 درصد افزایش نسبت به سال 1401 داشتیم و مصرف سوخت را 9 درصد افزایش دادیم.
هادیان فر تاکید کرد: باید بتوانیم پنج عامل موثر در تصادفات رانندگی را در کشور احیا و فعال کنیم. نوروز فرصت خوشی است که بگوییم در چنین دیداری حتی یک مصدوم هم نداشتیم. در نوروز امسال 954 قربانی داشتیم که تعداد زیادی است و بنابراین باید تلاش کنیم این پنج عامل را در کشور اجرایی کنیم و بر اساس یک استراتژی درست پیش برویم.
وی گفت: 51 درصد متوفیان در صحنه و 49 درصد متوفیان حین حمل فوت کردند. بنابراین باید برای کاهش این آمار گام برداریم.